logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

od 100-200 zł miesięcznie za śmieci. Podwyżka o ponad 65%
mokry
#1 Wysłane : 16 kwietnia 2020 09:53:30(UTC)
Ranga: Advanced Member

Czy wszyscy zdają sobie sprawę z tego, ze od maja za wywóz śmieci zapłacimy o 65% więcej?
To już kolejna podwyżka. Teraz z 15 zł od osoby miesięcznie na 25 zł.
Czteroosobowa rodzina zapłaci 100 zł miesięcznie, to jest rocznie 1200 zł.
Już niewiele brakuje, żeby śmieci w tym bur...lu nazywanym gminą były droższe niż energia elektryczna.

Mamy wodę i kanalizację droższą od gazu ziemnego, czas na śmieci droższe niż prąd.

Tak jesteśmy okradani przez władze naszego bur...lu nazywanego gminą w biały dzień!
Gratuluję wszystkim wyborcom.
NIKT WAŻNY
#2 Wysłane : 16 kwietnia 2020 12:07:05(UTC)

Was thanked: 4 time(s) in 4 post(s)
Spokojnie. jakie śmieci w maju ? W maju przecież są ważniejse sprawy. W maju jest odpust w Szczepanowie i będzie sypanie kolorowym proszkiem, które ma przyćmić wszystkie nikosiowe podwyżki. Magiczny kolorowy pył, który będzie się unosił z ziemi ku wyżynom nieba ma sprawić, że wszystkie żale i troski przestaną istnieć. Do tego wszystkiego ma być jeszcze inna atrakcja - chocholi taniec pana Nikodema Nikodemowicza
mokry
#3 Wysłane : 16 kwietnia 2020 13:42:12(UTC)

Originally Posted by: NIKT WAŻNY Idź do cytowanego Wpisu
Spokojnie. jakie śmieci w maju ? W maju przecież są ważniejse sprawy. W maju jest odpust w Szczepanowie i będzie sypanie kolorowym proszkiem, które ma przyćmić wszystkie nikosiowe podwyżki. Magiczny kolorowy pył, który będzie się unosił z ziemi ku wyżynom nieba ma sprawić, że wszystkie żale i troski przestaną istnieć. Do tego wszystkiego ma być jeszcze inna atrakcja - chocholi taniec pana Nikodema Nikodemowicza

W moim przypadku za śmieci wyjdzie mnie 125 zł miesięcznie, rocznie 1500 zł!

Tak mnie jeszcze zastanawia to polityczne zaplecze naszych "mediów" w stylu mojebrzesko.pl, gdzie wszystkie (...)ne orędzia o rozdawaniu laptopów "najbardziej potrzebującym", czy równie (...)ne tłumaczenia się burmistrza i tej całej odnowy są publikowane, ale ani mru mru o podwyżce i ograbianiu mieszkańców z pieniędzy.

O taką odnowę wyborcy Wam chodziło?
BOSiR - bez zapowiadanych zmian, związanych z reorganizacją, oszczędnościami mającymi zminimalizować straty.
MPK - bez zmian, nadal musimy dopłacać gigantyczne pieniądze, bo "reguluje ceny na rynku",
RPWiK - bez zmian, nadal gigantyczny wyciek pieniędzy nie wiadomo gdzie, tłumaczony inwestycjami, podczas, gdy te inwestycje są finansowane z budżetu gminy a nie środków własnych.
BZK - też bez zmian, jakimś cudem miejskie zakłady nie potrafią tak sobą zarządzać, żeby nie marnować pieniędzy.

Obiecanek było co nie miara. Filmy w sieci z tymi obiecankami poznikały, ale po wszystkim okazuje się, że brakuje zmysłu menedżerskiego, brakuje zmysłu organizacyjnego, wiedzy ekonomicznej, czy zwykłego rozsądku.

Wszystkie te miejskie, gminne molochy widać nigdy, nigdy nie będą zarządzane tak, żeby być nastawionym na zysk. Zawsze będą zarządzane tak, żeby przynieść zysk... swojakom a straty pokrywać będą mieszkańcy.

