logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

6 Strony«<23456>
Ksiądz proboszcz ze Słotwiny wprowadził nowy podatek
Gość
#65 Wysłane : 20 czerwca 2012 18:51:49(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Dajcie sobie ludzie już spokój, bo w tych Waszych komentarzach jesteście po prostu żałośni!!!!
Nie chcesz to nie dawaj te "aż 20 zł!!!!" i nie komentuj!!!
Gość
#66 Wysłane : 20 czerwca 2012 19:30:01(UTC)

Z tego co widzę to parafia na Słotwinie chyba nigdy się nie doczeka godnego i z prawdziwego zdarzenia Proboszcza. Zawsze to organista fatalny, to kościelny jeszcze gorszy (nie mówiąc już o gosposi;) a księży to już w ogóle nie skomentuje. Lecz jeśli chodzi o pieniądze to Św.p.ks. Marek nigdy nie prosił nikogo o kasę, zawsze sam sobie radził w kłopotach a ilu ludziom pomógł bezinteresownie to się tego nie mówi! Niestety zawsze znajdą się "życzliwi" doradcy, którzy tylko podsuwają "świetne" pomysły (elewacja bez ocieplenia - co się przyczynia do zwiększenia kosztów za ogrzewanie, stolarka drewniana - jakby nie można było zrobić taniej, luksusowe wnętrza, kilka dekoderów tv do odbierania wszystkich kanałów sportowych, kostka brukowa itd. itd.) Nic tylko patrzeć co znowu wymyślą;) Jedyną pozytywną osobą w tym kościele jest chyba tylko Pan organista - Piotr, który zawsze pięknie zagra, prowadzi super chór i nie wymaga żadnych kopert z pieniędzmi;) Mówiąc w skrócie nie dobrze się dzieje w parafii na Słotwinie i może ktoś w końcu zrobi tam porządek!!!
Gość
#68 Wysłane : 21 czerwca 2012 11:52:00(UTC)

A ja dalej nie rozumiem decyzji o budowie nowej plebani, i dalej nie widzę argumentów które przemawiały za tym, zresztą w tym temacie ściąłem się z ś.p. Ks. Stanisławem. Nazwał mnie wtedy "maluczkim prostaczkiem", dlaczego bo powiedziałem wprost, że brak refektarza w starej plebani nie jest dla mnie argumentem do budowy nowej. Tak to był jego argument do budowy nowej plebani. Zresztą do pewnego momentu często bywałem gościem na starej plebani, do puki nie zacząłem mieć odmiennego zdania, a wrogiem numer jeden stałem się w chwili kiedy jak wielu moich sąsiadów na msze zacząłem uczęszczać do Miłosierdzia, zresztą na każdej wizycie duszpasterskiej dostawałem o to reprymendę. Natomiast jeżeli już podjęta została decyzja o budowie to rada parafialna powinna Ks. Stanisława wspomóc w wyborze dobrego kredytu, ewentualnie rozważyć inne formy finansowania jak zbiórkę na tamtym etapie, zwrócenie się do sponsorów wykorzystanie rozległych kontaktów Ks. Marka, organizacje pikniku itp. itd. Decyzje kolejnego duszpasterza też były nie do końca rozważne ale wydaje mi się, że podejmując je, działał świadomie wiedząc skąd pozyska na nie środki, wszystko zmieniła podjęta z nieznanych przyczyn decyzją kurii. Decyzja kurii podjęta nagle bez uzasadnienia będąca zaskoczeniem dla ówczesnego proboszcza Ks. Wojciecha i bynajmniej nie przepowiadana wcześniej wbrew temu co oficjalnie twierdzi kuria. Dlaczego tak zrobili nie wiem, decyzje władz kościelnych z Tarnowa nie do końca mnie interesują i mam ciekawsze zajęcia niż analizowanie ich. Natomiast aktualny proboszcz no cóż został przeniesiony bez zapowiedzianie niejako na plac budowy w którym jakoś musi się odnaleźć tak samo jak musi się odnaleźć w finansach. Ustanowienie daniny zostało mu podpowiedziane przez proboszcza Gnojnika, słusznie czy nie słusznie każdy niech sam oceni ja odcinam się i dawać nie zamierzam z pobudek które pojawiły się na początku mojego wpisu. Kolejną sprawą jest kwestia sprzedaży starej plebanii i gruntów do niej przylegających. Działka o powierzchni 11 arów lub 18 ( nie chce mi się sprawdzać kto jest właścicielem działki 281/2 umiejscowionej za starą plebania czyli działką 281/1) przy średnio rynkowej cenie w tej okolicy bez zabudowy wara była około 80 zł za m2 czyli 10 arów = 1000m2*80 zł = 80000 wartość bez zabudowy do tego dwa budynki mieszkalne (powiedzmy plebania za 60 000 salka za 30 000 i garaże za 5000 czyli razem mamy 175 000 (oczywiście to wartość szacunkowa trudno jest wycenić wszystko nie robiąc dokładnego kosztorysu). Pytanie jest takie, gdzie te pieniądze i ile kosztowała nowa plebania oraz czy działka 281/2 była własnością parafii i jeśli tak to za ile została sprzedana, jak by nie było w końcu to 64000. I który proboszcz dokonał sprzedaży i na co te środki zostały przeznaczone.
Gość
#69 Wysłane : 21 czerwca 2012 11:57:48(UTC)

