logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

14 Strony123>»
Polski sport narodowy - żebranina WOŚP
antur
#1 Wysłane : 12 stycznia 2014 20:25:39(UTC)
antur

Ranga: Advanced Member

Po raz 22 Jerzy Owsiak kręci swój show pod tytułem WOŚP.
Przez szereg lat sam dawałem chętnie pieniądze dzieciakom z puszkami WOŚP, zachęcałem swoje dzieci do udziału w tym przedsięwzięciu.
Ale z biegiem lat i w miarę wzrostu mojej świadomości i wiedzy mój stosunek do tej imprezy się zmienił.
W głównej mierze na zmianę mojego stosunku do Owsiaka i jego imprezy miały jego wypowiedzi dotyczące spraw politycznych oraz chamskie odzywki Wielkiego Dyrygenta skierowane do tych, którzy pytali o podział środków z tej publicznej żebraniny.

A teraz kilka faktów, które odczarowują tę wielką, narodową żebraninę.

W zbiórkę Owsiakowej Orkiestry państwo polskie (władze centralne i samorządowe, telewizje, radia, wojsko, pogotowie ratunkowe) wpompowują wielomilionowe kwoty. Wystarczy policzyć tylko czas antenowy TV i radia.
A tymczasem po cichutku i bez rozgłosu katolicki Caritas rocznie zbiera 10 razy tyle kasy.
Pieniądze Caritasu w całości są przeznaczone na pomoc potrzebującym.
Natomiast Owsiak 8 milionów z zebranych 50 (Caritas zbiera rocznie 500 mln) przeznacza na pijacko-narkotyczną orgię zwaną Przystanek Woodstock.
Polacy rocznie na ochronę zdrowia przeznaczają 89 miliardów złotych (NFZ i wydatki obywateli na prywatne leczenie).
To jest dokładnie 1780 razy więcej niż zbiera rocznie WOŚP (zbiera a nie przekazuje, bo przekazuje znacznie mniej, niż uzbiera).
Tak więc to co użebrają dzieciaki dla WOŚP jest nic nie znaczącą kropelką w oceanie wydatków na ochronę zdrowia.
Ale dzięki temu Juras staje się drugim Janem Pawłem polskich lewaków i z tej papieskiej pozycji może autorytatywnie rozdawać kopniaki prawicowym politykom i dziennikarzom.
Nie mam szacunku dla tego bufona i szarlatana.

W krajach jako tako cywilizowanych nie tak organizuje się ochronę zdrowia, nie po to utrzymuje się ogromny aparat państwa i system podatkowy, by promować żebracto dzieci.
To wstyd i żenada, że chcemy tę naszą narodową dyscyplinę promować w świecie organizując akcje żebracze w ambasadach i konsulatach.

Nie dam więcej grosza na WOŚP a mój 1% podatku, jak co roku, wyląduje na koncie Caritas.
Gość
#2 Wysłane : 12 stycznia 2014 21:04:11(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
My Polacy tylko krytykować potrafimy. "Ty" będąc posłem potrafisz 200tys przeje\ść, emeryt mundurowy 40tys, biuras 60tys, policjant za biurkiem 90tys rocznie nic nie robiąc A Pan Owsiak miał pomysł na siebie, na zarabianie pieniędzy. Tak jak wszystkie inne fundacje. Wykorzystał czas antenowy. Zamias "Kewina". Koszty wyliczone przez Ciebie to są tzw koszty urojone. tzn policjant i tak był w pracy, strażak tez występował w ramach godzin opracy, dziennikarz się wypromował, polityk nie wziął ani grosza za wypowiedź.
A Ty nie daj ani grosza.
Tylko po co robisz szum z tego że nie dałeś?
Chcesz zaistnieć? Też kożystasz jak Pan Owsiak z darmowego forum aby sie pokazać.
pozdrawiam.

