Originally Posted by: zbyszek Dziękuję, za piosenkę-dedykację. Jeszcze paręnaście lat i będziemy nucić "srebrne wesele"
. Co do wątku wyborczego, to ja, w odróżnieniu od Pana nie dziwię się, że jest on przez dyskutantów politycznych omijany. Obecny, wypatrzony system demokratyczny w Polsce powoduje, że w Brzesku ludzie boją się oficjalnie głosić swoje poglądy, jeżeli są one inne niż te prezentowane w BIM-ie czy na stronie UM. Nie ma więc zupełnie żadnej przeciwwagi do nachalnie konstruowanego pozytywnego pijaru, który przygotowuje obecnemu burmistrzowi K. Bigaj, a za kasę M. Kowalski z P. Traczem, Z. Sitarz i paru innych skutecznie realizują. Wtłaczają ludziom do głowy co mają wiedzieć. Zresztą sam Pan jest ofiarą tego systemu bo zamieszcza Pan od czasu do czasu bardzo ciekawe i poczytne felietony na tym portalu, ale niestety pod pseudonimem. Dlatego też, wiele ludzi o nieprawomyślnych poglądach, planujących zaangażować się w nadchodzących wyborach, czeka do ostatniej chwili, aby "wyskoczyć z kapelusza" miesiąc przed wyborami, zaśmiecić miasto ulotkami, wierząc, że to przyniesie im sukces wyborczy. Może i mają rację? Podobnie jest także we wszystkich innych gminach.
Powoli coś jednak się rusza w temacie. Ostatnio napisał do mnie Jerzy Tyrkiel, który jako radny aktywnie promował swoją osobę na tym portalu, po zostaniu z-cą burmistrza (ciekawe na ile ta promocja na portalu mu w tym pomogła?), zapomniał maila do mnie. Minęły lata, kończy się kadencja i proszę, nagle sobie o moim istnieniu przypomniał. W przysłanych do mnie mailach pouczył mnie na czym polega demokracja i jak powinienem postępować jako człowiek z tytułem naukowym. No cóż, jest mi niezmiernie przykro, że nie spełniłem jego oczekiwań. Podobnie zresztą jak i Pana Bigaja, który jak ostatnio wpadł na mnie w Brzesku, powiedział, "mam ochotę panu zrobić pomarańczową alternatywę", ale ponieważ byliśmy wśród ludzi więc zrezygnował. Do dziś nie wiem, jak ten happening miał wyglądać.
Jednym słowem, do wyborów coraz bliżej. Będzie dobry czas podsumować działalność samorządowców. Całe szczęście, że największe trole wyniosły się z tego forum, chociaż wciąż do niego od czasu do czasu wracają. Pozostało jeszcze parę osób z których chamstwem i prymitywizmem, staram się walczyć, blokując im od czasu do czasu dostęp do Forum. Ale i to zaczyna nie wystarczać, dlatego zamierzam podjąć kolejne działania prewencyjne. Ale o tym napiszę niedługo w wątku administratora. Dalej podtrzymuję swoją deklarację, że dyskusja dotycząca nadchodzących wyborów powinna być prowadzona w tej zakładce (można przecież dla każdej gminy utworzyć nowy wątek) i wszystkie wpisy związane z wyborami dokonane w innych wątkach, będę kasował.
Administrator tej strony był łaskaw zdawkowo wspomnieć o naszej korespondencji. Dla zainteresowanych
pełna wersja:
From: Z-ca Burmistrza Brzeska [mailto:burmistrz2@brzesko.pl]
Sent: Friday, January 24, 2014 10:12 AM
To: Zbigniew Stos (zb.stos@gmail.com)
Subject: RE: Gratuluje wytrwałości
http://forum.brzesko.ws/...find=lastpost#post46432
Nie Pan w końcu pokaże tę swoją demokratyczną otwartość i zamieści, jak przystało na naukowca, materiały źródłowe = niniejszą korespondencję.
Wówczas każdy wyciągnie wnioski sam.
JT
Sent: Thursday, January 23, 2014 4:07 PM
To: Zbigniew Stos (zb.stos@gmail.com)
Cóż.
Odpowiedź jak przystało na Pana wyobrażenie o demokracji.
Pozdrawiam,
JT
From: Zbigniew Stos [mailto:zb.stos@gmail.com]
Sent: Thursday, January 23, 2014 3:06 PM
To: 'Z-ca Burmistrza Brzeska'
No to wymięliśmy poglądy I każdy zostaje przy swoim. Z komentarza widzę, że nie dojdziemy do porozumienia.
Nie będę się odnosił się do Pana uwag, bo każdy z nas mówi czymś innym wg powiedzenia „ja o niebie a ty o chlebie”.
Przy okazji przypisuje mi Pan poglądy, których nie wyraziłem a ostatni akapit sprawił, że zrobiło mi się Pana żal.
Pozdrawiam
Z.
Sent: Thursday, January 23, 2014 1:42 AM
To: 'Zbigniew Stos'
Dla mnie demokracja to rzeczowa wymiana poglądów twarzą w twarz (pod nazwiskiem) z czym jak Pan może pamięta nie miałem problemu gdy przez kilkanaście miesięcy współredagowałem portal.
Nic się od tamtego czasu nie zmieniło.
Anonimowe fora to zwyrodnienie demokracji.
Proszę poczytać jak to się robiło / robi (mówię o działalności gdzie podejmuje się jakąkolwiek odpowiedzialność za słowa i czyny) w kolebkach demokracji.
„Nie jestem jasnowidzem i nie wiem, które wpisy mówią o rzeczach prawdziwych a które są zmyślone”
To czy Pan kogoś, po prostu po ludzku, krzywdzi poprzez takie podejście proszę rozważyć w swoim sumieniu.
