logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

133 Strony123>»
Spółdzielnia Mieszkaniowa, czyli wymieniamy podzielniki, a opłaty liczymy tak żeby się zgadzało
Lucek
#1 Wysłane : 15 listopada 2013 17:44:26(UTC)
Ranga: Newbie

Pewnie pamiętacie ubiegłoroczną akcję wymiany podzielników przy grzejnikach, po protestach mieszkańców, że podczas upałów następował bardzo duży ubytek cieczy w tychże podzielnikach.
Kiedy w lecie bieżącego roku firma odczytująca zużycie ciepła w moim mieszkaniu podała mi wyniki, które były o połowę niższe niż w roku ubiegłym, byłem mile zaskoczony. Myślę sobie, rok temu przy dwukrotnie wyższym zużyciu miałem sporą nadpłatę, więc w tym roku może wpadnie parę groszy zaoszczędzonych, które w tych czasach bardzo się przydadzą. Zaraz zaraz, przecież Spółdzielnia tak łatwo kasy nie odda. I tak jak odebrałem dziś rozliczenie przekonałem się, że jakkolwiek byśmy nie liczyli Spółdzielnia musi "wyjść na swoje". Złodziejstwo w biały dzień. Otóż w ubiegłym roku przy zużyciu ciepła wg podzielników 40 jednostek, cena za jednostkę wynosiła 27 zł. W tym roku,gdy zużyliśmy 18 jednostek, cena za jednostkę "skoczyła" do 57 zł. Podwyżka o 50%. Na jakiej podstawie? Przecież, żeby nastąpiła taka podwyżka, musiałoby być ogromne zużycie ciepła w całym bloku względem roku poprzedniego. Jakoś nie widziałem, żeby sąsiedzi całymi dniami wietrzyli mieszkania i klatkę schodową. Ale cóż w takim kraju żyjemy. W Spółdzielni bilans musi wyjść na zero. Ale ja tego tak nie zostawię. Będę oczekiwał wyjaśnień na piśmie. Pewnie nic nie wywalczę, ale niech mają świadomość, że mieszkańcy to nie kretyni, którzy "łykną" każdy kit.
Gość
#2 Wysłane : 15 listopada 2013 22:33:02(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Święta racja, najwyższy czas zrobić z tym porządek. U mnie jest podobnie z wyliczeniem (zużycie połowę mniejsze niż w tamtym sezonie). Rozbój w biały dzień. A swoją drogą dość długo im zeszło, zapewne kilka "mądrych" głów musiało kombinować jak to rozliczyć żeby "wyjść na swoje". Mam nadzieję, że mieszkańcy wreszcie się obudzą i zaczną upominać o swoje.
Gość
#3 Wysłane : 15 listopada 2013 22:34:45(UTC)

Originally Posted by: Gość Idź do cytowanego Wpisu
Święta racja, najwyższy czas zrobić z tym porządek. U mnie jest podobnie z wyliczeniem (zużycie połowę mniejsze niż w tamtym sezonie). Rozbój w biały dzień. A swoją drogą dość długo im zeszło, zapewne kilka "mądrych" głów musiało kombinować jak to rozliczyć żeby "wyjść na swoje". Mam nadzieję, że mieszkańcy wreszcie się obudzą i zaczną upominać o swoje.

a gdzie mieszkasz? teraz dostałes rozliczenie? ja dostalem na poczatku wrzesnia
Gość
#4 Wysłane : 15 listopada 2013 22:41:11(UTC)

Na początku września dostały bloki komunalne, one do SM nie należą
Gość
#5 Wysłane : 15 listopada 2013 23:21:38(UTC)

Originally Posted by: Lucek Idź do cytowanego Wpisu
ale niech mają świadomość, że mieszkańcy to nie kretyni, którzy "łykną" każdy kit.

Niestety ale mieszkańcy to w 90% kretyni - zdecydowana większość woli mieć tzw. święty spokój, bo wiedzą, że z tymi baranami nic nie wywalczą. Jak dzwoniłem ubiegłej zimy do spółdzielni, by odgarnęli parking ze śniegu na Browarnej, to kierownik powiedział mi, że nie będzie odgarniał, bo nie ma środków. musiałby czynsze podnieść, by mieć kasę! Żenada i brak kompetencji zastygłego betonu. ostatnio dostaliśmy kartki, że zwiększa się koszt za TV z firmy dostawczej... Wymienione są w ulotce (podpisanej przez kierownictwo spółdzielni) programy i częstotliwości - na moje pytanie, co to są za programy, co to są za "kanały cyfrowe" nikt w spółdzielni nie umiał odpowiedzieć. Po prostu COPY - PASTE, bez zastanowienia. Czysty PRL! Czekamy tylko z sąsiadami, aż się na Browarnej kilka drzew przewróci - albo na samochody albo na okna w domach. Wtedy zedrzemy z nich maksymalne odszkodowanie, jakie będzie możliwe. Mówienie tumanom, że pokrzywione, rozłożyste liściaste drzewa zagrażają ludziom i pojazdom na osiedlu nic nie pomaga. Więc potrzeba czynów...
Inna inszość, że ludzie nie chodzą na zebrania i wybierane są władze takie, jak są. Jak u Barei w filmach :)
Gość
#7 Wysłane : 15 listopada 2013 23:28:14(UTC)

