logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

2 Strony12>
Nepotyzm brzeskiego PISu
Robert
#1 Wysłane : 19 października 2018 08:48:06(UTC)
Ranga: Newbie

Nepotyzm brzeskiego PISu

O tym jaka jest prawda wszyscy doskonale wiedzą ale każdy boi się to powiedzieć na głos więc może warto o tym napisać parę słów aby ludzie wiedzieli na kogo oddali i oddadzą swój głos
Sprawa dotyczy zawrotnej kariery niejakiego Pawła Kwaśniaka członka PISu który obecnie kandyduje do rady powiatu jego taty radnego miejskiego Adama Kwaśniaka oraz jego wujka europosła PIS Edwarda Czesaka zarazem szwagra radnego Kwaśniaka.

Jak wiemy z gazety z dnia 27 lutego 2016 r Paweł Kwaśniak syn radnego miejskiego Adama Kwaśniaka z poważnym wsparciem swojego wujka europosła PIS Edwarda Czesaka zostaje mianowany od razu na stanowisko Kierownika Brzeskiego Biura Powiatowego Małopolskiego ARiMR

Źródło:
http://wiescirolnicze.pl...biura-maja-kierownikow/

Pomimo iż na to stanowisko brane były pod uwagę dwie osoby pracujące długie lata w ARiMRze i mające duże doświadczenie akurat to stanowisko przypadło młodemu Pawłowi Kwaśniakowi .

Obecnie już wiemy że te kilkutysięczne wynagrodzenie to za mało jak na ambicje młodego człowieka więc ponownie Paweł Kwaśniak wspierany przez swojego ojca z PISu i wujka europosła z PISu Edwarda Czesaka pcha się jeszcze do rady powiatu, zawsze to około 2500 zł ? do pensji w nieopodatkowanych pieniądzach ( pomijam kwestie kompetencji bo nie to chcemy udowodnić )

Najciekawsze zostawiliśmy na koniec.

Otóż okazało się że przypadkiem Paweł Kwaśniak był najszczodrzej obdarowywany urzędnikiem przez PIS naszymi pieniędzmi.

Otrzymał on najwyższą premię od PISu w wysokości aż 24.400 zł !!!!

Czy na to zasłużył czy nie mogą sobie odpowiedzieć pracownicy ARMiRu którzy już na takie premie liczyć nie mogą

Rząd PiS wprowadził na szeroką skalę system podbierania pieniędzy Polaków do własnych kieszeni. Przyznawane sobie co miesiąc nagrody przez czołowych członków rządu PiS jako drugie pensje wypłacane pod stołem to tylko jeden z mechanizmów pajęczyny finansowej PiS, a nagrody dla ministrów i polityków PiS to tylko wierzchołek góry lodowej!

Zobacz jak to wygląda w Agencji Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa po wielu zwolnieniach, które Polakom zafundowała „Dojna Zmiana”. Tylko w tej jednej agencji rządowej - powiązani z PiS - ludzie zarządzający oddziałami i biurami terenowymi podebrali wiele milionów premii z publicznych pieniędzy Polaków.

Źródło / poniższy link /: Odpowiedź ARiMR z dania 25 kwietnia 2018 r. na zapytanie posła Krzysztofa Brejzy.

Otwórzcie sobie teraz ten poniższy link

http://premiepis.pl/arimr

wyszukując Brzesko możemy zobaczyć którzy pracownicy ARIMRu mogli liczyć na hojność swojej partii, zapewne przy wsparciu europosła PISu Edwarda Czesaka

Na liście mamy 3 nazwiska , stanowiska i kwoty:

1.Kwaśniak Paweł – premia 24.400 zł – kierownik Brzeskie Biuro Powiatowe AR

2.Kostrzewa Arletta – 11.150 zł – kierownik Brzeskie Biuro Powiatowe

3.Kondziołka Kinga- 10.736 zł – zastępca kierownika – Brzeskie Biuro Powiatowe

Jak widać „najwybitniejszą ,najzdolniejszą i najbardziej rokującą” osobą którą należało tak szczodrze wynagrodzić jest oczywiście Kwaśniak Paweł.

