logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

159 Strony«<155156157158159>
EDUKACJA W GMINIE BRZESKO i POWIECIE BRZESKIM
mokry
#3218 Wysłane : 29 marca 2020 13:27:30(UTC)
Ranga: Advanced Member

Młody dzisiaj pokazuje mi ogłoszenie na temat próbnej matury na Zielonce. Ogłoszenie dyrektora i jego fragment:
"5. Po pobraniu materiałów ze strony OKE, będziecie rozwiązywać zadania w czasie jaki jest przeznaczony na wykonanie zadań na danym egzaminie, zapisując swoje rozwiązania w formie pliku w edytorze tekstów."

Innymi słowy młody ma nie drukować matury tylko wpisać rozwiązanie w jakimś tam edytorze.
Czy dyrektor ma pojęcie jak młody ma wpisać rozwiązanie z matematyki?
Pomijam już fakt, że większości uczniom dłużej zajmuje pisanie na komputerze niż ręczne, ale pisanie ułamków, pierwiastków, potęg, wzorów, jakiś rysunkó na komputerze?

Gdzie zdrowy rozsądek i wyobraźnia?
W innych szkołach też takie pomysły?
Antoni86
#3219 Wysłane : 2 kwietnia 2020 19:28:21(UTC)
Ranga: Newbie

Porażka brzeskiej edukacji.
Dziś mija dwa tygodnie od kiedy lekcje odbywają się „on-line” chociaż to słowo silnie na wyrost, czy brzescy nauczyciele nie potrafi ogarnąć prowadzenia zajęć zdalnie? Czy ktoś wie kiedy można liczyć na rozpoczęcie zajęć online z prawdziwego zdarzenia? Czy może edukacja przez cały okres pandemii będzie sprowadzała się tylko do wysłania zadań domowych i materiału do przerobienia samemu? Bo jeżeli tak to może warto żeby nauczyciele część swojej pensji przekazali na cele charytatywne. W chwili kiedy jest tyle narzędzi darmowych do prowadzenia lekcji, i to największych dostawców. Chyba, że brzeskie szkoły czekają aż ktoś inny ten problem rozwiąże za nich?
mokry
#3220 Wysłane : 2 kwietnia 2020 21:13:27(UTC)

Originally Posted by: Antoni86 Idź do cytowanego Wpisu
Porażka brzeskiej edukacji.
Dziś mija dwa tygodnie od kiedy lekcje odbywają się „on-line” chociaż to słowo silnie na wyrost, czy brzescy nauczyciele nie potrafi ogarnąć prowadzenia zajęć zdalnie? Czy ktoś wie kiedy można liczyć na rozpoczęcie zajęć online z prawdziwego zdarzenia? Czy może edukacja przez cały okres pandemii będzie sprowadzała się tylko do wysłania zadań domowych i materiału do przerobienia samemu? Bo jeżeli tak to może warto żeby nauczyciele część swojej pensji przekazali na cele charytatywne. W chwili kiedy jest tyle narzędzi darmowych do prowadzenia lekcji, i to największych dostawców. Chyba, że brzeskie szkoły czekają aż ktoś inny ten problem rozwiąże za nich?

Muszę jednak stanąć mimo wszystko w obronie części nauczycieli: młody ma trochę lekcji "na żywca". Nauczyciel siedzi po drugiej stronie przed kamerą, pisze i rysuje coś na ekranie, lekcja w lekcję.
Fakt, że nie wszyscy, ale jednak.
Zdecydowanie brakuje organizacji i jakiegoś ujednolicenia. Panuje totalny bałagan, ale część z nauczycieli zdecydowanie nad tym panuje.
Antoni86
#3221 Wysłane : 2 kwietnia 2020 22:31:07(UTC)