Dla mnie jest to z Pana strony pójście na łatwiznę. Już nie mówiąc o wykorzystywaniu takich informacji do formułowania wniosków.
„Ja na forum patrzę inaczej niż Pan, członek lokalnego esztabliszmentu, dla którego w przeciwieństwie do mnie, ważniejsze jest co piszą na Forum, niż daleko ważniejsza tematyka prezentowana na innych stronach portalu”
Tutaj Pan rozczaruję. Nie podzielam Pana zdania na temat poważniejszego wpływu forum na postrzeganie rzeczywistego obrazu Brzeska.
Co do podejścia do kultury, to zapewniam, że daleko bardziej mnie ona zajmuje niż wiadomości z magla.
Żeby użyć słowa establishment, trzeba cokolwiek wiedzieć nt. codziennej pracy samorządowca w Polsce.
To nie jest tak jak piszą w gazetach / internecie. Tutaj na co dzień trzeba twarzą w twarz z mieszkańcami rozwiązywać problemy. I nie zawsze jest bardzo komfortowo.
„urzędnikach wszelkiej maści”
Ja traktuję demokrację jako ustrój nie wykluczający szacunku do kogokolwiek.
Takie sformułowania nie przystoją osobie z tytułem naukowym.
„Żyje w demokratycznym państwie i mam dobre wzorce do naśladowania. Dlatego uważam, że forum jest potrzebne i będzie potrzebne jeszcze długo, dopóki nic będzie w działalności samorządu transparentności i rzetelnej informacji przynajmniej na średnim przyzwoitym poziomie. To co się teraz dzieje to tragedia.”
Obawiam się, przy całej sympatii dla Pana aktywności, że zdalne, bez rzetelnej znajomości rzeczy, wysnuwanie takich wniosków jest bardzo ryzykowne.
Nie Pan łaskawie zauważy, że radni, osoby mające relatywnie głęboką wiedzę nt. pracy samorządu w ogóle się w tej kwestii nie udzielają. A przecież wiedzą, że w razie potrzeby służy Pan miejscem na łamach.
Ukłony,
JT
From: Zbigniew Stos [mailto:zb.stos@gmail.com]
Sent: Thursday, January 23, 2014 6:43 AM
To: 'Z-ca Burmistrza Brzeska'
Dziękuję za życzenia i uwagi.
Nie jestem pewien czy akurat tak to sformułowałem jak opowiada NN, ale skoro tak to zapamiętał to niech tak zostanie.
Co do Forum, to staram się w miarę moich możliwości przeglądać go często i kasować wpisy niezgodne z przyjętym przeze mnie Regulaminem i Netetykietą. Nie jestem jasnowidzem i nie wiem, które wpisy mówią o rzeczach prawdziwych a któe są zmyślone. Jak są interwencje to reaguje. Z wiadomych względów nie mogę reagować natychmiast po dokonaniu wpisów i czasami wpisy łamiące regulamin widoczne są parę godzin (nigdy więcej niż 12h). Podobno pokazało się już "forum bez cenzury". Bardzo jestem z tego zadowolony bo te 10 trolli, przeniosło się w inne miejsce i nareszcie mam trochę spokoju, chociaż od czasu do czasu, chcąc się dowartościować piszą też cos "u mnie". Od roku stosuję też blokowanie dostępu do Forum dla osób notorycznie łamiących Regulamin. Długość blokowania zależy od "przewinienia" i recydywy :-)
Ja na forum patrzę inaczej niż Pan, członek lokalnego esztabliszmentu, dla którego w przeciwieństwie do mnie, ważniejsze jest co piszą na Forum, niż daleko ważniejsza tematyka prezentowana na innych stronach portalu.
Wychodzi na to, że tak jak w BIM-ie i na stronie UM o urzędnikach wszelkiej maści, a szczególnie najwyższego szczebla, pisać należy tylko dobrze albo wcale.
Żyje w demokratycznym państwie i mam dobre wzorce do naśladowania. Dlatego uważam, że forum jest potrzebne i będzie potrzebne jeszcze długo, dopóki nic będzie w działalności samorządu transparentności i rzetelnej informacji przynajmniej na średnim przyzwoitym poziomie. To co się teraz dzieje to tragedia.
"Pokazuje to zresztą skala popularności strony w niewielkim stopniu, jak sądzę, uzależniona od możliwości korzystania z anonimowych wypowiedzi." Sądząc po statystykach, to stwierdzenie jest prawdziwe.
Zbigniew Stós
P.S. Musi się Pan uzbroić w cierpliwość, bo jak mi zdrowie pozwoli i nie znudzę się tą działalnością to możemy oboje doczekać "srebrnego wesela" :-)
Sent: Wednesday, January 22, 2014 2:22 AM
To:
portal.brzesko.ws@gmail.comSubject: Gratuluje wytrwałości
http://www.brzesko.ws/De...emID=6825&mid=10640
Zgadzam się z tym co Pan powiedział kiedyś ponoć NN, że ten portal tworzy historię Brzeska i okolic.
Z jednym wyjątkiem (tutaj też zgadzam się z N).
Gdy ktoś przeczyta Pana forum za jakiś czas, może pomyśleć, że to co tam napisano jest prawdą.
A tak bardzo często niestety nie jest.
Reasumując, nie wydaje się aby ambitne (często unikalne) przedsięwzięcia kulturalne takie, jak prezentowane u Pana na stronie musiały być dodatkowo promowane poprzez anonimowe kalumnie rzucane na każdego i w każdej sprawie na Pana forum.
Pokazuje to zresztą skala popularności strony w niewielkim stopniu, jak sądzę, uzależniona od możliwości korzystania z anonimowych wypowiedzi.
Życzę zdrowia,
Jerzy Tyrkiel