logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

31 Strony«<28293031>
6 -latki w szkole
Gość
#643 Wysłane : 17 września 2015 13:16:56(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Pieprzycie o jakimś czytaniu w I klasach. Przecież przez cały rok dzieciaki systematycznie poznają litery a czytają krótkie pojedyncze wyrazy. Oczywiście wypowiadają sie osoby, które nie mają zielonego pojęcia o nauczaniu. No i jedna podstawowa rzecz - w klasie 4 nikt nie będzie patrzył czy to 6-latek czy 7- latek, program i wymagania bądą dla wszystkich jednakowe. A tak nawiasem mówiąc to program nauczania został już tak okrojony że i tzrylatki by sobie dały radę - pod warunkiem, że i WSZYSTKOWIEDZĄCY RODZICE by nie przeszkadzali.
Gość
#645 Wysłane : 17 września 2015 13:49:39(UTC)

Originally Posted by: Gość Idź do cytowanego Wpisu
Pieprzycie o jakimś czytaniu w I klasach. Przecież przez cały rok dzieciaki systematycznie poznają litery a czytają krótkie pojedyncze wyrazy. Oczywiście wypowiadają sie osoby, które nie mają zielonego pojęcia o nauczaniu. No i jedna podstawowa rzecz - w klasie 4 nikt nie będzie patrzył czy to 6-latek czy 7- latek, program i wymagania bądą dla wszystkich jednakowe. A tak nawiasem mówiąc to program nauczania został już tak okrojony że i tzrylatki by sobie dały radę - pod warunkiem, że i WSZYSTKOWIEDZĄCY RODZICE by nie przeszkadzali.

Mylisz się. Od początku: W przedszkolu nie wolno uczyć czytać, na szczęście niektóre nauczycielki wiedzą że jeśli nie zaczną w przeszkolu o w szkole będą dzieciaki miały problem. w I klasie szkoły dzieci startują dośc ostro. Krótkie pojedyncze wyrazy to może w pierwszym miesiącu nauki mają, niech dowodem będzie to iż pierwsza lektura po wakacjach, a więc w 2 klasie jest Dr. Doolittle.
Myślisz że dziecko które w pierwszej klasie "czyta krótkie pojedyncze wyrazy" da sobie rade z 50 stronną książką? Wg planu jest jedna taka książka na miesiąc, w sumie 8-9 co najmniej takich książeczek.
Gość
#644 Wysłane : 17 września 2015 15:36:19(UTC)

Może i okrojony ale od czwartej klasy jest już po staremu. Rozumiesz to w końcu?

Przez 3 lata te dzieciaki mają umieć TYLE SAMO co dawniej bo inaczej od czwartej klasy jest kaplica!
Gość
#659 Wysłane : 17 września 2015 18:47:43(UTC)

To kto dopuścił do tego że jedna klasa liczy 27 osób a pozostałe po 21, 21???????????
Gość
#661 Wysłane : 17 września 2015 20:06:00(UTC)

To kto dopuścił do tego że jedna klasa liczy 27 osób a pozostałe po 21, 21???????????

no szanowni rodzice którzy nie zgłosili iż dzieciak nie będzie chodził do danej szkoły,klasy były do 23 uczniów max
Gość
#660 Wysłane : 18 września 2015 07:21:05(UTC)

Limit ustalony przez MEN to 24 osoby. Zgłaszajcie skargi do kuratorium i podzielą klasę.
Gość
#649 Wysłane : 19 września 2015 17:14:22(UTC)

Mylisz się. Od początku: W przedszkolu nie wolno uczyć czytać, na szczęście niektóre nauczycielki wiedzą że jeśli nie zaczną w przeszkolu o w szkole będą dzieciaki miały problem. w I klasie szkoły dzieci startują dośc ostro. Krótkie pojedyncze wyrazy to może w pierwszym miesiącu nauki mają, niech dowodem będzie to iż pierwsza lektura po wakacjach, a więc w 2 klasie jest Dr. Doolittle.
Myślisz że dziecko które w pierwszej klasie "czyta krótkie pojedyncze wyrazy" da sobie rade z 50 stronną książką? Wg planu jest jedna taka książka na miesiąc, w sumie 8-9 co najmniej takich książeczek.

