logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

78 Strony<1234>»
Szkoła podstawowa w Brzesku - opinie
Gość
#24 Wysłane : 12 września 2013 19:21:41(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Originally Posted by: Gość Idź do cytowanego Wpisu
Czy to prawda, że w Szkole Podstawowej nr 2 do końca tego tygodnia należy zapisać dzieci do pierwszej klasy ? Są jakieś przepisy określające termin naboru do szkół czy to samowolka tej szkoły? Słyszałam, że w tym roku do jednej klasy przyjęto 30 dzieci a do drugiej 15. Skąd taka dysproporcja ?

Możliwe że ta mniejsza klasa integracyjna ;)
Gość
#25 Wysłane : 12 września 2013 19:28:45(UTC)

Ja aktualnie chodzę do gimnazjum i da się zauważyć w wielu przypadkach dużą różnicę pomiędzy Brzeskiem a uczniami ze wsi. Zazwyczaj Brzesko wychodzi trochę lepiej (m.in. ma się niemiecki już w podstawówce), jednak ta różnica z czasem się zaciera. Ja chodziłem do trójki i mam z nią związane wspaniale wspomnienia. :> Naprawdę fajna szkoła, smaczne obiady :D, ogólnie nauczyciele mili i w porównaniu z wiedzą z jaką wyszedłem z trójki, a z resztą szkół ja i moi koledzy radzimy sobie bardzo dobrze. ;)
Gość
#26 Wysłane : 15 września 2013 10:59:22(UTC)

News! Mobbing w szkole ! Nauczyciele jednej z placówek oświatowych z terenu Gminy Brzesko mają przygotowaną skargę na swoją Dyrektorkę. Ze skargi wynika, że ta znęca się psychicznie nad pracownikami. Pod skargą podpisują się również rodzice dzieci. Są oburzeni arogancją pani dyrektor. Dowody mają twarde. Skarga ma zostać złożona do Rady Miasta.
Gość
#35 Wysłane : 15 września 2013 11:05:16(UTC)

Znam sprawę można powiedzieć od podstaw i uważam, że mobbing w tej szkole stosowany przez osobę na takim stanowisku pisany powinien być przez duże M, gdyż ciągnie się on już od bardzo dawna. Nareszcie ktoś się tym zajął. Walczcie do końca choć w takich warunkach i z taką ilością ludzi obłudnych nie będzie to łatwe. Trzymam kciuki.
Gość
#27 Wysłane : 15 września 2013 11:14:40(UTC)

News! Mobbing w szkole ! Nauczyciele jednej z placówek oświatowych z terenu Gminy Brzesko mają przygotowaną skargę na swoją Dyrektorkę. Ze skargi wynika, że ta znęca się psychicznie nad pracownikami. Pod skargą podpisują się również rodzice dzieci. Są oburzeni arogancją pani dyrektor. Dowody mają twarde. Skarga ma zostać złożona do Rady Miasta.

Szkoła to przede wszystkim nauczyciele. Dyrektor bez nauczycieli nic nie osiągnie. Może warto zadbać więc o lepszą atmosferę w szkole?? Ktoś, kto nie potrafi pracowac z zespołem ludzi, nie powinien zajmowac tak waznych stanowisk, zwłaszcza w szkole.
Gość
#36 Posted : 15 września 2013 11:20:20(UTC)

MOBBING W SZKOLE!!!Do dyrektorów poczytajcie art.943 kodeksu pracy. Nauczyciele walczcie, bo będzie jeszcze gorzej.
Gość
#40 Wysłane : 15 września 2013 11:20:28(UTC)

w mieście czy na wiosce?
Gość
#40 Wysłane : 15 września 2013 11:39:55(UTC)

w mieście czy na wiosce?

Za dużo chcesz wiedzieć ! Dowiesz się w swoim czasie o jaką szkołę chodzi. Być może Twoją ?!
Gość
#27 Wysłane : 15 września 2013 11:43:20(UTC)

Dyrektor szkoły, to nie tylko osoba podpisująca i wypełniająca papierki zza biurka. To osoba, która przede wszystkim powinna posiadać umiejętności współżycia z ludźmi, kochać ludzi, umieć zażegnać konflikty na drodze wspólnego porozumienia. A ta pani do takich osób nie należy- wręcz przeciwnie!
Gość
#41 Wysłane : 15 września 2013 12:37:23(UTC)

Za dużo chcesz wiedzieć ! Dowiesz się w swoim czasie o jaką szkołę chodzi. Być może Twoją ?!

Tego się właśnie obawiam. Wtedy moje dziecko pójdzie w przyszłym roku do innej szkoły.
Gość
#29 Wysłane : 15 września 2013 13:09:15(UTC)

Nie zapomnijcie wysłać kopii pisma do Kuratorium!
Gość
#37 Wysłane : 16 września 2013 11:59:49(UTC)

MOBBING W SZKOLE!!!Do dyrektorów poczytajcie art.943 kodeksu pracy. Nauczyciele walczcie, bo będzie jeszcze gorzej.

Art. 943. § 1. Pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi.

§ 2. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.

§ 3. Pracownik, u którego mobbing wywołał rozstrój zdrowia, może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.

§ 4. Pracownik, który wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów.

§ 5. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie z podaniem przyczyny, o której mowa w § 2, uzasadniającej rozwiązanie umowy.
Gość
#38 Wysłane : 16 września 2013 13:33:47(UTC)

§ 3. Pracownik, u którego mobbing wywołał rozstrój zdrowia, może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.