To właśnie widać jak na dłoni: śmieci, woda i kanał. Dajemy się zwyczajnie w bandycki sposób okradać i tyle.
Anzelm
#4 Wysłane : 16 kwietnia 2020 18:15:12(UTC)

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
OdNowiona kiełbasa wyborcza niestety się zaśmierdziała. Zrobili was w bambuko niestety jak zwykle.
To ekipa która może ewentualnie zorganizować dożynki wiejskie lub festyn pod remizą.
To nie są ludzie którzy są w stanie zarządzać 17 tysięcznym miastem i 30 tysięczną gminą. I jeśli radni jednego i drugiego obozu tego nie zrozumieją to skończy się to katastrofą. Tak że zastanówcie się nad absolutorium dla tej ekipy żeby nie było za późno. Nie da się zarządzać z fejsbuka albo ze sceny festynu folklorystycznego. A zorganizowanie jarmarku nie może być osiągnięciem 5-lecia. Sorry . Czas minął.Wszystko co zostało dokończone wszystkie inewstycje małe inwestycje żeby było jasne to nie jest zasługa tego samorządu . Wprowadzają was w bład przypisując sobie nie swoje zasługi.
FernirGreyback
#5 Wysłane : 16 kwietnia 2020 19:15:05(UTC)

Ciekawe co mieszkańca gminy Gnojnik , a tam mieszka Marek Nikt Ważny vel Bezpartyjny obchodzą śmieci w Brzesku? Albo komu dać komputery? Wójt Paterek to pogonił? Oj nie. Utracił ciepłą posadkę w spółce gminnej. Taki mały, rozżalony chłopczy
NIKT WAŻNY
#7 Wysłane : 16 kwietnia 2020 23:11:12(UTC)

kiełbasa wyborcza od początku była nieświeża, ale całkiem nieżle smakowała. U mnie na osiedlu pewna pani była zachwycona tymi akrobacjami przedwyborczymi jakie Pan Latocha wyczyniał na brzeskim rynku. A jak coś tylko powiedziałem nie po myśli mojej sąsiadki to od razu wojna. Ta pani do dzisiaj wspomina jak to pan Burmistrz poprosił ją do tańca w parku Goetza podczas obchodów Dni Brzeska, tzn. Okocim Festiwalu. Mówi do mnie tak: czy poprzedni burmistrz wziąłby mnie do tańca ? Jak widać, nie potrzeba wcale grillowanej kiełbasy wyborczej bo taka zaszunona dłużej się trzyma i dłużej trzyma smak.
Bezpartyjny
#6 Wysłane : 17 kwietnia 2020 05:06:52(UTC)

Originally Posted by: FernirGreyback Idź do cytowanego Wpisu
Ciekawe co mieszkańca gminy Gnojnik , a tam mieszka Marek Nikt Ważny vel Bezpartyjny obchodzą śmieci w Brzesku? Albo komu dać komputery? Wójt Paterek to pogonił? Oj nie. Utracił ciepłą posadkę w spółce gminnej. Taki mały, rozżalony chłopczy

Bo jeśli nawet trutnie to jakby nie było swoi i nie podskoczą. No tak to działa.
NIKT WAŻNY
#8 Wysłane : 17 kwietnia 2020 09:46:53(UTC)

do Pana/Pani FernirGrayback :
Nikt Ważny = partyjny = bezpartartyjny = Anzelm = Seweryn = PiortBe ????????? a może = FernirGrayback to też jest ta sama osoba ??? Niestety, ale po treści wpisów wszystko i wszystkich można skojarzyć z jedną osobą z jednego prostego powodu: Wszyscy piszą to samo ponieważ wspólnym mianownikiem jest głupota i absurdy Pana Burmistrza, jakie od ponad roku serwuje Mieszkańcom. Jeżeli konsumpcja i odpustowe zabawy mają być wyczynem na miarę nowoczesnego burmistrza XXI wieku to ja chyba żyje w jakimś Matrixie. Niestety, ale wiele osób z Brzeska było i jest (teraz już trochę mniej) zachwycona koncertami, zabawa i tańcem. Moja sąsiadka z osiedla do dzisiaj wspomina ze wzruszeniem, jak to Pan Burmistrz poprosił ją do tańca podczas ubiegłorocznych Dni Brzeska. Faktem jest, że poprzednik tego nie czynił.
FernirGreyback
#9 Wysłane : 17 kwietnia 2020 10:52:36(UTC)