To tylko pozazdrościć, w przypadku mojego wysyłane są tylko zadania, to podstawówka więc wszystko trzeba z nim przerobić. Ani jeden nauczyciel nie zorganizował lekcji zdalnie tylko przesyłają zagadnienia. Dla mnie to porażka. Ja rozumiem na początku tej pandemii, ale po 2 tygodniach... nikt z nas nie wie ile to potrwa jeszcze miesiąc dwa... co wtedy? Też rozumiem to że nie wszyscy z nauczycieli są techniczni biegle władają językiem angielski żeby poradzić sobie z konfiguracją tych systemów ale w szkołach są nauczyciele informatyki, oni nie umieją tego ogarnąć? To może warto by było zgłosić problem do burmistrza, w gminie też są informatycy a jak oni nie podołają to może zlecić jakiejś komercyjnej firmie... myślę że na terenie gminy mamy kilka które pomogły by. A nie czekać kiedy problem się sam rozwiąże. Z drugiej strony po przemyśleniach dochodzę do wniosku, że to też porażka dyrekcji szkół bo jeżeli nauczyciele nie potrafią to chociaż oni powinni stanąć na wysokości zadania i zorganizować lekcje online.
mokry
#3224 Wysłane : 3 kwietnia 2020 13:55:03(UTC)

Do dyrektorów naszych podstawówek. Tych dyrektorów, którzy nie potrafili zorganizować po ludzku zdalnego nauczania a każą nauczycielom zamiast prowadzić lekcje zdalne siedzieć i pisać sprawozdania z tego co robią:
Jesteście zwykłymi niekompetentnymi DURNIAMI!
Dzięki takim niekompetentnymi dyrektorom dzieciaki mają totalny edukacyjny bałagan, ale Wy za to macie stosy sprawozdań i tabelek.
Gratuluję! To, że mamy tak niski poziom kształcenia w naszym regionie to jest głownie zasługa Waszej głupoty i niekompetencji.

Oburzony i zbulwersowany ludzką głupotą ojciec.
mokry
#3222 Wysłane : 3 kwietnia 2020 13:58:21(UTC)

Originally Posted by: Antoni86 Idź do cytowanego Wpisu
To tylko pozazdrościć, w przypadku mojego wysyłane są tylko zadania, to podstawówka więc wszystko trzeba z nim przerobić. Ani jeden nauczyciel nie zorganizował lekcji zdalnie tylko przesyłają zagadnienia. Dla mnie to porażka. Ja rozumiem na początku tej pandemii, ale po 2 tygodniach... nikt z nas nie wie ile to potrwa jeszcze miesiąc dwa... co wtedy? Też rozumiem to że nie wszyscy z nauczycieli są techniczni biegle władają językiem angielski żeby poradzić sobie z konfiguracją tych systemów ale w szkołach są nauczyciele informatyki, oni nie umieją tego ogarnąć? To może warto by było zgłosić problem do burmistrza, w gminie też są informatycy a jak oni nie podołają to może zlecić jakiejś komercyjnej firmie... myślę że na terenie gminy mamy kilka które pomogły by. A nie czekać kiedy problem się sam rozwiąże. Z drugiej strony po przemyśleniach dochodzę do wniosku, że to też porażka dyrekcji szkół bo jeżeli nauczyciele nie potrafią to chociaż oni powinni stanąć na wysokości zadania i zorganizować lekcje online.

Ja przypadkiem zobaczyłem czego wymaga (...) dyrektor od takiego nauczyciela. Bynajmniej nie tego, żeby prowadził lekcje, ale tego, żeby mu dokładnie opisał co kiedy i jak robi. Moim zdaniem po wypełnieniu tego gó..na na uczenie zdalne nauczyciel raczej czasu mieć nie może.
Jak (...) może zostać dyrektorem szkoły? Ktoś mi wytłumaczy?
Mikołaj01
#3225 Wysłane : 3 kwietnia 2020 14:12:07(UTC)

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
"Do dyrektorów naszych podstawówek. Tych dyrektorów, którzy nie potrafili zorganizować po ludzku zdalnego nauczania a każą nauczycielom zamiast prowadzić lekcje zdalne siedzieć i pisać sprawozdania z tego co robią:
Jesteście zwykłymi niekompetentnymi DURNIAMI!
Dzięki takim niekompetentnymi dyrektorom dzieciaki mają totalny edukacyjny bałagan, ale Wy za to macie stosy sprawozdań i tabelek.
Gratuluję! To, że mamy tak niski poziom kształcenia w naszym regionie to jest głownie zasługa Waszej głupoty i niekompetencji.