Gość
#3 Wysłane : 12 stycznia 2014 21:11:52(UTC)

"Nie dam więcej grosza na WOŚP a mój 1% podatku, jak co roku, wyląduje na koncie Caritas."
Czyżby Owsiak wprowadził przymus dawania na Orkiestrę? Kościół też chyba nie wprowadził przymusu dawania na Caritas. Może coś jednak mi umknęło?
Gość
#4 Wysłane : 12 stycznia 2014 21:15:39(UTC)

Do tej pory dość obojętnie pochodziłam do tego typu akcji - czasem coś dawałam, ale nie byłam jakoś zaangażowana emocjonalnie jak większość moich znajomych. Ale bo tym co zobaczyłam dzisiaj na Dworcu Centralnym w Warszawie - masowa żebranina dzieci - to coś "pękło". Przez 30 min. oczekiwałam na pociąg do domu, a podchodziło do mnie co najmniej 10 osób, stali wszędzie przy wejściach, przy kasach, przy peronach.
Ja wolę pomagać konkretnie, np. 1 % przekażę na fundację, którą znam - wiem co robi, jakie są efekty, na co idą pieniądze. Ale jednocześnie szanuję wybory innych, każdy ma prawo pomagać jak chce i komu chce, a inni powinni to szanować.
I jeszcze jeden wniosek z mojego 30 letniego życia - dużo osób pomaga jak jest wielki rozgłos, show, hasła typu "robimy akcje". I ok..., tyle, że najważniejsza jest taka pomoc na co dzień, nie od święta, w zwykłym szarym dniu, z problemami naszymi i innych.
Kiedyś uczyłam dzieci z domu dziecka - wiele popołudni i wieczorów spędzałam z nimi. Większość nie rozumiała dlaczego - przecież na studiach powinnam się bawić, chodzić na imprezy i na randki. A nie uczyć się dziennie, pracować na etacie i jeszcze "harować na darmochę" - jak to ktoś określił :(.
I pamiętam kiedy pewnego wieczoru z wolontariatu wróciłam do domu, a tam spotkanie rodzinne przed tv. Pokazywali dzieci z domu dziecka - rodzina wpatrzona ze łzami w oczach i tekstami "ale biedne dzieci". Pamiętam, że ktoś coś mi głupiego powiedział, że ja tak patrzę bez emocji, bez serca... i pamiętam, że w odpowiedzi rzuciłam test - właśnie od tych dzieci wracam i co uważasz, że lepiej siedzieć i płakać przed tv czy iść i pomóc dziecku w nauce, w wytłumaczeniu czegoś czy zwyczajnie pogadać...
Wniosek pomagam realnie i najbardziej cenię tych co po cichu dają najpiękniejsze świadectwo.
,
Gość
#6 Wysłane : 12 stycznia 2014 22:06:22(UTC)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich ludzi dobrej woli, którzy zagrali w dzisiejszej Orkiestrze! Dziękuję wszystkim młodym wolontariuszom za wspaniałą postawę, kocham Was i jestem z Was dumna! Powiem więcej, swoją dobrą energią naładowaliście mi akumulatory życzliwości na długie miesiące, aż do następnego - 23 FINAŁU WIELKIEJ ORKIESTRY ŚWIĄTECZNEJ POMOCY!

Gość
#7 Wysłane : 12 stycznia 2014 22:22:11(UTC)

Ja nie dalem ani grosza i jestem z siebie dumny!
Gość
#4 Wysłane : 13 stycznia 2014 08:29:03(UTC)

Originally Posted by: Gość Idź do cytowanego Wpisu
Do tej pory dość obojętnie pochodziłam do tego typu akcji - czasem coś dawałam, ale nie byłam jakoś zaangażowana emocjonalnie jak większość moich znajomych. Ale bo tym co zobaczyłam dzisiaj na Dworcu Centralnym w Warszawie - masowa żebranina dzieci - to coś "pękło". Przez 30 min. oczekiwałam na pociąg do domu, a podchodziło do mnie co najmniej 10 osób, stali wszędzie przy wejściach, przy kasach, przy peronach.
Ja wolę pomagać konkretnie, np. 1 % przekażę na fundację, którą znam - wiem co robi, jakie są efekty, na co idą pieniądze. Ale jednocześnie szanuję wybory innych, każdy ma prawo pomagać jak chce i komu chce, a inni powinni to szanować.
I jeszcze jeden wniosek z mojego 30 letniego życia - dużo osób pomaga jak jest wielki rozgłos, show, hasła typu "robimy akcje". I ok..., tyle, że najważniejsza jest taka pomoc na co dzień, nie od święta, w zwykłym szarym dniu, z problemami naszymi i innych.
Kiedyś uczyłam dzieci z domu dziecka - wiele popołudni i wieczorów spędzałam z nimi. Większość nie rozumiała dlaczego - przecież na studiach powinnam się bawić, chodzić na imprezy i na randki. A nie uczyć się dziennie, pracować na etacie i jeszcze "harować na darmochę" - jak to ktoś określił :(.
I pamiętam kiedy pewnego wieczoru z wolontariatu wróciłam do domu, a tam spotkanie rodzinne przed tv. Pokazywali dzieci z domu dziecka - rodzina wpatrzona ze łzami w oczach i tekstami "ale biedne dzieci". Pamiętam, że ktoś coś mi głupiego powiedział, że ja tak patrzę bez emocji, bez serca... i pamiętam, że w odpowiedzi rzuciłam test - właśnie od tych dzieci wracam i co uważasz, że lepiej siedzieć i płakać przed tv czy iść i pomóc dziecku w nauce, w wytłumaczeniu czegoś czy zwyczajnie pogadać...
Wniosek pomagam realnie i najbardziej cenię tych co po cichu dają najpiękniejsze świadectwo.
,