Witam. U nas jest podobnie. Przyznam że z nie cierpliwością czekaliśmy na to rozliczenie i nie spodziewaliśmy się niespodzianki jak czekała po otwarciu koperty. W ubiegłym roku nasze zużycie ciepła wg podzielników było 24 jednostki, cena za jednostkę 27 zł, zaś w tym roku zużyliśmy 21 jednostek . Pierwsza myśl - fajnie może niewielkie oszczędności , a może i dopłaty nie będzie :). I tu szok bo cena jednostki "skoczyła " do 42 zł.Skąd taka podwyżka??? Prawie 50 %. Wspomnę jeszcze że blok w którym mieszkamy został ocieplony w zeszłym roku i miało być tak pięknie oszczędności poprzez mniejsze zużycie ogrzewania . Jednym słowem - ZŁODZIEJSTWO i nie można tego tak zostawić !!!
Gość
#8 Wysłane : 16 listopada 2013 01:29:29(UTC)

Gość
#9 Wysłane : 17 listopada 2013 14:55:00(UTC)

Na Jagiełły podobnie ! A najlepszy sposób odczytu tzw. na oko. Pilnowałem tych studencików i oni nawet suwmiarką nie do końca się umieją posługiwać. Skoro każdy milimetr jak rozumiem jest jedną jednostką to każda pomyłka,złe przechylenie fiolki przy pomiarze kantuje o 1 mm !!! Pilnowałem ich i patrzyłem na ręce. O zgrozo !!! Skoro jedna jednostka jest taka cenna (u niektórych 57 zł) to suwmiarka ma jeszcze dziesiętne, a nawet setne.... a tu każdego 5,7,9....Druga strona medalu jest taka, że odczytujący to studenci zatrudnieni na umowy o dzieło, więc im nie zależy. Co mu zależy wpisać wynik o dwie podziałki mniejszy jak na flaszkę dostanie,przecież nikt go nie sprawdzi,nikt nie skontroluje....wszystkie fiolki po odczycie nie są konkretnie podpisywane i trafiają do jednego pudła. Pomiar odbywa się wyłącznie na podstawie w/w studenta. Taki sposób prowokuje sytuacje korupcjogenne !!! A teraz najlepsze : chcą nas skasować po 50 zł za nowe podzielniki, które można odczytać drogą radiową(bez wchodzenia do mieszkania).Są one bardzo dokładne , tylko co z tego skoro ja zaoszczędzę ,to oni i tak policzą jak chcą. Pani zużyła mało to 57zł,a pan dużo to 37zł , im bilans musi się zgodzić !!! Paranoja ! Poza tym cena jednostki bierze się z....??? gaz troszkę nawet potaniał,prąd tak drastycznie nie podrożał, więc ciekaw jestem jak oni to wytłumaczą ? A teraz jeszcze jedno....JAK PO RAZ KOLEJNY WEJDĘ DO ICH BIURA I POCZUJĘ WOŃ ALKOHOLU ,TO ZADZWONIĘ OD RAZU NA POLICJĘ !!!! POZDRAWIAM !!!
Lucek
#10 Wysłane : 17 listopada 2013 15:02:12(UTC)
Ranga: Newbie

No i właśnie o to się rozchodzi, że ja z odczytu miałem zużycie o połowę mniejsze niż rok wcześniej to przywalili mi cenę za jednostkę dwukrotnie większą (57zł). W naszym bloku są jedne z najwyższych stawek w czynszu za CO - 170 zł, więc ja i tak miałem nadpłatę. Tylko, że powinni mi oddać około 650 zł czyli czynsz za 1,5 miesiąca, a oddają 200 zł. Z kolei sąsiad z klatki miał zużycie też mniejsze od ubiegłorocznego i ma niedopłatę ponad 900 zł. O zgrozo! 3000 zł za ogrzewanie mieszkania w bloku. Przecież za tyle całkiem spory dom można ogrzać.
Gość
#11 Wysłane : 17 listopada 2013 18:01:40(UTC)

pasowałoby się dowiedzieć u rzecznika praw konsumenta,czy cena za jednostkę nie powinna być ustalana na początku sezonu grzewczego.przecież tak kupujemy kota w worku!!!jak nie będziemy grzać to co??ustalą stawkę na 100zł?!!!to paranoja jakaś!!!jeśli wiem jaka będzie przypuszczalna cena,to grzeję albo nie i marznę bo mnie na to nie stać-mój wybór.a tak to błędne koło...my też liczyliśmy na zwrot albo przynajmniej na to że wyjdziemy na czysto,skoro mieliśmy 10 jednostek mniej niż w tamtym roku..a tu szok-200zł dopłaty..jednostka skoczyła z 19zł na 32zł....płakać się chce
Gość
#13 Wysłane : 17 listopada 2013 18:14:31(UTC)