W ten sposób młody człowiek ma szansę zarabiać więcej niż polscy posłowie, oczywiście wujka nie prześcignie, ostatnio krążą plotki że Adam Kwaśniak lepiej czułby się jako poseł , czy uda mu się ten wyczyn z pomocą szwagra Czesaka czas pokaże, jak to mówią w PISie mierny , bierny ale wierny

Na początku czerwca media lokalne i regionalne doniosły o fakcie otrzymania od wojewody małopolskiego przez gminę Brzesko dotacji w wysokości 1,18 mln zł na budowę drogi łączącej ulice Brata Alberta, Okulickiego, Sikorskiego i Kołłątaja.

Złośliwcy i zazdrośnicy uważają, że "całkiem przypadkowo pieniądze trafiają na budowę drogi, przy której nowy dom wybudował europoseł Edward Czesak".

Źródło:
http://brzesko.ws/Deskto...mID=10184&mid=10640

opisane powyżej tematy łączy jedno wspólne słowo NEPOTYZM i najlepiej by było to nazwać RODZINA NA SWOIM jak to kiedyś powiedziano TKM

Józef68
#2 Wysłane : 19 października 2018 09:45:51(UTC)
Ranga: Advanced Member

Wydaje mi się patrząc na to z boku, że nie tylko PIS rozdaje karty w tej Agencji Rozwoju Rolnictwa. Tam ma duże wpływy i powiązania jeszcze PSL, bo przecież obecny kandydat na Burmistrza Brzeska Tomasz L. zrzeszony w PSL pełni funkcje wiceprezesa Rynku Rolnego na szczeblu województwa i jak można dowiedzieć się z jego oświadczenia majątkowego zarobił tam w poprzednim roku ponad 290 tyś złotych. W związku z tym na nepotyzm należy spojrzeć znacznie szerzeń niż w obrębie PIS, gdyż jak widać "kilkutysięczne wynagrodzenie" członka PIS jest niczym do kilkudziesięciotysięcznego wynagrodzenia członka PSL znacznie "szczodrzej obdarowanego urzędnika naszymi pieniędzmi" dla którego to też było "za mało i wepchał się do rady powiatu" aby zgarnąć ponad 16 tysięcy diety nie opodatkowanej. To takie są moje obiektywne spostrzeżenia bo jedna i druga osoba jest dla mnie obca i nic mnie z nimi nie łączy.
Robert
#3 Wysłane : 19 października 2018 09:59:36(UTC)

Originally Posted by: Józef68 Idź do cytowanego Wpisu
Wydaje mi się patrząc na to z boku, że nie tylko PIS rozdaje karty w tej Agencji Rozwoju Rolnictwa. Tam ma duże wpływy i powiązania jeszcze PSL, bo przecież obecny kandydat na Burmistrza Brzeska Tomasz L. zrzeszony w PSL pełni funkcje wiceprezesa Rynku Rolnego na szczeblu województwa i jak można dowiedzieć się z jego oświadczenia majątkowego zarobił tam w poprzednim roku ponad 290 tyś złotych. W związku z tym na nepotyzm należy spojrzeć znacznie szerzeń niż w obrębie PIS, gdyż jak widać "kilkutysięczne wynagrodzenie" członka PIS jest niczym do kilkudziesięciotysięcznego wynagrodzenia członka PSL znacznie "szczodrzej obdarowanego urzędnika naszymi pieniędzmi" dla którego to też było "za mało i wepchał się do rady powiatu" aby zgarnąć ponad 16 tysięcy diety nie opodatkowanej. To takie są moje obiektywne spostrzeżenia bo jedna i druga osoba jest dla mnie obca i nic mnie z nimi nie łączy.

