logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

Sławomir Pater - historia nieznana ? - układy towarzysko biznesowe
Megalodon
#1 Wysłane : 31 października 2018 17:09:14(UTC)
Ranga: Advanced Member

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
z czystej ciekawości zaczerpnąłem nieco informacji na temat Sławomira Patera i tego w jaki sposób dorobił się dzięki PISowi.

Rozmawiałem z kilkoma osobami które potwierdziły mi pewne fakty które sami możecie ocenić.

1. Sławomir Pater – od lat radny powiatowy z ramienia PISu. Prywatnie prowadzi swoją firmę czyli Biuro Ubezpieczeń

2. Radny rady miejskiej w Brzesku Marcin Ciurej –były pracownik MPK w Brzesku, obecnie pracownik WFOŚ w Tarnowie, został zatrudniony po linii partyjnej w MOK pomimo iż firma zmagała się z potężnym kryzysem finansowym , opisywano to na forumw zakładce MPK (link)

3. Burmistrz Brzeska Pan Grzegorz Wawryka – nadzorujący MPK i współpracujący z radnymi PISu czego dowodem jest coroczne uzyskanie absolutorium – cytuję z brzesko.ws – „Taka kolaboracja przez mijającą kadencję radnych, którzy dostali się do rady z list PiS, z burmistrzem i jego zwolennikami ze Wspólnoty Samorządowej możliwa była między innymi także przez „piłatowską” postawę członków Zarządu Okręgu PiS.

Trudno się więc dziwić, że co roku Grzegorz Wawryka otrzymywał jednogłośnie absolutorium”

http://brzesko.ws/Deskto...mID=10133&mid=10640

Mając to wszystko przed oczami możemy zająć się podstawową sprawą czyli w jaki sposób wyglądają układy urzędniczo-towarzysko biznesowe na przykładzie Sławomira Patera

Jak już wiemy układ Waryka – radni PIS miał się w najlepsze przez ostatnie lata

Najpierw pomimo olbrzymiego kryzysu w MPK po linii partyjnej z PISu zostaje zatrudniony Marcin Ciurej człowiek bez żadnego doświadczenia w tej branży, pomimo iż wiele osób się burzyło nikt nic nie mógł zrobić. Ale PIS miał tam już swojego człowieka który dzięki wpływom mógł wiele.
https://forum.brzesko.ws...osts&t=538&p=27

Zastanawiające jest to iż w dniu wczorajszym Pan Marcin Ciurej pojawił się u boku Sławomira Patera na facebook-owym profilu kandydata na burmistrza Sławomira Patera:

https://zapodaj.net/f20e7b6caa849.jpg.html

Grzegorz Wawryka – burmistrz miasta Brzeska- kontrolował MPK więc nic bez jego wiedzy się nie odbywało

I na samym końcu mamy Sławomira Patera , człowieka z PISu który prowadzi wraz z żoną niewielkie Biuro Ubezpieczeń.

Czy to przypadek ? biuro Sławomira Patera otrzymało na wyłączność ubezpieczenie całej „zmotoryzowanej floty „ czyli wszystkich autobusów MPK ? Wszystko było pięknie do czasu czyli do 19 czerwca 2018 roku kiedy to w godzinach porannych zastępy z JRG Brzesko oraz OSP KSRG Szczepanów zostały wezwane do pożaru autokaru MPK w miejscowości Mokrzyska. Autobus całkowicie spłonął, zdjęcia poniżej

http://brzesko112.pl/201...busu-mpk-w-mokrzyskach/

.... ale na szczęście autobusy były ubezpieczone .

Jak się potem okazało to szczęście nie trwało długo gdyż firma ubezpieczeniowa odmówiła wypłacenia ubezpieczenia i MPK poniósł dużą stratę o czym niewiele osób najwyraźniej nie wie a może skrzętnie ukrywa tą informację ?

czyżby Agencja Ubezpieczeniowa Sławomira Patera tak beznadziejnie ubezpieczyła te autobusy i nie dopilnowała wszystkich klauzul ubezpieczenia że MPK poniosło sromotne straty ? A może kwota ubezpieczenia była wyższa a usługi niższe ?

