logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

11 Strony«<23456>»
UB i MO w powiecie brzeskim.
Gość
#84 Wysłane : 29 lipca 2017 08:42:20(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Ci ludzie mieli gdzieś wolną Polskę, nie walczyli o wolność z komuną i teraz też maja gdzieś nasz kraj. Tak też wychowali swoje dzieci, które teraz pełnia ważne stanowiska państwowe mając gdzieś dobro ojczyzny. Dlatego mamy takie rządy i samorządy.
Gość
#85 Wysłane : 29 lipca 2017 08:50:05(UTC)

"Ci ludzie mieli gdzieś wolną Polskę, nie walczyli o wolność z komuną i teraz też maja gdzieś nasz kraj. Tak też wychowali swoje dzieci, które teraz pełnia ważne stanowiska państwowe mając gdzieś dobro ojczyzny. Dlatego mamy takie rządy i samorządy."

...nie walczyli o wolność z komuną. A podaj parę przykładów, jak ty walczyłeś (-aś) z komuną. Wierzę, że masz na tym polu niemałe osiągnięcia, dlatego możesz z podniesionym czołem wyrażać takie sądy.
Gość
#74 Wysłane : 29 lipca 2017 09:17:47(UTC)

Originally Posted by: Gość Idź do cytowanego Wpisu
Tak, to był naprawdę piękny świat. Puste haki w masarni i podcieranie tyłka Trybuną Ludu. Z sentymentem wspominam ten czas, kiedy brzescy milicjanci dali mi spróbować jak biała smakuje, bo WuEsKą ciąłem ciąłem całe 80 km na godzinę.
Z sentymentem wracam do czasów, kiedy z żoną siedziałem w Klubowej i mnie legitymowali. Romantyczny wieczór to był. Fajnie też było, jak Pan Bania; inspektor skarbowy mnie spowiadał, bo kupiłem malucha.
Ludzie wróćcie te czasy! Nawet dlatego, że konar lepiej wtedy mi się zapalał!

W tym czasie rodziny służące sowietom korzystały z mieszkań służbowych, konsumów, kasyn, sklepów komercyjnych, pewexów, wczasów w Bułgarii, talonów na telewizory, pralki, samochody za symboliczne pieniądze, studia dzieci w Europie Zach. Stanach, w kraju dodatkowe punkty za pochodzenie, darmowe akademiki itp.
Gość
#86 Wysłane : 29 lipca 2017 14:42:53(UTC)

A podaj parę przykładów, jak ty walczyłeś (-aś) z komuną. Wierzę, że masz na tym polu niemałe osiągnięcia, dlatego możesz z podniesionym czołem wyrażać takie sądy.

Uczestniczyłem w demonstracjach w Krakowie w 88r., dostałem parę razy pałą od twoich znajomych.
Gość
#87 Wysłane : 30 lipca 2017 16:38:39(UTC)

i jeszcze zapomnieliście dodać tak jak w Polam- Pac.czerwieńcy dostawali pożyczki na 2 lub 3 procent na budowę domu.dawna blaszanka.rozsiani są i ich dzieci to tu to tam po urzędach. niech nastąpi koniec tej czerwonej zarazy!!
Gość
#88 Wysłane : 31 lipca 2017 15:38:58(UTC)

jest może jakas lista ORMO-wców w Brzesku ? przypominam że już prawie 30 lat po upadku komuny jest
Gość
#75 Wysłane : 1 sierpnia 2017 06:24:14(UTC)

W tym czasie rodziny służące sowietom korzystały z mieszkań służbowych, konsumów, kasyn, sklepów komercyjnych, pewexów, wczasów w Bułgarii, talonów na telewizory, pralki, samochody za symboliczne pieniądze, studia dzieci w Europie Zach. Stanach, w kraju dodatkowe punkty za pochodzenie, darmowe akademiki itp.

