logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

5 Strony123>»
Sesje Rady Miejskiej w Brzesku
AnnaMaria
#1 Wysłane : 28 grudnia 2018 13:55:02(UTC)
Ranga: Advanced Member

Miejsce na uwagi i komentarze co do sposobu pracy Rady Miejskiej w Brzesku.
AnnaMaria
#2 Wysłane : 28 grudnia 2018 14:01:15(UTC)

Czy szanowna pani radna przewodnicząca może nauczyć się odmienia nazwiska radnych w trakcie udzielania głosu?
Przecież to jest zbrodnia na języku polskim! Jak można mówić że cytuję: "udzielam głosu Jarosławowi Sorys, Adamowi Kwaśniak lub Bogusławowi Sambor". Urzędnik z takim stażem i aspiracjami do pełnienia wyższych stanowisk powinien znać zasady poprawnej polszczyzny!

Proszę nauczyć się obsługi mikrofonu. Od samego początku słychać komentarze pani i v-ce przewodniczących.
AnnaMaria
#3 Wysłane : 28 grudnia 2018 14:06:17(UTC)

Panie radny Cichoński większość ludzi w Małopolsce ma zainstalowaną stosowną aplikację podajacą na bieżąco takie informcje. W chwili obecnej wskaźnik określa jakość powietrza na poziomie "Bywało lepiej", a normy dla pyłu zawieszonego PM10 są przekroczone o 20%.
AnnaMaria
#4 Wysłane : 28 grudnia 2018 14:23:49(UTC)

Pani przewodnicząca Maria Kądziołka prowadzenie sesji to nie tylko niepoważne przepychanki z cyklu "udzieliłam lub nie udzieliłam pani radnej głosu".
AndrzejUn
#5 Wysłane : 29 grudnia 2018 00:06:18(UTC)
Ranga: Member

Faktycznie , ta Borowiecka jakaś nie kumata.
Zabrakło guru Krzysztofa i nikt jej nie chce wytłumaczyć,
tak normalnie kawę na ławę,po chłopsku o co chodzi w tych pismach.
Żenada. Ciekawe,dlaczego nikt nie chciał jej
przygarnąć do swojego ugrupowania ?
Anzelm
#6 Wysłane : 6 lutego 2019 14:28:41(UTC)

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Szanowni Państwo dzięki możliwości oglądania transmisji z obrad rady miejskiej odnosze wrażenie że właściwie gdyby nie radny Sorys to sesje rady miejskiej byłyby nieme.
Uważam że diety dla radnych którzy sa tylko statystami powinny być zawieszone do odwołania. na miłość boska chyba niektórzy radni zapomnieli po co ich wybrano.
przypominam że bycie radnym nie sprowadza się do odsiedzenia kilku godzin na krzesełku za okragłym stołem i podniesieniem ręki od czasu do czasu.

czy nowa Rada Miejska to w większości niemowy LOL ? No tak to wygląda niestety radny Sorys czasem pani Borowiecka a reszta tych młokosów nie ma nic do powiedzenia ? To po co wy tam siedzicie ? jaki z was pożytek dla mieszkańców ? kto was wybrał ? czym się przy tym wyborze kierował skoro wy tylko siedzicie i patrzycie w sufit ?
suchy
#7 Wysłane : 6 lutego 2019 22:17:20(UTC)
suchy

Radni pracują też w komisjach a na sesji przegłosowują . Też cierpiałem oglądając sesję , ale jakoś zmogłem .
Uchwały z sesji SESJA
Geri
#8 Wysłane : 6 lutego 2019 23:13:38(UTC)
Ranga: Newbie

Originally Posted by: suchy Idź do cytowanego Wpisu
Radni pracują też w komisjach a na sesji przegłosowują . Też cierpiałem oglądając sesję , ale jakoś zmogłem .
Uchwały z sesji SESJA

Nie tylko ty "zmogłeś" tą sesję. Część widzów zastanawia się czy wybrali na burmistrza Pana Bracha czy też Pana Latochę. Burmistrz używa cały czas ogólników, mówi bez konkretów, z wszystkiego się cieszy i wszystko jest dla niego super.
W dodatku te moje obserwacje potwierdza to co przeczytałam dzisiaj na stronie głównej portalu. Burmistrz Latocha przejął zakres obowiązków v-ce burmistrza Tyrkiela, a v-ce burmistrz Brach przejął zakres obowiązków Burmistrza wawryki. Confused
Anzelm
#9 Wysłane : 7 lutego 2019 07:44:19(UTC)