bez przesady nie porównujmy Pawła Kwaśniaka który na plecach Czesaka wjechał na kierownicze stanowisko do doświadczonego Tomasza L. który do wszystkiego w życiu doszedł sam, doświadczeniem zabija młodego pisowskiego karierowicza a poza tym dobrze Pan pisze że Tomasz L. ZAROBIŁ- to uczciwe sformułowanie dla człowieka z takim doświadczeniem w porównaniu do Pawła Kwaśniaka któremu PIS DAŁ PREMIĘ w wysokości 24.400 zł i to jest to cholerne draństwo o którym piszę czyli mierny , bierny ale wierny i OGROMNA KASA BEZ ZARABIANIA W POSTACI PREMII PARTYJNEJ JEST !!! niech Pan podejmie ten wątek i wyjaśni czytelnikom za co tak OGROMNĄ PREMIĘ otrzymał ten młody człowiek i jeżeli nie zgadza się Pan z posłem K.Brejzą proszę napisać do niego o sprostowanie do tego co mamy tutaj czarno na białym - ale jak widać tego szanowny Pan nie widzi lub widzieć nie chce - http://premiepis.pl/arimr
Elvis
#6 Wysłane : 19 października 2018 13:35:30(UTC)

"Robercie", bez przesady , nie kłam i nie manipuluj. Po pierwsze - nie jestem i nigdy nie byłem członkiem PIS, po drugie - sugerujesz, że podana przez Ciebie w poście kwota to jednorazowy profit, co nie jest prawdą. Wysokość premii, którą był łaskaw umieścić pan Brejza jest sumą wszystkich premii kwartalnych, świątecznych itp. z ostatnich 2 lat.
Po trzecie - skąd Twoja wiedza na temat moich kompetencji? W ARiMR pracuję od 2004 r. i przeszedłem wszystkie szczeble awansu zawodowego zarówno w Brzesku, jak i w Krakowie. Nikt mnie do ARiMR nie wsadzał. Realizując swoje zadania Biuro Powiatowe ARiMR w Brzesku zajmuje czołową pozycję w Małopolsce, stąd premie - także dla moich pracowników.
Po czwarte - dziwi tak wielkie zainteresowanie osobą, która na liście zajmuje pozycję 6. Paweł Kwaśniak
Megalodon
#7 Wysłane : 19 października 2018 14:23:38(UTC)

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
Originally Posted by: Elvis Idź do cytowanego Wpisu
"Robercie", bez przesady , nie kłam i nie manipuluj. Po pierwsze - nie jestem i nigdy nie byłem członkiem PIS, po drugie - sugerujesz, że podana przez Ciebie w poście kwota to jednorazowy profit, co nie jest prawdą. Wysokość premii, którą był łaskaw umieścić pan Brejza jest sumą wszystkich premii kwartalnych, świątecznych itp. z ostatnich 2 lat.
Po trzecie - skąd Twoja wiedza na temat moich kompetencji? W ARiMR pracuję od 2004 r. i przeszedłem wszystkie szczeble awansu zawodowego zarówno w Brzesku, jak i w Krakowie. Nikt mnie do ARiMR nie wsadzał. Realizując swoje zadania Biuro Powiatowe ARiMR w Brzesku zajmuje czołową pozycję w Małopolsce, stąd premie - także dla moich pracowników.
Po czwarte - dziwi tak wielkie zainteresowanie osobą, która na liście zajmuje pozycję 6. Paweł Kwaśniak

a ja się cieszę że Pan taki samodzielny, kompetentny a przede wszystkim skromny w opisach swoich wysokich osiągnięć dla ARiMR, szkoda że tych poglądów nie podzielają Pana koledzy i koleżanki, oni wiedzą swoje a Pan swoje, a w przypadki nie wierzę, dla mnie może Pan nie być w PISie ale wystarczy mieść wysoko postawionego członka PISu w rodzinie i wszystko idzie z górki, żadnych problemów, same awanse, nagrody , manna płynie szeroką rzeką, Brejza jednak się nie mylił co do takich osób jak Pan, jak się Pan wczyta w to co Pan napisał to sam Pan zauważy że jedno słowo było za dużo młody człowieku, życzę powodzenia bo jak PIS przeminie to już tak z górki może nie być. Byłbym zapomniał skoro Pan nie jest w PISie to czemu jest Pan na liście Berejzy ? Kłamie Pan widać jak z nut Panie Kwaśniak, Berejza pisze że to lista ludzi powiązanych z PIS a skoro ona tak pisze to bierze odpowiedzialność za swoje słowa więc nie wciskaj Pan tu ciemnoty ludziom że Pan z PISem nie ma nic wspólnego.
Elvis
#8 Wysłane : 19 października 2018 15:20:15(UTC)