Marku B. vel Zofio Markowska. Przestań, bo to już wszyscy wiedzą. Nie wstyd panu? Mieszka pan w Gnojniku, tam płaci podatki, tam wybiera wójta, tam niech pan krytykuje. Jak się nie podoba to, co jest w Brzesku, to proszę omijać, jechać obwodnicą, nie wysiadać. Zdecydowana większość mieszkańców tak wybrała i nam to odpowiada. Świetnie się bawiliśmy na imprezach, cieszymy się ze szkoły muzycznej (akurat widziałem poprzednią i obecną), z remontów szkół, inaczej urząd wygląda, kolejne drogi się budują, co widać na zdjęciach i w terenie. Z informacji na stronie widać, że będą nowe firmy za jakiś czas. A pana żale po utracie dobrze płatnej funkcji w spółce miejskiej nas naprawdę nie interesują.
NIKT WAŻNY
#10 Wysłane : 17 kwietnia 2020 13:25:30(UTC)

Niech Pani/Pani dalej wierci internet !!! bo na razie to jest Pan/Pani dalekoooo w błędzie. Póki co wiele osób na tymże portalu i na tymże forum porusza niewygodne tematy dla ekipy rządzącej, ale taki jest urok władzy. Jest jeszcze kilku innych forumowiczów, których podziwiam za styl, formę i treść. Oni też bardzo konstruktywnie śledzą poczynania obecnej władzy. Jeżeli chodzi o osobę o nazwisko które Pan/Pani używa w powyższym poście nr 9 to ja póki co, mogę się jedynie wzorować i jeszcze dłuuuuugo od nich uczyć, żeby osiągnąć taki poziom dziennikarstwa i pisania felietonów, które bardzo chętnie czytam na tymże portalu. Są też w Brzesku jeszcze inne portale, inni pisarze (np. pan JW i MW) godni uznania, chociaż piszą nieobiektywnie i przesadnie wychwalają ekipę rządzącą, ale warsztat i styl mają dobry. Póki co, skojarzenie mnie z osobą, która pisze świetne felietony traktuje, jako wielki komplement dziennikarski !!! mimo,że nim nie jestem - a pewnie chciałbym kiedyś być.

P.S. Mr FernirGreyback. Ja też mogę snuć domysły z prawdopodobieństwem na poziomie 99% kim Ty jesteś ? ale nie zamierzam tego robić ... Musze przyznać,że formę i styl też masz bardzo dobry. Niewielu jest takich w Brzesku, stąd też nietrudno o skojarzenia. Na tymże forum pisze jeszcze kilku innych w podobnym stylu i treści i co z tego ? Mam domniemywać, ze to jest ten sam FernirGrayback o kilku twarzach ?? Filmowy Grey miał 50 twarzy. Po co mi to potrzebne ?? W życiu nauczyłem się jednego: nigdy nie opieram stwierdzeń faktów na skojarzeniach, bo kiedyś sam się zawiodłem i przegrałem duży zakład. Byłem niemalże pewny na 99,9% "kto jest kto" a okazało, ze to nie był ten Ktoś o kim myślałem. Póki co, TYLE W TYM TEMACIE.
1 użytkownik podziękował NIKT WAŻNY za ten pożyteczny post.
Anzelm on 2020-04-17(UTC)
Anzelm
#11 Wysłane : 17 kwietnia 2020 14:46:59(UTC)