Oburzony i zbulwersowany ludzką głupotą ojciec."

Swoje pretensje skieruj w pierwszym rzędzie do Ministra Edukacji Narodowej, bo dyrektorzy szkół otrzymali od niego takie polecenie, za pośrednictwem kuratorów oświaty, więc po prostu wypełniają "prikaz" przełożonych. A czy to polecenie jest sensowne czy nie, to już inna para kaloszy.
Antoni86
#3223 Wysłane : 5 kwietnia 2020 00:43:13(UTC)

Originally Posted by: mokry Idź do cytowanego Wpisu
Ja przypadkiem zobaczyłem czego wymaga (...) dyrektor od takiego nauczyciela. Bynajmniej nie tego, żeby prowadził lekcje, ale tego, żeby mu dokładnie opisał co kiedy i jak robi. Moim zdaniem po wypełnieniu tego gó..na na uczenie zdalne nauczyciel raczej czasu mieć nie może.
Jak (...) może zostać dyrektorem szkoły? Ktoś mi wytłumaczy?

AAA to już wszystko jasne, na ten pomysł pierwszy wpadł Potępa (starszy człowiek widocznie lubi szorstki papier toaletowy) potem skopiował to Nikuś a one pewno wymusił na dyrektorach takie raporty a oni na nauczycielach. Ech ta nasza raportowo papierowa władza... Szkoda tylko że nasz szanowny Burmistrz pierd... głupoty, że niby urząd pracuje normalnie a dowodu nie da się odebrać (dzwoniłem wczoraj do Brzeska - nie da się, do Gnojnika da się tylko trzeba się umówić do Borzęcina też się da tylko trzeba się umówić)
mokry
#3226 Wysłane : 7 kwietnia 2020 19:14:13(UTC)

Originally Posted by: Mikołaj01 Idź do cytowanego Wpisu

Swoje pretensje skieruj w pierwszym rzędzie do Ministra Edukacji Narodowej, bo dyrektorzy szkół otrzymali od niego takie polecenie, za pośrednictwem kuratorów oświaty, więc po prostu wypełniają "prikaz" przełożonych. A czy to polecenie jest sensowne czy nie, to już inna para kaloszy.

Przestań bredzić! Takich przykazów z MEN NIE MA i nie było. To jest jedynie wymysł durnych dyrektorów.
Jeżeli znasz taki "prikaz", w postaci stosownego dokumentu prawnego to dawaj. Moja koleżanka uczy w szkole, gdzie dyrektor nie wymaga od niej takich pierdół, ale ta szkoła nie należy do naszej gminy.
Mikołaj01
#3227 Wysłane : 8 kwietnia 2020 06:37:04(UTC)

https://www.edurada.pl/a...mat-zdalnego-nauczania/

Wkleiłem ten link, żebyś nie musiał się męczyć z brnięciem przez całość ministerialnych zarządzeń.
mokry
#3228 Wysłane : 8 kwietnia 2020 09:52:02(UTC)

https://www.edurada.pl/artykuly/czy-nauczyciel-musi-sk-adac-raporty-na-temat-zdalnego-nauczania/

Wkleiłem ten link, żebyś nie musiał się męczyć z brnięciem przez całość ministerialnych zarządzeń.

Minister wydaje rozporządzenia a zarządzenia to są niższego szczebla.

Może jednak przebrnij przez to ministerialne rozporządzenie. Ja to zrobiłem z ciekawości - JEST JEDNO!

A tam fragment opisany tutaj:
"ustala sposób dokumentowania realizacji zadań jednostki systemu oświaty;"

Pytałem znajomej jak to jest u niej w szkole. Wiesz co mi powiedziała?
Że dokumentowanie u nich polega na pisaniu tematu lekcji w dzienniku i tyle.

Brednie autorki tego artykułu, której "wydaje się" nie są dla mnie wyznacznikiem.