Czy nie zastanawiające jest to że ubezpieczenie autobusów otrzymała jedna firma bez jakiegokolwiek przetargu ?

Jeżeli w taki sam sposób w przypadku wygrania wyborów Pan Pater planuje jako burmistrz zarządzać miastem jak ubezpieczał autobusy MPK to boję się pomyśleć co z tym miastem się stanie

warto aby wyjaśnić tą sprawę i mam nadzieję że odpowiednie urzędy potwierdzą to lub zaprzeczą
polonus
#2 Wysłane : 31 października 2018 19:09:18(UTC)
Ranga: Member

Bardzo dużą krzywdę wyrządził Sławkowi Paterowi kandydatowi PIS na Burmistrza poseł Edward Czesak który pokazuje swoją twarz w kampanii. Poseł który się nie sprawdził a Mieszkańcy Brzeska mają go już dość, powinien zakopać się pod ziemie i pozostawić samodzielność w kampanii Sławkowi Paterowi który w 1 turze miałby wtedy około 40% poparcia.
Sławomir Pater
#3 Wysłane : 31 października 2018 23:17:25(UTC)
Ranga: Newbie

Ten temat pojawia się w dniu dzisiejszym kolejny raz. Tym razem mamy do czynienia z tekstem mającym ambicje bycia "sensacyjnym". Brzesko jest małym miastem i można wybrać dowolne 3 osoby, dowolnie je powiązać i na tej podstawie napisać podobnie "sensacyjny" tekst, żeby nie napisać oszczerczy. Jeśli chodzi o meritum. Osoba pisząca ten tekst ma raczej ograniczoną wiedzę o ubezpieczeniach, dokumentach jakie w danej sprawie powstały, a także posuwa się do kłamstwa, insynuacji, manipulacji i niedomówień. Kłamstwem jest jakobym miał "wyłączność" na ubezpieczenia w MPK. Wyłączność w ubezpieczeniach może mieć tylko broker a nie agent (nie jestem brokerem) na podstawie pisemnego pełnomocnictwa od swojego klienta. Jeśli chodzi o ubezpieczenia komunikacyjne, bo o takie tutaj chodzi, to mamy ubezpieczenie Odpowiedzialności Cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych tzw. OC - i tylko to ubezpieczenie jest obowiązkowe. Wszystkie pozostałe, czyli NNW (następstw nieszczęśliwych wypadków), ASS (assistance), AC (auto casco - ubezpieczenie zapewniające wypłatę odszkodowania w przypadku zdarzeń losowych, w tym m.in. pożaru, uszkodzenia oraz kradzieży) są ubezpieczeniami DOBROWOLNYMI. Jeżeli posiadacz pojazdu chce go ubezpieczyć w zakresie dobrowolnym to może to zrobić, ale wcale nie musi. I teraz zaczyna się już cała seria pomyłek, błędnych domysłów czy też zwykłych kłamstw. To klient decyduje o zakresie ubezpieczenia a nie osoba wystawiająca polisę. MPK, jako spółka miejska, podlega pod ustawę o zamówieniach publicznych i albo w specyfikacji (SIWZ) lub zapytaniu ofertowym określa zakres ubezpieczenia jakim jest zainteresowany. Zanim się więc rzuci oskarżenie o braku przetargu, "beznadziejności ubezpieczenia" i odmowie wypłaty odszkodowania to należy najpierw sprawdzić dokumenty w MPK (zakres zamawianej usługi oraz zakres wystawionej polisy, a także to czy szkoda była zgłaszana i czy TU odmówiło wypłaty odszkodowania). Jeżeli zakres wystawionej polisy na dany pojazd jest tożsamy z zakresem opisanym w SIWZ to osoba wystawiająca zrobiła to co do niej należało. W przypadku samoistnego pożaru pojazdu jedynym ubezpieczeniem, które dawałoby szansę na odszkodowanie jest ubezpieczenie AC. Ze względu na tajemnicę zawodową nie mogę ujawniać zakresu ubezpieczenia żadnej osoby , żadnego pojazdu, żadnej firmy. Odsyłam więc autora tegoż tekstu -Megalodon - do dokumentów wskazanych w mojej odpowiedzi, zapoznania się z nimi, skonsultowania ich np. z innymi agentami pracującymi w Brzesku lub okolicy i jeśli wtedy będzie cień podejrzenia o "przekręt" to koniecznie trzeba zgłosić wniosek o możliwości popełnienia przestępstwa do prokuratury. A jeśli się pisze tekst, mający na celu deprecjonowanie czy w niektórych momentach oskarżenie innej osoby, w tym wypadku mojej, poparty tylko domysłami, zdjęciami i tekstami znalezionymi w internecie to trzeba mieć na uwadze, że za chwilę samemu będzie się miało kłopoty. Sławomir Pater
Józef68
#5 Wysłane : 1 listopada 2018 09:36:54(UTC)