W samo sedno.
Pan Burmistrz wyglądał wczoraj na ogromnie zmęczonego. Cały czas robił dziwne miny ...zresztą od początku je robi na każdej sesji...wczoraj dołożył do rączek paluszków kolejny swój tik czyli mieszanie językiem w ustach kto oglądał napewno to wychwyci.
Niestety cały czas pan Latocha jest zdenerwowany ,nie może usiedzieć na miejscu i owija w bawełne
opowiada w kółko tak aby się nie narazić być grzecznym żadnych konkretów sama woda,a jak się wode wyciśnie to wiemy co zostaje.
Widać że niestety nie każdy może być burmistrzem a głośna kampania nie nauczy burmistrzowania niesetety.
Coraz więcej ludzi to zauważa .
Pierwszy raz spotykam się również jak radni czy osoby zabierające głos zwracają się na sesjach do Burmistrza w liczbie mnogiej " Panowie Burmistrzowie " hahahahahah
Nie przypominam sobie nigdy wcześniej takiego kabaretu.
Mikołaj01
#10 Wysłane : 7 lutego 2019 09:30:47(UTC)

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
"Po czynach ich poznacie".
A nie po tym, czy ktoś się kręci na krześle podczas sesji, czy rusza palcem w bucie. Dajcie szansę nowemu burmistrzowi, jemu zastępcy i nowej radzie, bo przecież nawet nie ma trzech miesięcy jak realnie zaczęli rządzić.
Sesje nie powinny trwać dłużej jak dwie godziny, bo po to są komisje, żeby na nich wypracowywać i uzgadniać stanowiska, a na sesjach tylko je prezentować i podejmować decyzje w postaci uchwał. W sytuacjach wymagających wyjaśnień robić to w sposób jasny i zwięzły bez niepotrzebnego gadulstwa, czego niestety nie można powiedzieć po obejrzeniu i wysłuchaniu dotychczasowych pięciu sesji o niektórych radnych.
Anzelm
#14 Wysłane : 7 lutego 2019 10:27:27(UTC)

Originally Posted by: Mikołaj01 Idź do cytowanego Wpisu
A nie po tym, czy ktoś się kręci na krześle podczas sesji, czy rusza palcem w bucie. Dajcie szansę nowemu burmistrzowi, jemu zastępcy i nowej radzie, bo przecież nawet nie ma trzech miesięcy jak realnie zaczęli rządzić.
Sesje nie powinny trwać dłużej jak dwie godziny, bo po to są komisje, żeby na nich wypracowywać i uzgadniać stanowiska, a na sesjach tylko je prezentować i podejmować decyzje w postaci uchwał. W sytuacjach wymagających wyjaśnień robić to w sposób jasny i zwięzły bez niepotrzebnego gadulstwa, czego niestety nie można powiedzieć po obejrzeniu i wysłuchaniu dotychczasowych pięciu sesji o niektórych radnych.

I o burmistrzu równiez tego nie mozna powiedzieć. Gada nie na temat i zbyt długo owija w bawełne to co gada.
Geri
#11 Wysłane : 7 lutego 2019 19:46:04(UTC)

Originally Posted by: Mikołaj01 Idź do cytowanego Wpisu

Czytając protokoły z komisji można stwierdzić, że niestety radni milczą nie tylko na sesji, ale i na komisjach. Crying
Mikołaj01
#15 Wysłane : 7 lutego 2019 21:44:14(UTC)

"Czytając protokoły z komisji można stwierdzić, że niestety radni milczą nie tylko na sesji, ale i na komisjach."

Podobno mowa jest srebrem, a milczenie złotem. Czy złoto nie jest cenniejsze od srebra?
suchy
#12 Wysłane : 7 lutego 2019 22:32:28(UTC)
suchy

Originally Posted by: Geri Idź do cytowanego Wpisu
Czytając protokoły z komisji można stwierdzić, że niestety radni milczą nie tylko na sesji, ale i na komisjach. Crying

Gdzie znalazłeś te protokoły ? Jeśli możesz to podeślij linka , bo cos nie mogę tego namierzyć .