Sposób dokumentowania pozostaje w gestii dyrektora. Mądry dyrektor napisze, że wystarczy temat z dzienniku, kretyn będzie żądał raportów i innych głupot a za nauczycieli w domu robotę będą musieli załatwiać rodzice.

Jeszcze coś?
Mikołaj01
#3229 Wysłane : 8 kwietnia 2020 10:58:38(UTC)

Znajdź w internecie, jakie są wymogi prowadzenia szkolnego e-dziennika, zwróć uwagę na obowiązki dyrektora szkoły lub jego zastępcy.
Jeśli jakiś dyrektor szkoły wymaga tylko zapisania przez nauczyciela tematu lekcji, to oczywiście jego sprawa, bo bierze za to odpowiedzialność, a czy jest to zgodne z postawionymi wymogami, to już inna para kaloszy.
1 użytkownik podziękował Mikołaj01 za ten pożyteczny post.
FernirGreyback on 2020-04-08(UTC)
mokry
#3230 Wysłane : 8 kwietnia 2020 16:10:41(UTC)

Znajdź w internecie, jakie są wymogi prowadzenia szkolnego e-dziennika, zwróć uwagę na obowiązki dyrektora szkoły lub jego zastępcy.
Jeśli jakiś dyrektor szkoły wymaga tylko zapisania przez nauczyciela tematu lekcji, to oczywiście jego sprawa, bo bierze za to odpowiedzialność, a czy jest to zgodne z postawionymi wymogami, to już inna para kaloszy.

Słuchaj: przestań robić z siebie idiotę. "Znajdź w internecie".
Jeżeli takie znasz to podaj podstawę prawną, na podstawie której dyrektor musi wymagać tych kretyńskich sprawozdań w obecnym czasie. Podałeś rozporządzenie ministra edukacji, nazwane przez Ciebie "zarządzeniem", udowodniłem Ci, że to bzdura.
Teraz mi każesz "znaleźć sobie". Czego mam szukać? Wiatru w polu?!!!!
Mikołaj01
#3231 Wysłane : 8 kwietnia 2020 19:32:41(UTC)

2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 29 sierpnia 2014 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji (Dz. U. 2014 poz. 1170).

Powyższe na wszelki wypadek, gdybyś nie wiedział, jaką dokumentację powinien prowadzić nauczyciel, także w e-dzienniku.
Dyrektor szkoły ma obowiązek tę dokumentację sprawdzić, a dodatkowo ma prawo i obowiązek kontrolować, jak nauczyciele wywiązują się z obowiązków wynikających z prowadzonych przez nich lekcji i innych zajęć, jeśli takie zostały im powierzone. Do dyrektora należy, jaką formę przybierze to sprawdzanie. A ma do tego prawo na podstawie art. 68 ust. 1 p. 2 Prawa oświatowego.

Tyle mogłem jako (...), jak byłeś mnie łaskaw nazwać.

Mikołaj01
#3232 Wysłane : 9 kwietnia 2020 06:20:49(UTC)

"Minister wydaje rozporządzenia a zarządzenia to są niższego szczebla."

A w powyższej sprawie zapomniałem polecić ci artykuł 149 Konstytucji RP, który w punkcie 2. brzmi następująco: "Minister kierujący działem administracji rządowej wydaje rozporządzenia. Rada Ministrów, na wniosek Prezesa Rady Ministrów, może uchylić rozporządzenie lub zarządzenie ministra."
mokry
#3233 Wysłane : 11 kwietnia 2020 18:06:42(UTC)

"Minister wydaje rozporządzenia a zarządzenia to są niższego szczebla."

A w powyższej sprawie zapomniałem polecić ci artykuł 149 Konstytucji RP, który w punkcie 2. brzmi następująco: "Minister kierujący działem administracji rządowej wydaje rozporządzenia. Rada Ministrów, na wniosek Prezesa Rady Ministrów, może uchylić rozporządzenie lub zarządzenie ministra."