Bzdura. Moja córka raczej w pierwszej klasie się cofała a nie rozwijała. Po feriach poznawali dopiero dwuznaki. A jeśli chodzi o lektury to pierwsze słyszę. W klasie I i II tzw. lektury czytała im pani na lekcjach. Pierwszą którą mieli przeczytać to KOziołek Matołek księga I w klasie 3. Nie wiem do której szkoły chodzi twoje dziecko ale raczej do żadnej brzeskiej. A może to po prostu był sen???
Gość
#650 Wysłane : 19 września 2015 19:47:40(UTC)

Bzdura. Moja córka raczej w pierwszej klasie się cofała a nie rozwijała. Po feriach poznawali dopiero dwuznaki. A jeśli chodzi o lektury to pierwsze słyszę. W klasie I i II tzw. lektury czytała im pani na lekcjach. Pierwszą którą mieli przeczytać to KOziołek Matołek księga I w klasie 3. Nie wiem do której szkoły chodzi twoje dziecko ale raczej do żadnej brzeskiej. A może to po prostu był sen???

no niestety masz złe informacje,w trójce II klasy mają właśnie czytać "Dr.Dolitlle"(nie wiem czy całą książkę)a bibliotece publicznej nie ma ani jednego egzemplarza,zostały wypożyczone 1-2 września
Gość
#646 Wysłane : 19 września 2015 21:10:02(UTC)

Oczywiście, że totalna bzdura. Pani czyta na lekcjach, tylko fragmenty lub wybrane rozdziały. Wiem jak jest, bo mam dziecko w szkole. Podane zostały lektury, jakie będą poznawać. To że niektórzy rodzice pożyczają i czytają w domu, to z własnej woli. w 4 klasie są 4 lektury, a ty mówisz o jednej na miesiąc w klasie drugiej. Najgorzej jak ktoś jest niedoinformowany i sieje zamęt.
pietia
#647 Wysłane : 19 września 2015 21:33:43(UTC)
Ranga: Advanced Member

Oczywiście, że totalna bzdura. Pani czyta na lekcjach, tylko fragmenty lub wybrane rozdziały. Wiem jak jest, bo mam dziecko w szkole. Podane zostały lektury, jakie będą poznawać. To że niektórzy rodzice pożyczają i czytają w domu, to z własnej woli. w 4 klasie są 4 lektury, a ty mówisz o jednej na miesiąc w klasie drugiej. Najgorzej jak ktoś jest niedoinformowany i sieje zamęt.

Moja córka chodzi do SP 3 druga klasa.
Poniżej lista lektur:
wrzesień - Doktor Dolittle i jego zwierzęta,
październik - Pięciopsiaczki,
listopad - 120 przygód Koziołka Matołka,
grudzień - Wierszyki domowe,
styczeń - Zaczarowana zagroda,
luty - O zajączku Filipie...,
marzec - Baśnie, J.Ch. Andersen,
kwiecień - Bajki w zielonych sukienkach,
maj - Kubiś Puchatek,
czerwiec - J.Tuwim, Wiersze dla dzieci.
Myślę, że jestem doinformowany, bo dziecko przyniosło taki zestaw lektur ze szkoły.
Gość
#662 Wysłane : 19 września 2015 21:54:47(UTC)

Aby poprawności było zadość, w szkole nr 3 jeśli chodzi o Dr Dolittle to 3 klasy mają przeczytać 4 rozdziały a dwie całą książkę. Oczywiście nauczyciel nie ma jak sprawdzić (choć po samodzielnym przeczytaniu całej książki dziecko raczej znacznie poprawi tą umiejętność) czy to dziecko samo czytało czy to rodzic przeczytał aby dziecko tylko znało treść.

Tak czy siak niezależnie czy mają czytac czy tylko poznawać (ale w domu, nie jak sugerujesz we wpisie 644 w szkole) jako rodzic może warto abyś poszedł krok na przód i przekonał dziecko do samodzielnego czytania, choćby tych czterech rozdziałów, nie są długie, a na pewno w przyszłości to zaowocuje.