Cała prawda o pomocy, gdyby każdy z nas tak podchodził do sprawy, nie mielibyśmy tyle biedy wokoło.
Gość
#9 Wysłane : 13 stycznia 2014 08:37:00(UTC)

Ja wolę pomagać konkretnie, np. 1 % przekażę na fundację... Jak ktoś ma z czego ten procent oddać hehe, już się tacy dobrzy nie róbie, ja np nie mam z czego więc dam tę złotówkę na WOŚP. Więc są i będą tacy co to na caritas nie dają i tacy co dają i tacy co na WOŚP nie dają i tacy co dają, . czyli żli i dobrzy jak to w polce.
Gość
#10 Wysłane : 13 stycznia 2014 10:31:22(UTC)

Ja wolę pomagać konkretnie, np. 1 % przekażę na fundację... Jak ktoś ma z czego ten procent oddać hehe, już się tacy dobrzy nie róbie, ja np nie mam z czego więc dam tę złotówkę na WOŚP. Więc są i będą tacy co to na caritas nie dają i tacy co dają i tacy co na WOŚP nie dają i tacy co dają, . czyli żli i dobrzy jak to w polce.

Jak napisałam każdy ma prawo pomagać komu chce i jak chce, a inni powinni to tolerować.
A jak ktoś nie ma pieniędzy może pomagać za darmo - wolontariat, pomoc starszym sąsiadom, rodzinie wielodzietnej - możliwości jest mnóstwo. Pieniądze to nie wszystko. Nie pisałam tylko i wyłącznie o pomocy materialnej. Napisałam też, że taką "niematerialną" bardziej cenię.
Więc nawet jak ktoś jest bezrobotny pomagać może, a przy okazji zdobyć np. doświadczenie zawodowe.

Ja mam z czego pomagać obecnie to robię to. Po prostu uczciwie rozliczam swoje dochody - choć wiele osób stuka się w czoło dlaczego np. korepetycji udzielam legalnie :D

Fundacja, której pomagam zajmuje się bezdomnymi psami - pewnie zaraz ktoś mnie skrytykuje, że zamiast np. na dzieci 1 % daję na psy... :D

M.K.
Gość
#11 Wysłane : 13 stycznia 2014 13:06:18(UTC)

Oczywiście jak ktoś ma niech daje a jeszcze jak mu łatwo przychodzą to tym bardziej ja też na Owsiakowe nie daje a pomagam wokół siebie dopsyć widze biedy .A Owsiak czy ze swojego coś dorzuca nie wierze żeby tak było (...).
Gość
#13 Wysłane : 13 stycznia 2014 18:25:43(UTC)

Przez kilka lat daję 1% na konkretna fundację ze wskazaniem osoby. Znam tą osobę i tylko dlatego tak czynię, choć mam mieszane uczucia. Koszt obsługi to 60% dla fundacji. 40% dla wskazanego potrzebującego.
Gość
#12 Wysłane : 13 stycznia 2014 20:04:48(UTC)

Oczywiście jak ktoś ma niech daje a jeszcze jak mu łatwo przychodzą to tym bardziej ja też na Owsiakowe nie daje a pomagam wokół siebie dopsyć widze biedy .A Owsiak czy ze swojego coś dorzuca nie wierze żeby tak było (...).

