logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

6 Strony123>»
Ksiądz proboszcz ze Słotwiny wprowadził nowy podatek
Gość
#1 Wysłane : 8 czerwca 2012 06:21:31(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
w każdą drugą niedziele każda rodzina ma przynieść w podpisanej kopercie 20 ZŁ. To nowy podatek w parafii Słotwina. Do czego to doszło Matko Boska klechy już nie wiedza jak mają wydrzeć grosz. Dobrze że miałem pampersa bo jak to usłyszałem w niedziele w kościele to prawie się nie zesrałem.
Gość
#2 Wysłane : 8 czerwca 2012 06:22:32(UTC)

Dopiero parafianie wybudowali mu gmaszysko zwane plebanią a teraz nie ma jej za co utrzymać. Po co było takie monstrum budować.
Gość
#3 Wysłane : 8 czerwca 2012 08:54:33(UTC)

Ksiądz był chyba wcześniej na wsi w parafii bo to takie wieśniackie przyzwyczajenie grzmieć z ambony o kasę.

Gość
#4 Wysłane : 8 czerwca 2012 10:47:57(UTC)

Czasy poddaństwa i niewolnictwa dawno się skończyły. Dam na tacę wtedy,gdy będę mieć pieniądze i ochotę.A w przypadku wyznaczania terminu " co drugą niedziele po 20" to chyba ochota mnie odeszła. Życie w luksusach dużo kosztuje, a mnie na to nie stać,więc niech Ksiądz mieszka skromnie,tak jak nakazują to przykazania. Ja w zimie mam temperatrę pokojową + 6 stopni bo mnie na tyle stać ,nie wyciągam ręki do ludzi,żeby mnie dofinansowali. Ksiądz też niech żyje za swoje,czyli za to co ludzie dadzą na msze św.i co uzbiera po kolędzie i w warunkach na jakie Go za to będzie stać.
Gość
#7 Wysłane : 8 czerwca 2012 11:43:26(UTC)

tylko że jak ktoś napisał to "gmaszysko" zatwierdzone i budowane było za poprzedniego proboszcza, który teraz jest w sąsiedniej parafii. a teraz pozostałykredyty, które trzeba spłacaćććć i spłacać. trzeba było reagować jak ruszała budowa bo obecny proboszcz jakby najmniej winny zaistniałej sytuacji...
Gość
#8 Wysłane : 8 czerwca 2012 12:19:40(UTC)

Originally Posted by: Guest Idź do cytowanego Wpisu
tylko że jak ktoś napisał to "gmaszysko" zatwierdzone i budowane było za poprzedniego proboszcza, który teraz jest w sąsiedniej parafii. a teraz pozostałykredyty, które trzeba spłacaćććć i spłacać. trzeba było reagować jak ruszała budowa bo obecny proboszcz jakby najmniej winny zaistniałej sytuacji...

Czyli uważasz że wolno mu z ambony pyszczyć o kasę. Rozgrzeszyłeś go więc mu daj. (...)
Gość
#11 Wysłane : 8 czerwca 2012 12:40:19(UTC)

To gmaszysko zatwierdził nie poprzedni Proboszcz, tylko wcześniejszy,który leży obok kościoła,a budował poprzednik.Jeśli nie stać na utrzymanie to sprzedać,a dla Księdza wynająć mieszkanie,bo na ul. Ogrodowej w bloku mieszka Ksiądz i korona Mu z głowy nie spadła. Jakoś się da żyć !
Gość
#12 Wysłane : 8 czerwca 2012 13:46:06(UTC)

Ludzie to wy jesteście powodem tego że klechy się panoszą . Takie monstrum budowlane dla jednego kaznodziei. Skandal. Do kawalerki go .
Gość
#13 Wysłane : 8 czerwca 2012 13:48:31(UTC)