Oj Megalodon, bardzo nieładną, wstrętną, żenującą, a nawet świńską postawą jest szukanie na siłę haków osobie kandydującej pod koniec kampanii. A jeżeli jesteś już tak bardzo zainteresowany tymi wyborami i bardzo dociekliwy to zainteresuj się wszystkimi kandydatami i spróbuj sformułować odpowiedź dlaczego inny kandydat odszedł w przeszłości z pracy w BPH???????
suchy
#8 Wysłane : 1 listopada 2018 21:04:40(UTC)
suchy

Hmm.. Jednak film "Meg" był straszniejszy Megalodonie BigGrin Tego typu sprawy jak przetargi , jeśli są nieprawidłowości można zgłosić do CBA , dlatego nie uważam , żeby ktoś nadstawiał tyłka za w gruncie rzeczy marną kasę .
Na stronie z przetargami gminy Brzesko , są podane wiadomości o ilości startujących do przetargu i kto wygrał .W ubezpieczeniu brały udział max dwie firmy a ostatnio jedna .Nie zagłębiałem się specjalnie ,bo to lektura mało strawna .

Wydaje mi się że sposób w jaki jest prowadzona obecna kampania , jest w całkowicie innym stylu niz to czego byliśmy przyzwyczajeni. Bardziej amerykancka jak to mawiał klasyk. Z ciekawościa obserwuję entuzjazm poszczególnych osób, zwłaszcza kobiet i poparcie jakie dają Tomkowi .
Po głębszym zastanowieniu ;) zaczynam Tomkowi współczuć . Jest dobrym krasomówcą , jeszcze musi zapewne oszlifować się , ale to mu przyjdzie z czasem , natomiast ilość obietnic jakie złożył , jest na tyle duża , że obawiam się czy temu podoła . Dodatkowo entuzjazm niektórych zwolenników prowokuje do stwierdzenia , że każdemu z nich z osobna marzy się Las Vegas w jego miejscowości.
Ponieważ gmina Brzesko ma tychże wiosek 9 + Brzesko , to obawiam się , że jednak może kasy braknąć .
Oczywiście jest jeszcze Straszny Jarek , który zapewne da sporo głosów na Latochę. CI wyborcy są mało roszczeniowi , chodzi tylko o zasadę , by macki Jarka nie dosięgły Brzeska .
Pozostali , którzy podchodzą do tego spokojnie i zagłosują na swojego chłopaka ,bo go znają , bo ich przekonał , bo wiedzą , że tak naprawdę to nie ma znaczenia kto rządzi i Las Vegas nie będzie niestety a jak się uda zrobić 200 m chodnika to będzie sukces . Tych zapewne jest większość ;)
W zasadzie należę do tych ostatnich dlatego też na tę chwilę jeśli w ogóle pójdę na wybory to oddam głos na Sławomira Patera BigGrin

Tomkowi natomiast życzę , by wykorzystał tę falę i popłynął na niej wyżej .