Przekonanych nie ma sensu przekonywać. Zachęcam do głosowania w najbliższą niedzielę i życzę wszystkim powodzenia.Oby nasze lokalne wybory miały wpływ na rozwój gminy i powiatu brzeskiego.Paweł Kwaśniak
Robert
#9 Wysłane : 24 października 2018 21:10:25(UTC)

Originally Posted by: Elvis Idź do cytowanego Wpisu
Przekonanych nie ma sensu przekonywać. Zachęcam do głosowania w najbliższą niedzielę i życzę wszystkim powodzenia.Oby nasze lokalne wybory miały wpływ na rozwój gminy i powiatu brzeskiego.Paweł Kwaśniak

jak już wiemy nasz europoseł E.Czesak nie dał rady na plecach wsadzić Pana na stołek do rady powiatu, tutaj ludzie decydują a nie mamusia ze szwagrem, więcej pokory życzę w życiu i ciężkiej pracy a nie nagród od PISu które są prezentem dla "swoich"
Brzeszczanka
#11 Wysłane : 24 października 2018 21:57:02(UTC)

Pan Kwaśniak zrobił świetny wynik jak na 6 miejsce na liście i brak kampanii. Gratulacje! Proszę nie przejmować sie zazdrosnikami i klamliwymi komentarzami.
Józef68
#4 Wysłane : 24 października 2018 22:45:31(UTC)

Originally Posted by: Robert Idź do cytowanego Wpisu
bez przesady nie porównujmy Pawła Kwaśniaka który na plecach Czesaka wjechał na kierownicze stanowisko do doświadczonego Tomasza L. który do wszystkiego w życiu doszedł sam, doświadczeniem zabija młodego pisowskiego karierowicza a poza tym dobrze Pan pisze że Tomasz L. ZAROBIŁ- to uczciwe sformułowanie dla człowieka z takim doświadczeniem w porównaniu do Pawła Kwaśniaka któremu PIS DAŁ PREMIĘ w wysokości 24.400 zł i to jest to cholerne draństwo o którym piszę czyli mierny , bierny ale wierny i OGROMNA KASA BEZ ZARABIANIA W POSTACI PREMII PARTYJNEJ JEST !!! niech Pan podejmie ten wątek i wyjaśni czytelnikom za co tak OGROMNĄ PREMIĘ otrzymał ten młody człowiek i jeżeli nie zgadza się Pan z posłem K.Brejzą proszę napisać do niego o sprostowanie do tego co mamy tutaj czarno na białym - ale jak widać tego szanowny Pan nie widzi lub widzieć nie chce - http://premiepis.pl/arimr

Z czystej ciekawości zasięgnąłem nieco informacji o Tomaszu L. którego Pan przedstawił w takich superlatywach. A czy to doświadczenie rzekomo tak ogromne zdobywał i pogłębiał zgodnie ze swoim wyuczonym zawodem i kwalifikacjami? Jak dowiedziałem się podobno pracował w banku i w dziwnych okolicznościach z niego odszedł. Przecież do agencji rolnej nie wniósł doświadczenia z poprzedniej pracy, a ktoś - pewnie PSL DAŁ MU ZAROBKI sporo ponad 20000 zł MIESIĘCZNIE. Pomimo że jeszcze do niedawna pokazywał się ciągle z działaczami PSL to obecnie kandyduje nie z PSL a z komitetu wyborczego aby nie stracić z powodu PSL. Czy tego nie można nazwać karierowiczostwem? Jedna jeszcze rzecz, zapytałem osoby znającej Tomasza L. dlaczego kandyduje na burmistrza skoro w przypadku wygranej będzie zarabiał dużo mniej (chyba mniej niż 30%) tego co obecnie i dowiaduje się że w tej pracy też już długo by nie pobył.
mokry
#5 Wysłane : 28 października 2018 12:12:29(UTC)