zapomniałem linka do geoportalu z działka plebani http://maps.geoportal.go...458&variant=KATASTER
Gość
#67 Wysłane : 21 czerwca 2012 12:02:07(UTC)

Originally Posted by: Guest Idź do cytowanego Wpisu
... kilka dekoderów tv do odbierania wszystkich kanałów sportowych ...

Najwyraźniej brakuje mu tego jednego kanału do odbierania Rancza Wilkowyjskiego i Plebani, a za dużo słucha Radia MaRyja. Może co nieco zrozumiałby.
Gość
#70 Wysłane : 21 czerwca 2012 18:54:00(UTC)

Te ręce które klaskały ks. Wojciechowi który zaciągał długi jako doraźny administrator dziś chwytają za kamienie rzucane w stronę ks. Kazimierza. A fani ks. Wojciecha czym prędzej znaleźli się w Miłosierdziu. Kto ma te długi spłacić? Pytajcie tego, kto ich narobił. Dajcie spokój schorowanemu Ks. Kazimierzowi!
Gość
#71 Wysłane : 21 czerwca 2012 19:12:59(UTC)

to nie ks. Wojciech narobił długów tylko jego poprzednik, który zaakceptował projekty i plany, taka jest smutna prawda. A ks, Kazimierz jak jest tak bardzo schorowany to może nie powinien pracować ja jednoosobowej parafii
Gość
#72 Wysłane : 21 czerwca 2012 21:50:33(UTC)

kościół powinien utrzymywać się z ofiar, dobrowolnych datków, nie z przymusowych wpłat - jeżeli chcą takiego układu jak na Słotwinie, to niech wystawią cennik usług i odprowadzą podatek; ktoś napisał "nie chcesz nie płać" - to w takim razie czemu służy ta lista wywieszona w kościele - kto zapłacił
Gość
#73 Wysłane : 25 czerwca 2012 20:06:57(UTC)

i co wszyscy posłusznie wpłacili?
Gość
#74 Wysłane : 26 czerwca 2012 09:12:49(UTC)

Tak, ja wpłacam.