... i taka realna pomoc w lokalnym środowisku powinna jest najlepszym przykładem jak się powinno przede wszystkim pomagać.
M.K.
Gość
#8 Wysłane : 14 stycznia 2014 00:05:52(UTC)

Ja nie dalem ani grosza i jestem z siebie dumny!

Jak się niema innego powodu do dumy to i taki jakieś zapotrzebowanie zaspokaja . Czy duma to pozytywne uczucie ?
Gość
#14 Wysłane : 14 stycznia 2014 11:00:46(UTC)

Ja też nie daje na WOŚP, bo wspieram inne fundacje. Jednak nie krytykuje tych co coś robią. Jeżeli ktoś daje soje to jego sprawa. Tak jak na Radio Maryja nie można ludziom zabronić jak chcą swoje piniadze przekazać temu medium. Zarabiam płace podatki i mogę robić i dawać pieniądze komu i ile chcę
Gość
#15 Wysłane : 14 stycznia 2014 15:18:52(UTC)

WOŚP to dzieło , które tworzy cala Polska ja jestem dumna że wsparłam orkiestrę, a co do administratora strony to proszę sobie przeczytać raport ministerstwa pracy i polityki społecznej, który sprawdzał działalność za 2012 rok 😊 . Widzę że Pan cenzuruje wydarzenia, które dzieją się w Brzesku a gdzie wolność słowa bo co do Pana indywidualnych poglądów to w to nie chodzę, każdy ma prawo je mieć. Pozdrawiam i liczę na rzetelność dziennikarska nie podyktowaną własnymi poglądami bo po co wtedy być dziennikarzem i prowadzić stronę.
Gość
#16 Wysłane : 14 stycznia 2014 16:09:26(UTC)

WOŚP to DZIEŁO - uklęknij i wymów to z należną czcią. JUREK OWSIAK to WIELKI CZŁOWIEK - uklęknij i wymów to z należną czcią.
Nie neguj DZIEŁA i jego TWÓRCY. Nie wolno. Kapłani nowej religii nie pozwolą na to nigdy!
Gość
#19 Wysłane : 14 stycznia 2014 17:03:19(UTC)

Uklękłam i co wośp to nie religia ale dzieło=inicjatywa =organizacja pożytku publicznego . Naśmiewasz sie a po co ,latwiej wszystko negować to takie proste i łatwe a przy okazji nic nie robiąc. WOŚP przekazała również sprzęt do naszego szpitala zapytaj ile dzieci skorzystalo z niego , badają słuch noworodkom to jest złe ??????
Gość
#20 Wysłane : 14 stycznia 2014 17:12:14(UTC)

Wiecie co piszę do tych , którzy są dumni ze nie dali na wosp . Oglądnijcie jak fundacja wosp przyjechała podziękować Łukaszowi za udział w zbieraniu pieniędzy, to chłopak, z którego powinniśmy brać przyklad.
co się z wami dzieje trochę empatii, zrozumienia, uśmiechu bądźmy przyjaźni dla siebie i innych.
Gość
#17 Wysłane : 14 stycznia 2014 17:14:38(UTC)

WOŚP to DZIEŁO - uklęknij i wymów to z należną czcią. JUREK OWSIAK to WIELKI CZŁOWIEK - uklęknij i wymów to z należną czcią.
Nie neguj DZIEŁA i jego TWÓRCY. Nie wolno. Kapłani nowej religii nie pozwolą na to nigdy!

oj widać że mamy tu komika super 😄😅😊😉
Gość
#21 Wysłane : 14 stycznia 2014 18:41:16(UTC)

A ja myślę, że ci którzy negują WOŚP to zwykłe sknery, dorabiają ideologię do swojego skąpstwa!
Bo tak naprawdę to chyba nikt nie jest aż tak złym człowiekiem, żeby źle myśleć o Jurku Owsiaku i jego genialnej inicjatywie. Dla mnie to taki współczesny święty, patriota, prawdziwie dobry człowiek.

Jestem szczęśliwa, że mogę żyć w tym samym czasie co On!
14 Strony123>»
Skok do forum