W niektórych szkołach 80 % nauczycieli zażywa "prochy", bo nie radzą sobie z wysokim poziomem stresu.
Gość
#42 Wysłane : 17 września 2013 09:37:43(UTC)

Z pewnością chodzi o jakąś małą wiejską szkołę. W takich placówkach dyrektor jest "panem sytuacji" i może bezkarnie pomiatać swoimi pracownikami (do czasu!). Podejrzewam, że jest o osoba zakompleksiona, która nie ma niczego innego na głowie tylko szkołę i mająca dużo wolnego czasu. W Brzesku sytuacja raczej nie do pomyślenia.
Gość
#45 Wysłane : 17 września 2013 11:58:41(UTC)

Mobbing to zjawisko nie tylko na wsi, nie tylko w podstwówkach i gimnazjach. Ja uczę w jednej z brzeskich szkół ponadgimnazjalnych i tutaj też doświadczam mobbingu. Mobbing obecnego dyrektora jest uporczywy, i wyjątkowo perfidny. Niestety nie jest łatwo w takim przypadku cokolwiek zdziałać, bo nasz szef dba o to aby skłócić i poróżnić nauczycieli a ci dają sobą łatwo manipulować. Napuszcza jednych na drugich, itp. Atmosfera w szkole skandaliczna, są momenty, że przed wyjściem do pracy ciężko opuścić toaletę i ten paskudny ścisk w żołądku...
Szkoda, bo było to miejsce, które kiedyś chętnie się odwiedzało. Pamiętam czasy gdy wakacje się dłużyły, bo chciało się iść do szkoły...
Gość
#46 Wysłane : 17 września 2013 12:58:07(UTC)

.... są momenty, że przed wyjściem do pracy ciężko opuścić toaletę i ten paskudny ścisk w żołądku...

Czy to podchodzi pod ... ?
Gość
#47 Wysłane : 17 września 2013 19:01:08(UTC)

Czy to podchodzi pod ... ?

Podchodzi. Trzeba tylko mieć wszystko udokumentowane, udowodnione, trzeba mieć kasę, albo nagraną robotę, bo po wniesieniu pozwu zwolnienie murowane, trzeba mieć kasę na adwokata i zdrowie, oraz mnóstwo cierpliwości. Taka polska rzeczywistość sądowa.
Gość
#49 Wysłane : 18 września 2013 08:45:13(UTC)

wcale nie - ostatnio jest bardzo dużo wygranych spraw o mobbing
należy sprawę oddać do sądu w innym mieście żeby nie bylo mataczenia
sam znam osoby które wygrały w sądzie w Krakowie a były ze wsi
nie bać się
kuratorium w Krakowie też jest otwarte na tego typu sprawy
kurator to super facet
a kurator w Tarnowie też jest przyjazna dla nauczycieli

Gość
#43 Wysłane : 18 września 2013 09:41:52(UTC)

Z pewnością chodzi o jakąś małą wiejską szkołę. W takich placówkach dyrektor jest "panem sytuacji" i może bezkarnie pomiatać swoimi pracownikami (do czasu!). Podejrzewam, że jest o osoba zakompleksiona, która nie ma niczego innego na głowie tylko szkołę i mająca dużo wolnego czasu. W Brzesku sytuacja raczej nie do pomyślenia.

Kiedyś pracowałem w szkole, w której dyrektorem była "STARA PANNA". Mówię wam coś okropnego co za człowiek! Nie ma chyba nic gorszego gdy szefem jest stara panna bądź stary kawaler. To jak ona traktowała nauczycieli i pracowników to klasyczny mobbing. Woda sodowa uderzyła babie do głowy. Stworzyła ze szkoły prywatny folwark.
Mam nadzieję, że to chodzi o tą szkołę bo nauczyciele w tej szkole są u kresu wytrzymałości psychicznej przez panującą tam atmosferę.
Gość
#39 Wysłane : 8 października 2013 13:33:18(UTC)

Starosta bocheński stosował mobbing wobec byłego skarbnika Starostwa Powiatowego w Bochni, Mariana Kumorka – tak orzekł dzisiaj Sąd Rejonowy w Brzesku, gdzie dla dobra sprawy, przeniesiono ja z Bochni. Gospodarz powiatu bocheńskiego zapowiada odwołanie. Wyrok nie jest prawomocny. Zdania prawników: czy starosta straciłby pracę (po jego uprawomocnieniu się) , są podzielone. Z jednej strony była to sprawa karna, prowadzona w postępowaniu prywatnym, co na mandat radnego nie ma wpływu, ale z drugiej starosta jest urzędnikiem samorządowym i te kwestie reguluje ustawa o pracownikach samorządowych, a tak łaskawa, jak mówi część prawników, już dla niego nie koniecznie musi być.
Dzisiaj brzeski sąd uznał starostę bocheńskiego winnym złośliwego i uporczywego naruszenia praw pracowniczych byłego skarbnika Starostwa Powiatowego w Bochni Mariana Kumorka. - Oskarżony został uznany winnym tego, że w okresie od maja 2007 do sierpnia 2009 roku dopuszczał się złośliwych i uporczywych działań wobec skarżącego, polegających m.in. na wymierzaniu nieuzasadnionych kar, kwestionowaniu jego kompetencji, stwarzaniu sytuacji niepewności i zagrożenia utratą pracy, grożeniu zwolnieniem, wreszcie zmuszaniem do podpisania rezygnacji z pracy. Kara jaką sąd wymierzył oskarżonemu w oparciu o paragraf 218 Kodeksu Karnego to 30 stawek dziennych, ustalonych w wysokości 200 zł.
78 Strony<1234>»
Skok do forum