Koleś: sam określiłeś rozporządzenie ministra "zarządzeniem" robiąc z siebie idiotę. Zarządzenia to może wydawać, ale swoim podwładnym pracującym w ministerstwie.
Druga sprawa przytoczone przez Ciebie:
2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 29 sierpnia 2014 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji (Dz. U. 2014 poz. 1170).

czego ma niby dowodzić?
Ja twierdzę, że dyrektor jest niekompetentnym durniem, skoro wymaga od nauczyciela więcej niż prowadzenia e-dziennika w czasie tego zdalnego nauczania, narzucając na nauczycieli tony biurokratycznej roboty w postaci planów, sprawozdań, jakiś dziwacznych tabelek, które skutecznie odrywają go od uczniów. Ty tymczasem wyjechałeś mi z rozporządzeniem ministra, w sprawie nauczania na odległość, twierdząc, że to rozporządzenie (nazywane przez Ciebie "zarządzeniem") wymusza to na dyrektorach.
Ja Ci pokazałem, że to nieprawda, to Ty mi wyjeżdżasz ze starym rozporządzeniem dotyczącym dokumentowania "przebiegu nauczania", w oparciu o które zdaje się nauczyciele prowadzą dzienniki normalnie i wtedy do kur.. nędzy nie muszą pisać planów, sprawozdań, wypełniać głupawych tabelek itp.
Wiem bo mając wśród znajomych nauczycieli mówią mi jak to wygląda.
Nie wiem czemu też tak strasznie stajesz okoniem. Jeżeli jesteś jednym z tych głupich dyrektorów, dla których niepotrzebne papiery są ważniejsze od pracy z uczniami to po prostu idź po rozum do głowy i zmądrzej, albo oddaj stanowisko mądrzejszemu. Z pożytkiem dla uczniów!
Dama
#3234 Wysłane : 13 kwietnia 2020 09:55:45(UTC)

Szkoda ze nikt nie jest tak wyrozumiały dla innych profesji. Nauczyciel płacze bo ma 18 godzin w szkole pracy i jaki zapracowany bo e dziennik bo inne rzeczy narzucone przez dyrektora ministra itp i lituj się nad nim i współczuj. 2 miesiące wakacji 2 tygodnie ferii i kupę innego wolnego a idą do przychodni z wielkim ryjem do pani w rejestracji bo oni najmądrzejsi tak samo w sklepie w urzędzie najmądrzejsi nauczyciele i ich nie interesuje że inne profesje oprócz tego co widać mają kupę papierologii. Mam nadzieję że niebawem zlikwidują ta chorą kartę nauczyciela i będą pracować 40 godzin tygodniowo.
Mikołaj01
#3235 Wysłane : 14 kwietnia 2020 08:18:11(UTC)

Do "mokry":„…oddaj stanowisko mądrzejszemu. Z pożytkiem dla uczniów!”

Całkowicie mnie swoimi wywodami przekonałeś, że pora odejść, więc w najbliższym czasie złożę stosowne dokumenty, ale pod jednym warunkiem, zależnym zresztą od ciebie.

Ad rem: widzę, że jednym z twoich największych problemów jest dylemat, a mianowicie rozporządzenie czy zarządzenie(?), jakby to miało jakieś większe znaczenie, a przecież tak jedno jak i drugie posiada jedną wspólną cechę: należy je wykonać.

A powód, dla którego wyjechałem ze starym rozporządzeniem dotyczącym dokumentowania, jest oczywisty; m.in. na nim, z koniecznymi zmianami, oparte są obecnie obowiązujące przepisy, w poruszanej przez nas materii. Sięgnij do Dziennika Ustaw RP, Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań (…) i zwalczania COVID-19. W paragrafie 1 zwróć uwagę na pkt. 7, w paragrafie 6 na pkt. 1, a w paragrafie 7 na pkt. 1 i 2.

Gwoli lepszego zrozumienia zajrzyj też do wujka Google’a, wpisz: www.rp.pl Koronawirus: od 25 marca obowiązek realizowania podstaw programowych w szkołach, a kiedy pokaże się ta strona, przewiń do Praca nauczycieli i ich wynagrodzenia.

Jeśli po lekturze w/w dalej nie będziesz kumał, o co chodzi z tymi planami i sprawozdaniami nauczycieli, to wybacz, ale jednak nadal będę musiał pozostać na stanowisku.