Originally Posted by: Józef68 Idź do cytowanego Wpisu
Z czystej ciekawości zasięgnąłem nieco informacji o Tomaszu L. którego Pan przedstawił w takich superlatywach. A czy to doświadczenie rzekomo tak ogromne zdobywał i pogłębiał zgodnie ze swoim wyuczonym zawodem i kwalifikacjami? Jak dowiedziałem się podobno pracował w banku i w dziwnych okolicznościach z niego odszedł. Przecież do agencji rolnej nie wniósł doświadczenia z poprzedniej pracy, a ktoś - pewnie PSL DAŁ MU ZAROBKI sporo ponad 20000 zł MIESIĘCZNIE. Pomimo że jeszcze do niedawna pokazywał się ciągle z działaczami PSL to obecnie kandyduje nie z PSL a z komitetu wyborczego aby nie stracić z powodu PSL. Czy tego nie można nazwać karierowiczostwem? Jedna jeszcze rzecz, zapytałem osoby znającej Tomasza L. dlaczego kandyduje na burmistrza skoro w przypadku wygranej będzie zarabiał dużo mniej (chyba mniej niż 30%) tego co obecnie i dowiaduje się że w tej pracy też już długo by nie pobył.

Mnie ani pan Pater, ani Pan Latocha nie przekonują, niemniej jednak pan Latocha nie wzbudza mojego zaufania. Nie podobają mi się jego pokrętne wypowiedzi i zwyczaj unikania odpowiedzi na konkretne pytania.
Niestety nie ma zbyt wielu jego wypowiedzi na nagraniach, ale polecam wysłuchać jego debaty w Radio Kraków i to jak odpowiedział na pytanie dotyczące brzeskiego Liceum i jego upadku.
suchy
#12 Wysłane : 29 października 2018 00:12:54(UTC)
suchy

Osobiście też mam problem , czy w ogóle pójdę na wybory. Tomka znam i jest w porządku kolega , ale jeśli chodzi o politykę to widzę go wyżej niż burmistrz miasta . Obawiam się że tutaj startuje z czysto politycznego nadania i kompetencje są tu drugorzędne .Przypuszczam,że spora grupa ludzi głosowała na Tomka tylko dlatego że widzą rękę Jarka Strasznego chcącą zdusić tą biedną gminę .
Jakkolwiek nie odmawiam Tomkowi jego umiejętności i zdolności organizacyjnych , to mimo wszystko wolałbym go widzieć gdzieś wyżej , gdzie powiedzmy bardziej liczą się układy partyjne a odpowiedzialność jest rozmyta . Na burmistrza chciałbym gościa , który nie musi się odwdzięczać i trzymać z daną partią bo inaczej będzie skreślony . Czy Pater taki jest , to nie wiem .
Niestety papier wszystko przyjmie i można napisać i obiecać co ludzie chcą usłyszeć , tak więc z założenia jestem nieufny ;)

Na tę chwilę myślę że wygra Tomek i to z dużą różnicą . Na facebooku widać wielkie zaangażowanie wśród ludzi go popierających ,zwłaszcza młodych, miejscami ocierające się o delikatny fanatyzm ;) Mam nadzieję że działa tutaj straszak Jarek , bo każde inne tłumaczenie mogłoby być zaczątkiem jakiejś nowej religii Glare

Flapper Może się powtórzy casus Jana Musiała i burmistrzowanie przerwie wybór na posła ?? Gdybym mógł się założyć to dawałbym duże szanse na taką ewentualność .

polonus
#13 Wysłane : 2 listopada 2018 20:15:59(UTC)
Ranga: Member

Tomek Latocha gwarantuje zmiany a Sławek Pater kontynuacje obecnego układu, Grzegorz Wawryka wtedy zostanie v-ce Burmistrzem a Krzysztof Bigaj nadal będzie nimi rządził. Co my chcemy jako Mieszkańcy Brzeska ?
AnnaMaria
#13 Wysłane : 15 lutego 2020 17:52:22(UTC)

Originally Posted by: polonus Idź do cytowanego Wpisu
Tomek Latocha gwarantuje zmiany a Sławek Pater kontynuacje obecnego układu, Grzegorz Wawryka wtedy zostanie v-ce Burmistrzem a Krzysztof Bigaj nadal będzie nimi rządził. Co my chcemy jako Mieszkańcy Brzeska ?