Nie wiem dlaczego tak bardzo niektórzy obawiają się opinii różniących od przekazu. Przecież to powinno mobilizować a nie oburzać.
Nie wszystko złoto co się świeci.
Skupianie się na odgryzaniu do każdej krytyki raczej powoduje stanie w miejscu niż parcie do przodu. A krytyka była jest i będzie. W tym wypadku wiele powodów do niej dostarcza styl działania władzy a argumenty opisujące sukces często są za słabe żeby wpadać w zachwyt.
Podejrzewam że brak doświadczenia i elementarnej wiedzy jak działa się w samorządzie jest tutaj jedną z głównych przyczyn tego oburzenia. Brzesko i gmina to nie szkoła politologii tutaj nie ma czasu na przyuczanie do zawodu . Dzisiaj albo sie umie rządzić i jest się menadżerem albo trzeba dać sobie spokój bo stracimy 5 lat a to bardzo dużo.
1 użytkownik podziękował Anzelm za ten pożyteczny post.
NIKT WAŻNY on 2020-04-17(UTC)
NIKT WAŻNY
#12 Wysłane : 17 kwietnia 2020 14:58:48(UTC)

Originally Posted by: Anzelm Idź do cytowanego Wpisu
Nie wiem dlaczego tak bardzo niektórzy obawiają się opinii różniących od przekazu. Przecież to powinno mobilizować a nie oburzać.
Nie wszystko złoto co się świeci.
Skupianie się na odgryzaniu do każdej krytyki raczej powoduje stanie w miejscu niż parcie do przodu. A krytyka była jest i będzie. W tym wypadku wiele powodów do niej dostarcza styl działania władzy a argumenty opisujące sukces często są za słabe żeby wpadać w zachwyt.
Podejrzewam że brak doświadczenia i elementarnej wiedzy jak działa się w samorządzie jest tutaj jedną z głównych przyczyn tego oburzenia. Brzesko i gmina to nie szkoła politologii tutaj nie ma czasu na przyuczanie do zawodu . Dzisiaj albo sie umie rządzić i jest się menadżerem albo trzeba dać sobie spokój bo stracimy 5 lat a to bardzo dużo.

jak widać, niektórym trudno to jest zrozumieć. Trąbienie o sukcesach jest potrzebne, ale pod warunkiem, że ten sukces faktycznie jest. W przeciwnym wypadku jest to zwykła propaganda, czyli PR polityczny z założeniem, ze "ciemny lud wszystko kupi". Lud jest co roku coraz bardziej oświecony. Poprzedni burmistrz obiecywał nową siedzibę Szkoły Muzycznej. A jednak zrobił to obecny burmistrz. Takie są fakty. A reszta ?
PiotrBe
#15 Wysłane : 17 kwietnia 2020 15:04:54(UTC)

Was thanked: 2 time(s) in 2 post(s)
Dlatego ja już uruchomiłem kontakty i przenoszę swój adres zameldowania z Brzeska na inne miasto i będę rżnąć ich na kasę :D
mokry
#13 Wysłane : 17 kwietnia 2020 19:50:14(UTC)

Originally Posted by: NIKT WAŻNY Idź do cytowanego Wpisu
jak widać, niektórym trudno to jest zrozumieć. Trąbienie o sukcesach jest potrzebne, ale pod warunkiem, że ten sukces faktycznie jest. W przeciwnym wypadku jest to zwykła propaganda, czyli PR polityczny z założeniem, ze "ciemny lud wszystko kupi". Lud jest co roku coraz bardziej oświecony. Poprzedni burmistrz obiecywał nową siedzibę Szkoły Muzycznej. A jednak zrobił to obecny burmistrz. Takie są fakty. A reszta ?

Fakty są takie, że za śmieci będę płacić 125 zł miesięcznie - prawie tyle co za prąd. TAKIE SĄ FAKTY!
Fakty są takie, że za wodę płacę ponad 550 zł za dwa miesiące - to jest więcej niż za gaz. TAKIE SĄ FAKTY!
Fakty są takie, że podatek od nieruchomości też zdrożał, choć nie są to tak pokaźne pieniądze, jak te wcześniej.