Zgadzam się odnośnie Bracha , że to on jest bardziej kompetentny . Lata wójtowania zrobiły swoje , napewno też jest bardziej doświadczonym samorządowcem od Latochy .Dlatego rozumiem tą strategię z przekazaniem kompetencji.
Ponieważ nie głosowałem na T. Latochę to i też nie jestem zawiedziony , ale też mam nadzieję , że nie będę musiał krytykować go przez 5 lat o ile moje przeczucie o startowaniu na posła będzie błędne . Burmistrzowanie , to nie posada w MARR , gdzie jednak odpowiedzialność była rozmyta . Tutaj wypłynął od razu na głęboką wodę . Niby ponton ratunkowy jest cały czas w osobie vice , ale też jak chce się być traktowanym poważnie przez ludzi , to trzeba będzie w końcu coś pokazać... a jak to mawiał twórca " Chłopów " ( nie tych z PSL ) "Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół"
Geri
#13 Wysłane : 8 lutego 2019 20:22:41(UTC)

Gdzie znalazłeś te protokoły ? Jeśli możesz to podeślij linka , bo cos nie mogę tego namierzyć .

Zgadzam się odnośnie Bracha , że to on jest bardziej kompetentny . Lata wójtowania zrobiły swoje , napewno też jest bardziej doświadczonym samorządowcem od Latochy .Dlatego rozumiem tą strategię z przekazaniem kompetencji.
Ponieważ nie głosowałem na T. Latochę to i też nie jestem zawiedziony , ale też mam nadzieję , że nie będę musiał krytykować go przez 5 lat o ile moje przeczucie o startowaniu na posła będzie błędne . Burmistrzowanie , to nie posada w MARR , gdzie jednak odpowiedzialność była rozmyta . Tutaj wypłynął od razu na głęboką wodę . Niby ponton ratunkowy jest cały czas w osobie vice , ale też jak chce się być traktowanym poważnie przez ludzi , to trzeba będzie w końcu coś pokazać... a jak to mawiał twórca " Chłopów " ( nie tych z PSL ) "Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół"

Nie ma tego za wiele http://www.brzesko.pl/?page_id=56484 i http://www.brzesko.pl/?page_id=71163 Zaś gdy chodzi o doświadczenie burmistrza Latochy to powinieneś poczytać jego materiały wyborczy. Pokazywał tam jakie ma doświadczenie i jakim jest fachowcem. Czyżby wciskał wyborcom lipę? Ja również nie głosowałam na burmistrza Latochę i jeżeli mam odmienne zdanie na temat jego predyspozycji do bycia burmistrzem, to znaczy że jestem wyznacznikiem jego siły?
suchy
#16 Wysłane : 8 lutego 2019 23:07:32(UTC)
suchy

Myślę Geri , że my jesteśmy konstruktywną opozycją , tudzież obserwatorami .
Na sesjach miód płynie strumieniami , że pewnie kawy nie trzeba słodzić .

Ponieważ temat jest o sesji , to myślę ,że przynajmniej jeden radny zagląda na to forum i zainteresuje sie tym tematem .

Chciałbym poruszyc pewną sprawę a mianowicie plany dalekosiężne zagospodarowania przestrzennego .
Sytuacja obecnie wygląda tak , że radni mogą uchwalić , że przez daną działkę/łki będzie sobie szła droga ale dopiero za jakieś 20 lat , bo na razie niema kasy i w ogóle temat dalszy niż loty na Marsa . Niestety problem polega na tym , że radni nie informują o tym właściciela /li działek że takie cos będzie się działo a delikwent dowie się o tym gdy sam będzie chciał coś z tą działką zrobić i wystąpi o np. budowę . Wtedy się okazuje , że wszystko spoko , ale ta działka jest za mała , bo dawno temu gmina pomyslała o drodze do innych działek .
Odwołania oczywiście nic nie dają , bo radni mogą a nie muszą się do tego ustosunkować . Chyba coś podobnego było przy ulicy Kołłątaja , coś mi się obiło o uszy . Jeśli nie to sorry .
W każdym bądż razie na obecną chwilę jest tak , że informacja wisi w gablotce . Chyba jest też umieszczane na stronie Bip . W gablotce informacja wisi przez miesiąc , bo taki jest okres na odwołanie . Oczywistą oczywistością jest , że wszyscy mieszkańcy gminy Brzesko przynajmniej raz w miesiącu chodzą do UM i przeglądają gablotkę , czy cos tam pisze . Wszyscy mają czas i takie tam ... Niestety plany dalekosiężne nie są dostępne na stronie geoportal z trybu publicznego . Widzi je tylko urzędnik po zalogowaniu .
Tak więc idąc z duchem czasu może warto by coś zmienić w tym temacie , zwłaszcza jeśli chodzi o informację dla właścicieli działek , bo jest to trochę nie w porządku , że cos się dzieje z czyjąś własnością o czym ten ktoś nie ma pojęcia . Może jednak warto np. dla tych którzy mają działki