Trzeba było plebanie wybudować mu na buczu bo tam ziemia kosztuje 3 zł za metr a nie na gruncie który kosztuje 10 zł. Przedszkole tam trzeba było stawiać a nie plebanie (...).
Gość
#14 Wysłane : 8 czerwca 2012 14:15:52(UTC)

Kilku poprzednich księży mieszkało w starej plebani przy Kołłątaja . I to im wystarczało. Jeżeli wierni ze Słotwiny ufundowali teraz nową posiadłość i ksiądz mieszka w takiej willi - to niech go utrzymują . Niech dalej płacą za ogrzewanie, sprzątanie, remonty. Ksiądz proboszcz i tak jest miłosierny i litościwy - mógł powiedzieć że opodatkowanie czy o-kopertowanie wynosi obecnie po 100 zł od jednego wasala !!! A jest tylko po 20 zł ...Przecież on musi mieszkać w odpowiednich warunkach , mieć przytulnie , cieplutko - aby mógł wypocząć po ciężkiej pracy ...
Gość
#10 Wysłane : 8 czerwca 2012 19:52:05(UTC)

tylko że jak ktoś napisał to "gmaszysko" zatwierdzone i budowane było za poprzedniego proboszcza, który teraz jest w sąsiedniej parafii. a teraz pozostały kredyty, które trzeba spłacać i spłacać. trzeba było reagować jak ruszała budowa bo obecny proboszcz jakby najmniej winny zaistniałej sytuacji...
i nie tylko przez poprzedniego ale przez pamięć księdza Marka który załatwiał formalności i a wiec projekt i zezwolenie na budowę. na własne uszy słyszałem ten proboszcz uznał iż jest duchownym i zajmuje się duszami a zarządzeniem parafia zajmuje się pan K jak dyrektor parafii .Wybitna jednostka i myślę ze jej majątek wystarczy na spłacenie długu parafii bo to wszystko jego zasługa .a tak przy okazji słychać było po niedzielnych ogłoszeniach pytanie gdzie pieniądze za sprzedane parę działek w tym ostatniej 27 arowej , bez drogi 20 ar panu Ko, istnieje nadzieja że z uwaga i w skupieniu usłyszymy te informacje.
Gość
#15 Wysłane : 8 czerwca 2012 20:07:48(UTC)

a gdzie byli parafianie i rada parafialna zaciągając masakryczny kredyt,a Ks. Proboszcz teraz musi spłacić??
Gość
#16 Wysłane : 8 czerwca 2012 20:15:33(UTC)

po pierwsze to nie ksiądz spłaca, tylko parafianie; po drugie skoro kredyt wzięto na 15 lat, to znaczy, że na tyle parafianie są w stanie dać, a proboszcz na siłę chce spłacić w trzy lata - każdy by tak chciał, ale bez przesady, tego typu zachowania, żeby przymuszać ludzi do płacenia są niedopuszczalne, odpychają ludzi od Kościoła
Gość
#17 Wysłane : 9 czerwca 2012 07:25:51(UTC)

po pierwsze to nie ksiądz spłaca, tylko parafianie; po drugie skoro kredyt wzięto na 15 lat, to znaczy, że na tyle parafianie są w stanie dać, a proboszcz na siłę chce spłacić w trzy lata - każdy by tak chciał, ale bez przesady, tego typu zachowania, żeby przymuszać ludzi do płacenia są niedopuszczalne, odpychają ludzi od Kościoła

Ta wypowiedź jest krzywdząca dla Ks. Kazimierza. Miesięczna kwota 3000 spłacana przez 3 lata daje wynik 108 tysięcy. Kredyt zaciągnięty był na kwotę wyższą, z ogłoszeń wynikało że ponad 200 tysięcy. Jak można opluwać kapłana, który nie ma nic dla siebie, nawet samochodu który by musiał utrzymywać. Kiedy przyszedł na Słotwinę to zastał zaciągnięte długi po poprzedniku. To jego wina, że wykonawcy trzeba było zapłacić i za materiał? Miał jako proboszcz czekać na komornika, który zlicytuje to, co poprzednik poczynił? Ludzie ze Słotwiny? Gdzie wasza odpowiedzialność! Zamiast wesprzeć kapłana w pracy dla Parafii to na niego plujecie. A o tym, co poczynił wydatki na taką kwotę kredytu to nic nie piszecie?
Gość
#18 Wysłane : 9 czerwca 2012 08:47:18(UTC)