Megalodon
#4 Wysłane : 2 listopada 2018 22:16:58(UTC)

Originally Posted by: Sławomir Pater Idź do cytowanego Wpisu
Ten temat pojawia się w dniu dzisiejszym kolejny raz. .............. A jeśli się pisze tekst, mający na celu deprecjonowanie czy w niektórych momentach oskarżenie innej osoby, w tym wypadku mojej, poparty tylko domysłami, zdjęciami i tekstami znalezionymi w internecie to trzeba mieć na uwadze, że za chwilę samemu będzie się miało kłopoty. Sławomir Pater

bardzo dziękuję Panu Sławomirowi Pater za obszerną odpowiedź . Niestety nie odniósł się Pan do meritum sprawy czyli w jaki sposób działał ten układ na linii rada miasta -radny Marcin Ciurej oraz kto i jaką rolę w tym odgrywał. To zawsze drażliwy temat . Wiem że każdej firmie ubezpieczeniowej zależało aby móc ubezpieczać tyle pojazdów za jednym zamachem, a czy PIS i radny Ciurej pomogli czy nie w interesach pozostawiam czytelnikom.

Dziwię się że w ostatnim zdaniu straszy Pan kłopotami za opisywanie i zadawanie pytań .
Przypomnę tylko iż burmistrz Wawryka groził Panu kłopotami i wszyscy wiemy jak skończył.

A nerwowy burmistrz nic dobrego mieszkańcom nie wróży . Burmistrzem ma być człowiek przyjazny wyborcom który ze słów krytyki wyciąga wnioski i dziękuje a nie straszy

mimo wszystko życzę Panu powodzenia w wyborach
Megalodon
#6 Wysłane : 2 listopada 2018 22:28:12(UTC)

Originally Posted by: Józef68 Idź do cytowanego Wpisu
Oj Megalodon, bardzo nieładną, wstrętną, żenującą, a nawet świńską postawą jest szukanie na siłę haków osobie kandydującej pod koniec kampanii. A jeżeli jesteś już tak bardzo zainteresowany tymi wyborami i bardzo dociekliwy to zainteresuj się wszystkimi kandydatami i spróbuj sformułować odpowiedź dlaczego inny kandydat odszedł w przeszłości z pracy w BPH???????

widzę że "Józef68" nawet w święta nie odpuszcza, nie lepiej było dać sobie dzień wolnego od hejtu , powspominać zmarłych , pomodlić się , zapalić świeczki na grobach najbliższych a nie wyzywać

Patrząc na ilość pytajników w końcówce wypowiedzi „Józef68 „przypomina mi się cytat jaki w swoim artykule zamieścił admin ("Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchet).
Józef68
#7 Wysłane : 2 listopada 2018 23:47:51(UTC)

Originally Posted by: Megalodon Idź do cytowanego Wpisu
widzę że "Józef68" nawet w święta nie odpuszcza, nie lepiej było dać sobie dzień wolnego od hejtu , powspominać zmarłych , pomodlić się , zapalić świeczki na grobach najbliższych a nie wyzywać

Patrząc na ilość pytajników w końcówce wypowiedzi „Józef68 „przypomina mi się cytat jaki w swoim artykule zamieścił admin ("Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchet).

Gdzie Megalodon widzisz te wyzwiska, przedstawiłem tylko ocenę Twojego zachowania, a resztę to sobie dopasowałeś do siebie. A co do ilości pytajników to jeszcze dla Ciebie powinno być ich więcej gdyż dalej nie odniosłeś się do treści poprzedzonej tymi pytajnikami,(nie stwierdziłeś też ze nie znasz tematu) a równocześnie żalisz się, że Pan Sławomir Pater nie odniósł się do twojego pytania. Zapewniam i możesz być spokojny, że obowiązki wobec zmarłych wypełniłem lecz nadal podtrzymuję moje stanowisko, że bardzo nieładnie jest podjudzać nastroje tuż przed ciszą wyborczą.
krzysieks
#9 Wysłane : 3 listopada 2018 19:25:35(UTC)
Ranga: Member

Jak Ciurej wszedł do MPK to zaczęły się nowe autobusy pojawiać we flocie. Skasowano stare Autosany H9 i część szmelcu po Bundeswehrze, zakupiono te autobusy które służyły na lotniskach, busiki i duże gimbusy.
Skok do forum