po pierwsze wydłużyć okres na odwołanie np. do roku, bo skoro i tak inwestycja nie będzie robiona przez najbliższą dekadę , to niema to specjalnie znaczenia ,
a biorąc to że właściciele bywają poza krajem to i trudniej coś przedsięwziąć w tak krótkim czasie .

po drugie , jeśli już UM nie chce wydawać na pocztę papierową , to jest jeszcze poczta elektroniczna . Może by cos pomyśleć w tym temacie , by można było zostawić w UM adres email z numerem działek , jakie interesują delikwenta .

po trzecie , umieścić plany na stronie w trybie publicznym

Oczywiście propozycje na udogodnienie są otwarte i jak ktoś ma inny pomysł na usprawnienie komunikacji to piszcie . Zainteresowani mogą tez sobie sprawdzić w UM , czy ich działka została uwzględniona w jakichś planach , tylko niech pani urzędniczka powiększy dobrze ekran , bo ponoć nie widać to w każdej skali .

Tak więc drodzy Radni może coś da się zrobić w tym temacie , być może inni zainteresowani też Wam zgłoszą tą sprawę .

Geri
#17 Wysłane : 9 lutego 2019 12:04:35(UTC)

Myślę Geri , że my jesteśmy konstruktywną opozycją , tudzież obserwatorami .

Nie mam takich aspiracji. Lubię podyskutować a czasami pośmiać się z ludzi którzy po tym jak dostali się do władzy nie mają kompletnie pojęcia o tym co z nią zrobićBlink . Pomimo wielu szumnych zapowiedzi Confused . Ale na szczęście na nich nie glosowałam, więc to nie mój problemLOL .
suchy
#18 Wysłane : 12 lutego 2019 23:33:41(UTC)
suchy

Originally Posted by: Geri Idź do cytowanego Wpisu
Nie mam takich aspiracji. Lubię podyskutować a czasami pośmiać się z ludzi którzy po tym jak dostali się do władzy nie mają kompletnie pojęcia o tym co z nią zrobićBlink . Pomimo wielu szumnych zapowiedzi Confused . Ale na szczęście na nich nie glosowałam, więc to nie mój problemLOL .

Też nie aspiruję BigGrin ... a co do obietnic przedwyborczych, jak to się mówi "papier wszystko przyjmie " Można napisać piękny program , tyle tylko , że zawsze stoi na przeszkodzie główny problem , czyli ludzie . Dlatego spokojnie czekam na koniec audytu pod koniec marca . Póżniej będzie analiza , czyli pewnie koło świąt Wielkanocnych cos będzie głośniej . Ciekaw jestem ile wzięła firma za audyt . Jakoś w przetargach nie mogę tego namierzyć . Natomiast wiem skąd bedą pieniądze Cool . Firmy już płacą za odbiór odpadów 6 zł więcej niż w 2018
AnnaMaria
#19 Wysłane : 2 czerwca 2019 08:14:59(UTC)

Niezawodna pani przewodnicząca wprowadza kolejne nowe ograniczenia. Tym razem ogłosiła podczas sesji, że sprawozdania z posiedzeń komisji nie będą czytane w trakcie sesji, tylko radni otrzymają je mailem. Brawo. Kolejny krok do ograniczania wiedzy o niewygodnych sprawach poruszanych na komisjach.
Seweryn
#20 Wysłane : 23 czerwca 2019 07:44:37(UTC)

Ostatnia sesja pokazuje że Nikuś Dyzma ma coraz mniej do zaoferowania. Jakiś taki podenerwowany, nie potrafi odpowiadać na konkretne pytania , stroi miny ,zezuje coraz częściej odpyskowuje , jednym słowem wychodzi PSL z człowieka. Bardzo słabo to wygląda coraz słabiej. Naprawde to jego gadanie nie na temat nie robi już na nikim wrażenia jedynie budzi politowanie u myślących radnych i u oglądających sesję online.
Miernota na salonach tak by to można było skwitować.
5 Strony123>»
Skok do forum