A niech se komornik to zabiera skończa się wtedy długi i kłopoty.
Gość
#19 Wysłane : 9 czerwca 2012 13:36:04(UTC)

wiemy, że kredyt jest wyższy, żeby spłacić w 3 lata, trzeba spłacać wyższą ratę, stąd przymusowa składka- pomyśl obrońco zanim napiszesz - 3 tys. wynosi rata płacąc przez 15 lat -policz sobie ile trzeba płacić skracając czas spłaty
Gość
#20 Wysłane : 9 czerwca 2012 13:55:31(UTC)

No i bardzo dobrze zrobił! :) Chcecie, żeby ksieża mieszkali w pałacach to teraz płaczcie, ale płaccie. Powinien krzyknąc po 200zł od każdego wiernego zamiast 20zł to mielibyście w końcu nauczke. Mam nadzieje, że to zrobi i wtedy do was dotrze, że kapłaństwo to służba Bogu i ludziom a nie dobrze płatny zawód oraz życie w luksusach na koszt (bardzo czesto) ubogich ludzi. :)
Pozdrawiam.
Gość
#21 Wysłane : 9 czerwca 2012 14:16:43(UTC)

Dajcie sobie już spokój!! Bardzo dobrze ksiądz zrobił, nie chcesz to nie dawaj i kropka. A jestem przekonana, że najwięcej mają tu do powiedzenia Ci, którzy wcale na składkę nie dają i siedzą w tych pierwszych ławkach "najpobożniejsi".
Te Wasze wypowiedzi są żałosne!!
Gość
#22 Wysłane : 9 czerwca 2012 20:06:08(UTC)

Ja miałem wiele lat temu wpadkę z kredytem. Przeinwestowałem ,naciąłem się na bankrutujących kontrahentów i musiałem przez kilka lat cierpieć za to. Sam , bez angażowania nikogo . Tutaj ksiądz ma super wyjście - ściągać daniny od parafian . Czy to po 20 czy może 200 zł od numeru . To już jego dobra wola ile komu przysoli . Jeżeli jego poprzednik , wielki wizjoner i filozof pobrał te kredyty , to musiał mieć na to zgodę rady parafialnej i musiał też mieć żyrantów . Dlaczego o tym się nic nie mówi ? Kiedy władał parafią , włazili mu do .....d...omu . Jeżeli wspólnie podjęli taką decyzję , to trzeba być odpowiedzialnym i ponosić teraz tego konsekwencje. Albo szybko sprzedać posiadłość i spłacić kredyt . Proste . A pokój z kuchnią dla jednego księdza zawsze można wynająć .
Gość
#23 Wysłane : 10 czerwca 2012 06:56:20(UTC)

kredyt brali ludzie dorośli, ponoć wykształceni i inteligentni, więc chyba wiedzieli co robią. Nie informowali parafian o wszystkich swoich poczynaniach. Niestety, zignorowali ich wówczas więc niech się nie dziwią, że duża część ignoruje ich teraz. Mnie osobiście najbardziej ubodło to, iż zaraz po "zaproponowaniu dodatkowej składki" Ksiądz pozwolił sobie nadmienić, że jeszcze w tym roku trzeba położyć kostkę brukową wokół plebanii i zagospodarować obejście! Moim zdaniem to jest maksymalne przegięcie! Jak można mówić najpierw o tym, że jest problem ze spłatą kredytu i bieżącym utrzymaniem a zaraz po tym ogłaszać chęć kolejnych wydatków!!!
6 Strony123>»
Skok do forum