Mikołaj01
#3237 Wysłane : 14 kwietnia 2020 08:30:26(UTC)

"Szkoda ze nikt nie jest tak wyrozumiały dla innych profesji. Nauczyciel płacze bo ma 18 godzin w szkole pracy i jaki zapracowany bo e dziennik bo inne rzeczy narzucone przez dyrektora ministra itp i lituj się nad nim i współczuj. 2 miesiące wakacji 2 tygodnie ferii i kupę innego wolnego a idą do przychodni z wielkim ryjem do pani w rejestracji bo oni najmądrzejsi tak samo w sklepie w urzędzie najmądrzejsi nauczyciele i ich nie interesuje że inne profesje oprócz tego co widać mają kupę papierologii. Mam nadzieję że niebawem zlikwidują ta chorą kartę nauczyciela i będą pracować 40 godzin tygodniowo."

Szanowna "Damo", możesz mi wierzyć, że bardzo dużo nauczycieli chce jak najszybszego wprowadzenia 40-godzinnego tygodnia pracy. Tylko nie na takich zasadach jak obecnie, tylko, jak to jest w innych zawodach, wykonywania swoich powinności w zakładzie pracy, czyli w szkole, żeby potem mieć czas wyłącznie dla siebie i swoich najbliższych. Niestety, z różnych względów w najbliższej, a zapewne także i w dalszej przyszłości nie ma na to szansy, i to z bardzo prozaicznego powodu: po prostu państwa na to nie stać!
mokry
#3236 Wysłane : 15 kwietnia 2020 08:58:02(UTC)

Do "mokry":„…oddaj stanowisko mądrzejszemu. Z pożytkiem dla uczniów!”

Całkowicie mnie swoimi wywodami przekonałeś, że pora odejść, więc w najbliższym czasie złożę stosowne dokumenty, ale pod jednym warunkiem, zależnym zresztą od ciebie.

Ad rem: widzę, że jednym z twoich największych problemów jest dylemat, a mianowicie rozporządzenie czy zarządzenie(?), jakby to miało jakieś większe znaczenie, a przecież tak jedno jak i drugie posiada jedną wspólną cechę: należy je wykonać.

A powód, dla którego wyjechałem ze starym rozporządzeniem dotyczącym dokumentowania, jest oczywisty; m.in. na nim, z koniecznymi zmianami, oparte są obecnie obowiązujące przepisy, w poruszanej przez nas materii. Sięgnij do Dziennika Ustaw RP, Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań (…) i zwalczania COVID-19. W paragrafie 1 zwróć uwagę na pkt. 7, w paragrafie 6 na pkt. 1, a w paragrafie 7 na pkt. 1 i 2.

Gwoli lepszego zrozumienia zajrzyj też do wujka Google’a, wpisz: www.rp.pl Koronawirus: od 25 marca obowiązek realizowania podstaw programowych w szkołach, a kiedy pokaże się ta strona, przewiń do Praca nauczycieli i ich wynagrodzenia.

Jeśli po lekturze w/w dalej nie będziesz kumał, o co chodzi z tymi planami i sprawozdaniami nauczycieli, to wybacz, ale jednak nadal będę musiał pozostać na stanowisku.

Słuchaj to dyrektorku, dla którego papiery są ważniejsze od ucznia:
1. Jak odsyłasz mnie do jakiegoś przepisu i chciało Ci się już go wygrzebać to wstawiłbyś też jego treść. Chyba, tyle potrafisz?
2. Nie odsyłaj mnie do radosnej twórczości jakiegoś "internetowego dziennikarzyny", tylko do źródeł. Guzik mnie obchodzi interpretacja jakiegoś tfurcy za dychę.
Podaj podstawę prawną, wraz z cytatem bez powoływania się na jakieś internetowe artykuliki, bo co odpowiedź to coraz bardziej żałosna.
Jeżeli zasypujesz swoich nauczycieli pierdołami, na podstawie tfurcuf za dychę to strach się bać co się w tej szkole dzieje.
159 Strony«<155156157158159>
Skok do forum