I jak z perspektywy ponad roku? Kto jest mądry? A kto dal się nabrać?
Jaromir
#14 Wysłane : 19 lutego 2020 11:14:46(UTC)

Hmm... Misiewicza Kwaśniaka aż tak prawda zabolała, że zniknęły posty hehe
Marysieńka
#15 Wysłane : 30 maja 2020 18:43:21(UTC)

A ja uważam że póki co żenadą obecnej kadencji są Latocha i Brach .Nigdy nie przypuszczałam że Brzesko będzie miało tak słabego burmistrza i wiceburmistrza jak Ci dwaj . Są beznadziejni nie trawią sprzeciwu i innego zdania. Świadczy to o ich niebywałym strachu przed głosem opinii publicznej. Boją się . Widzimy to .Radnych burmistrza nie wspominam wcale bo to ekipa jedynie do podnoszenia łapek . Nic konkretnego z ich strony nie można się spodziewać. "Milczki sesyjne "
SebiX
#16 Wysłane : 31 maja 2020 09:22:42(UTC)

Nie wiem po co labiedzić nad burmistrzem, wiceburmistrzem, radnymi, labiedzić to trzeba nad tymi, którzy oddali na nich swój głos! 2 burmistrzów, 8 radnych to co 10 osob? to jest nic, dopiero podlicz ile głosów dostali, kilka tysięcy? no to to już daje zatrważający obraz społecznego problemu, podobnie jak z wyznawcami koronaświrusa, to nie są żarty dla myślących obywateli których jest nie wielu.
Marysieńka
#17 Wysłane : 31 maja 2020 14:29:38(UTC)

Patrząc na to kim się otoczył można powiedzieć ....jaki elektorat taki zarządca ......

Towarzystwo krecące sie wokół zarządcy lotów najwyższych nie jest niestety.
Neverhood
#18 Wysłane : 1 czerwca 2020 08:13:41(UTC)

My tu gadu gadu... gdzie się podział post o panie Kwaśniaku i jego synku który otrzymał 24 tys?
Hamerykanin stós kontroler jakości piskowców usuwa to co niewygodne ? O jakże łatwo jest wyzywać się nad radnymi którzy są poza obszarem PiS.
W końcu hamerykanskie towarzystwo tworzy portal wzajemnej adoracji :)
Hehe
Marysieńka
#20 Wysłane : 1 czerwca 2020 15:01:47(UTC)

Proszę admina o udostępnienie adresu IP postaci o nicku Neverhood przyspieszy to prokuraturze wytypowanie. Inwektywy i wyzywanie od "brudasów" jest niedozwolone na tym forum.
Marysieńka
#19 Wysłane : 2 czerwca 2020 04:13:12(UTC)

Originally Posted by: Neverhood Idź do cytowanego Wpisu
My tu gadu gadu... gdzie się podział post o panie Kwaśniaku i jego synku który otrzymał 24 tys?
Hamerykanin stós kontroler jakości piskowców usuwa to co niewygodne ? O jakże łatwo jest wyzywać się nad radnymi którzy są poza obszarem PiS.
W końcu hamerykanskie towarzystwo tworzy portal wzajemnej adoracji :)
Hehe

Widzę że rurka zmiękła i inwektywy usunięto. Strach obleciał co ? Trzeba panować nad językiem . Twój post to właśnie obraz opcji nie tolerującej sprzeciwu i innego zdania. Sami się pogrążacie a akcje lecą w dół na łeb na szyje. Już nikt nie traktuje tego poważnie.
2 Strony12>
Skok do forum