Fakty są takie, że gmina nadal jest zarządzana w sposób nieudolny a przygłupie tłumaczenia burmistrza, ze mamy milionami dopłacać do MPK, bo "reguluje ceny na lokalnym rynku" i "bez MPK prywatni przewoźnicy podnieśli by ceny" jest wręcz oburzające.
Ta wypowiedź pokazała z jakimi ekonomicznymi indolentami mamy do czynienia i w jawny sposób pokazała też przyczynę tego co mamy!
Bezpartyjny
#14 Wysłane : 17 kwietnia 2020 20:15:21(UTC)

Originally Posted by: mokry Idź do cytowanego Wpisu
Fakty są takie, że za śmieci będę płacić 125 zł miesięcznie - prawie tyle co za prąd. TAKIE SĄ FAKTY!
Fakty są takie, że za wodę płacę ponad 550 zł za dwa miesiące - to jest więcej niż za gaz. TAKIE SĄ FAKTY!
Fakty są takie, że podatek od nieruchomości też zdrożał, choć nie są to tak pokaźne pieniądze, jak te wcześniej.

Fakty są takie, że gmina nadal jest zarządzana w sposób nieudolny a przygłupie tłumaczenia burmistrza, ze mamy milionami dopłacać do MPK, bo "reguluje ceny na lokalnym rynku" i "bez MPK prywatni przewoźnicy podnieśli by ceny" jest wręcz oburzające.
Ta wypowiedź pokazała z jakimi ekonomicznymi indolentami mamy do czynienia i w jawny sposób pokazała też przyczynę tego co mamy!

-MPK zdecydowanie do likwidacji to trup kosztowny trup
-RPWiK prokuratura za ceny wody a w szczególności ścieki i dymanie mieszkańców z tego powodu
-ceny za śmieci ok .Tu nic nie wskóramy niestety odbiorcy śmieci tak podnieśli ceny za utylizacje że temat nie do przeskoczenia.
-MZGM do likwidacji podobnie jak MPK
- Rady nadzorcze w spółkach miejskich do ponownej reorganizacji personalnej bo niestety zasiadają w nich ludzie niekompetentni.

Oszczedzać można trzeba tylko chcieć. Jednak wydaje się że ekipa odNowy nie chce.
Anzelm
#16 Wysłane : 17 kwietnia 2020 20:31:16(UTC)

Utrzymywanie MPK i MZGM to jakiś absurd ! Za to każdy burmistrz który na siłę to trzyma powinien odpowiedzieć przed sądem za niegospodarność.
Przecież to jakieś chore jest. Ile jeszcze ? jak długo te dwa nierentowne gnioty mamy utrzymywać ? Kumpli burmistrz tam powciskał i co ? Czy to coś zmieni ? Dawno te dwa relikty PRL-u powinny zostać uśmiercone.
PiotrBe
#17 Wysłane : 17 kwietnia 2020 23:16:06(UTC)

Was thanked: 2 time(s) in 2 post(s)
Ale ludzie co Wy macie do MPK Sp. z o.o. w Brzesku? To zaniedbania poprzedników i obecnego burmistrza - Tomasza Latochy. Od ponad półtora roku nie zrobiono nic (!!!) aby polepszyć funkcjonalność transportu zbiorowego w naszym mieście. Rozkłady jak za czasów PRLu.

Dlaczego Brzesko nie może być tak jak Zakopane czy Sandomierz? Tam udało się zrobić od zera bardzo sensowną komunikację miejską a nie politycznego trupa w którego ładujemy miliony. Sukces rządzenia Tomasza Latochy! :)
mokry
#18 Wysłane : 19 kwietnia 2020 08:20:03(UTC)

Originally Posted by: PiotrBe Idź do cytowanego Wpisu
Ale ludzie co Wy macie do MPK Sp. z o.o. w Brzesku? To zaniedbania poprzedników i obecnego burmistrza - Tomasza Latochy. Od ponad półtora roku nie zrobiono nic (!!!) aby polepszyć funkcjonalność transportu zbiorowego w naszym mieście. Rozkłady jak za czasów PRLu.

Dlaczego Brzesko nie może być tak jak Zakopane czy Sandomierz? Tam udało się zrobić od zera bardzo sensowną komunikację miejską a nie politycznego trupa w którego ładujemy miliony. Sukces rządzenia Tomasza Latochy! :)

Jak co mamy: utrzymuje się z pieniędzy podatników zakład, który przynosi same straty i z którego usług korzysta tylko garstka ludzi.
Skok do forum