Pozdrawiam, szczególnie tych którzy najbardziej krzyczą :)
STIRI !
#75 Wysłane : 26 czerwca 2012 15:08:33(UTC)
Ranga: Advanced Member

Ja do koperty włożę pocięta gazetę krakowską :D
Gość
#77 Wysłane : 28 czerwca 2012 12:48:45(UTC)

Parafianie powinni utrzymywać kościół, a nie plebanię. Na Słotwinie świątynia wygląda ubogo, a plebania okazale. Tak nie powinno być.
Gość
#80 Wysłane : 10 lipca 2012 17:43:25(UTC)

czy ktoś wie, czy wywieszona jest lista tych, którzy dokonali wpłaty??
Gość
#78 Wysłane : 10 lipca 2012 20:30:26(UTC)

Parafianie powinni utrzymywać kościół, a nie plebanię. Na Słotwinie świątynia wygląda ubogo, a plebania okazale. Tak nie powinno być.

To co się dziwicie. Dawniej to plebania wyglądała jak mały skromny domek . Dwa pokoje, kancelaria, kuchnia, najwyżej garaż. A teraz to apartameny jak bloki tylko w miniaturze.
Moje zdanie jest takie:
Kościół jeśli jest powinien mieć plebanię ale skromna w zależności od ilości parafian. Taki mały domek.Dzisiaj to plebanie sa droższe w utrzymaniu niż niejednokrotnie 3 domki jednorodzinne.
Ale to już rada parafialna z każdej miejscowości podejmuje takie decyzje byle większe .
Co za bzdurny pogląd. Skoro podęli takie decyzje niech teraz utrzymują.
Gość
#79 Wysłane : 10 lipca 2012 20:51:07(UTC)

....Ale to już rada parafialna z każdej miejscowości podejmuje takie decyzje byle większe .
.....
Jaka rada parafialna? Najczęściej jest to grupa "przypadkowych" osób wybranych jak za komuny , stylu _ głosowali jak chcieli , a wybrali kogo trzeba. Potrzebni tylko po to aby byli i od czasu do czasu przyklasnęli decyzji proboszcza. Kościół i demokracja nie idą IHMO w parze.
Gość
#81 Wysłane : 7 września 2012 21:37:33(UTC)

i co ludzie płacicie??
Gość
#82 Wysłane : 20 września 2012 16:14:01(UTC)

Witam, należę do parafii, w której ustanowiono wspominany "podatek". Do tej pory nie zapłaciłem i naprawdę nie wiem, co powinienem robić. Za ten rok z wyliczeń wynika, że powinienem wpłacić 140 zł (od czerwca do grudnia). Nie wiem jak się zachować. Proszę o info czy raczej ludzie wpłacają te pieniądze, czy nie. Trochę denerwuje mnie to, że jest to forma zmuszania, ale pewnie skłonię się do zdania większości. Napiszcie, co sądzicie na ten temat?
STIRI !
#86 Wysłane : 20 września 2012 19:29:18(UTC)
Ranga: Advanced Member

Jesteś już w piekle LOL
Gość
#83 Wysłane : 20 września 2012 20:09:13(UTC)

Witam, należę do parafii, w której ustanowiono wspominany "podatek". Do tej pory nie zapłaciłem i naprawdę nie wiem, co powinienem robić. Za ten rok z wyliczeń wynika, że powinienem wpłacić 140 zł (od czerwca do grudnia). Nie wiem jak się zachować. Proszę o info czy raczej ludzie wpłacają te pieniądze, czy nie. Trochę denerwuje mnie to, że jest to forma zmuszania, ale pewnie skłonię się do zdania większości. Napiszcie, co sądzicie na ten temat?

Czlowieku kup żonie kwiaty albo 5 pak pampersów dla dziecka , albo pomóz rodzicom w im starczym wieku.
Gość
#84 Wysłane : 21 września 2012 06:15:20(UTC)

Czlowieku kup żonie kwiaty albo 5 pak pampersów dla dziecka , albo pomóz rodzicom w im starczym wieku.

Gdzie kupujesz pampersy po 28 zeta? Chętnie skorzystam.
6 Strony«<23456>
Skok do forum