170 zł to bardzo niewielkia opłata .Wy to byście brzyscoki za darmoche wszystko. Pijaki i menelstwo w tym Brzysku samo. Nie chlejcie tyle to zaoszczedzicie a i trzeźwiejszy mózg bedziecie mieli. 170 zł im k..rwa dużo
Gość
#23 Wysłane : 17 listopada 2013 18:15:42(UTC)

nie płaczcie macie wygody to musi kosztować, ja muszę kupić 3 tony węgla==2400zł+ drewno=600 i dyndać codziennie palić w piecu i dyndać codziennie z wiadrem popiołu, sam koszt szamponu po wybieraniu popiolu przez całą zimę to okolo 200 zł.
Gość
#25 Wysłane : 17 listopada 2013 18:20:05(UTC)

nie płaczcie macie wygody to musi kosztować, ja muszę kupić 3 tony węgla==2400zł+ drewno=600 i dyndać codziennie palić w piecu i dyndać codziennie z wiadrem popiołu, sam koszt szamponu po wybieraniu popiolu przez całą zimę to okolo 200 zł.

A póki nie ma śniegu to na chodnik nie moge popiołu wysypac tylko do kosza na smieci
Gość
#24 Wysłane : 17 listopada 2013 18:22:37(UTC)

Nie martw sie twoja gehenna niedlugo sie skończy bo będzie zakaz palenia wunglem i popiołu miał nie będziesz
Gość
#27 Wysłane : 17 listopada 2013 19:01:21(UTC)

Chciałbym płacić tylko 170 złotych miesięcznie .Nawet dopłatę w wysokości 500 złotych bym przyjął. Gdzie jest tak tanio powiedzcie?? Nie pamiętam kiedy sezon grzewczy kosztował mnie mniej niż 3000 tysiące .
Gość
#28 Wysłane : 17 listopada 2013 23:41:23(UTC)

uczcie się rozsądnie gospodarować ciepłem. będziecie mniej płacić
Gość
#30 Wysłane : 18 listopada 2013 07:59:11(UTC)

ja płacę ile każą zawsze i jestem szczęśliwy że nie mam popiołu w nosie, nie musze rano wcześnie wstawać i nie muszę dokładać do pieca. Brzyscok to taki zakompleksiony wieśniak któremu nonstop źle i pod górkę. Ciekawe dlocego ????
Gość
#31 Wysłane : 18 listopada 2013 09:12:28(UTC)

A wiadomo kiedy będzie parking na ogrodowej przy bloku 15? Sprawa toczy się już 5-6 lat
Gość
#37 Wysłane : 18 listopada 2013 09:28:21(UTC)

ja nie chce nowych podzielników
Gość
#6 Wysłane : 18 listopada 2013 11:02:25(UTC)

Niestety ale mieszkańcy to w 90% kretyni - zdecydowana większość woli mieć tzw. święty spokój, bo wiedzą, że z tymi baranami nic nie wywalczą. Jak dzwoniłem ubiegłej zimy do spółdzielni, by odgarnęli parking ze śniegu na Browarnej, to kierownik powiedział mi, że nie będzie odgarniał, bo nie ma środków. musiałby czynsze podnieść, by mieć kasę! Żenada i brak kompetencji zastygłego betonu. ostatnio dostaliśmy kartki, że zwiększa się koszt za TV z firmy dostawczej... Wymienione są w ulotce (podpisanej przez kierownictwo spółdzielni) programy i częstotliwości - na moje pytanie, co to są za programy, co to są za "kanały cyfrowe" nikt w spółdzielni nie umiał odpowiedzieć. Po prostu COPY - PASTE, bez zastanowienia. Czysty PRL! Czekamy tylko z sąsiadami, aż się na Browarnej kilka drzew przewróci - albo na samochody albo na okna w domach. Wtedy zedrzemy z nich maksymalne odszkodowanie, jakie będzie możliwe. Mówienie tumanom, że pokrzywione, rozłożyste liściaste drzewa zagrażają ludziom i pojazdom na osiedlu nic nie pomaga. Więc potrzeba czynów...
Inna inszość, że ludzie nie chodzą na zebrania i wybierane są władze takie, jak są. Jak u Barei w filmach :)

Masz racje ludzie się nie upominają o swoje a oni robią co chcą i jeszcze się z nas śmieją odnośnie Telewizji to Multimedia nic nie wiedziały na ten temat a potem jak drąrzylem to nabrały wody w usta
133 Strony123>»
Skok do forum