(autor wpisu 643)
Gość
#663 Wysłane : 20 września 2015 07:12:12(UTC)

właśnie widać, kto na tym forum zabiera głos- jeden mówi cała książka do przeczytania, drugi czytają w szkole, trzeci tylko 4 rozdziały. Masakrycznie żenujące, to po co się wypowiadać?
Gość
#636 Wysłane : 20 września 2015 12:27:50(UTC)

Ja nie wiem jakie były TWOJE czasy bo za moich w klasach 0-3 było 12-15 dzieciaków a klasy ponad 30 osób tworzono od klasy 4 w tzw. szkołach "zbiorczych".

chodziłeś do jakiejś specjalnej, to może mieliście tak
Gość
#651 Wysłane : 20 września 2015 21:34:28(UTC)

no niestety masz złe informacje,w trójce II klasy mają właśnie czytać "Dr.Dolitlle"(nie wiem czy całą książkę)a bibliotece publicznej nie ma ani jednego egzemplarza,zostały wypożyczone 1-2 września

Zamiast paczki fajek kup dziecku książkę! O czym Wy tu w ogóle dyskutujecie? W prawdzie nie mam dziecka w drugiej klasie ale mam wrażenie, że WY-Rodzice jesteście w ogóle niezorientowani co wasze dziecko robi w szkole i co w niej robić będzie. Nie wierzę, że między szkołami są aż takie rozbieżności. Prędzej zgadujecie niż wiecie. Nie siejcie paniki. Jeżeli uważaliście, że Wasze dziecko nie powinno iść do I klasy mogliście się postarać o odroczenie. Nie teraz robić w gacie ze strachu czy da radę!
Gość
#657 Wysłane : 21 września 2015 08:07:08(UTC)

Zamiast paczki fajek kup dziecku książkę! O czym Wy tu w ogóle dyskutujecie? W prawdzie nie mam dziecka w drugiej klasie ale mam wrażenie, że WY-Rodzice jesteście w ogóle niezorientowani co wasze dziecko robi w szkole i co w niej robić będzie. Nie wierzę, że między szkołami są aż takie rozbieżności. Prędzej zgadujecie niż wiecie. Nie siejcie paniki. Jeżeli uważaliście, że Wasze dziecko nie powinno iść do I klasy mogliście się postarać o odroczenie. Nie teraz robić w gacie ze strachu czy da radę!

po pierwsze-nie palę i nigdy nie paliłam, po drugie-moje dziecko czyta płynnie od dawna,po trzecie-nie masz dziecka w tej klasie,nie wypowiadaj się...wierzyć albo nie wierzyć to sobie możesz..poza tym tylko stwierdziłam fakt,ponieważ chciałam pożyczyć dziecku książkę,a niestety do połowy października nie ma nawet szans.

wprawdzie pisze się razem..
Gość
#637 Wysłane : 21 września 2015 16:35:54(UTC)

chodziłeś do jakiejś specjalnej, to może mieliście tak

Wszystkie wioski w mojej okolicy tak miały.
pietia
#664 Wysłane : 21 września 2015 18:18:36(UTC)
Ranga: Advanced Member

Sprzeczacie się o lektury, że dzieci muszą czytać. Czy to według Was jest to złe, że dzieci uczy się czytać i wymaga się od nich tego? Ponoć prawie połowa Polaków ma problem z czytaniem ze zrozumieniem. Czy chcecie by Wasze dzieci dołączyły do nich?
Gość
#667 Wysłane : 24 września 2015 18:44:33(UTC)

Przyjąć maksymalnie dużo dzieci = kasa z min.edukacji + kreatywna księgowość =pomoc dla budżetu Brzeska = wdzięczność miłościwie panujących
Gość
#667 Wysłane : 24 września 2015 20:51:53(UTC)

Przyjąć maksymalnie dużo dzieci = kasa z min.edukacji + kreatywna księgowość =pomoc dla budżetu Brzeska = wdzięczność miłościwie panujących

Plan jest prosty. Zniechęci ćdo korzystania ze stołówki jak najwięcej dzieci aby dopłacać mniej do obiadów z miejskiej kasy!
Gość
#668 Wysłane : 28 września 2015 18:10:14(UTC)

Dyrektorka ze S.P.w Mokrzyskach tojest dopiero model.Nie liczy się z nikim i z niczym.Mobing od A do Z.Poniża uczniów,pracowników żreć chodzi na stołówkę za darmo przyprowadzając jeszcze w dodatku chyba męża.(...).
31 Strony«<28293031>
Skok do forum