Nie masz pojęcia o czym piszesz. W latach 1970 - 1985 sklepy komercyjne były dla każdego. Tylko ceny wyższe. Ale pieniędzy miał każdy sporo. Gorzej z towarem. W kasynie milicyjnym czy wojskowym też mogłeś zjeść obiad albo nawet przyjęcie weselne zamówić. Do pewexu, gdy kupiłes dolary lub bony u konika też mogłeś swobodnie wchodzić. Jak postałes w kolejce kilka dni też kupiłeś meble czy telewizor.Nawet na wczasy do Bułgarii jechać. O studiach w Stanach nie bredź. Punkty za pochodzenie dostawał ten, którego rodzina wywodziła się ze wsi - nie z partii.I nie musiałes byc w partii, do kościoła chodził kto chciał, najwięcej kościołów budowano, "sowietów" też już w urzędach nie było. Jedynie wojska radzieckie (teraz USA). Oczywiście były to złe czasy ekonomicznie odczuwalne bardzo, Ale też inny poziom życia i inne wymagania. Ja wtedy żyłem, w zadnej partii nie byłem, nie donosiłem, bo nie chciałem. Skończyłem studia, zdobyłem wykształcenie, kupiłem mieszkanie. Kto chciał być uczciwy - był. Świń ludzkich było nawet mniej niż teraz. To dziś donosimy, hejtujemy, pomawiamy i obrzucamy gó**em.
Gość
#75 Wysłane : 1 sierpnia 2017 07:52:38(UTC)

Nie masz pojęcia o czym piszesz. W latach 1970 - 1985 sklepy komercyjne były dla każdego. Tylko ceny wyższe. Ale pieniędzy miał każdy sporo. Gorzej z towarem. W kasynie milicyjnym czy wojskowym też mogłeś zjeść obiad albo nawet przyjęcie weselne zamówić. Do pewexu, gdy kupiłes dolary lub bony u konika też mogłeś swobodnie wchodzić. Jak postałes w kolejce kilka dni też kupiłeś meble czy telewizor.Nawet na wczasy do Bułgarii jechać. O studiach w Stanach nie bredź. Punkty za pochodzenie dostawał ten, którego rodzina wywodziła się ze wsi - nie z partii.I nie musiałes byc w partii, do kościoła chodził kto chciał, najwięcej kościołów budowano, "sowietów" też już w urzędach nie było. Jedynie wojska radzieckie (teraz USA). Oczywiście były to złe czasy ekonomicznie odczuwalne bardzo, Ale też inny poziom życia i inne wymagania. Ja wtedy żyłem, w zadnej partii nie byłem, nie donosiłem, bo nie chciałem. Skończyłem studia, zdobyłem wykształcenie, kupiłem mieszkanie. Kto chciał być uczciwy - był. Świń ludzkich było nawet mniej niż teraz. To dziś donosimy, hejtujemy, pomawiamy i obrzucamy gó**em.

Opisujesz własną wizję świata. Rzeczywistość była inna. Niestety.
Gość
#90 Wysłane : 1 sierpnia 2017 08:43:31(UTC)

jest może jakas lista ORMO-wców w Brzesku ? przypominam że już prawie 30 lat po upadku komuny jest

Widziałem wśród tzw. obrońców sądów kilku ormowców, może Ci udostępnią listy członków ORMO.
Gość
#88 Wysłane : 1 sierpnia 2017 09:29:28(UTC)

Dużo jest tych list. Kilka widziałem, o kilku słyszałem i kto je przechowuje. Są to listy brzeskich volksdeutschów, ubowców, esbeków, partyjnych i oczywiście ormowców... ormowcy z Browaru Okocim, Blaszanki, Magistratu i innych zakładów pracy, a było ich wiele. W jednym z największych ochotników było kilkuset. Jestem za tym, żeby listy były ujawnione, ale nie przypuszczałem, że dotknie to tak wiele osób.
Gość
#76 Wysłane : 1 sierpnia 2017 09:34:57(UTC)

Opisujesz własną wizję świata. Rzeczywistość była inna. Niestety.

No to opisz ty, jaka była ta rzeczywistość. Konkretnie, gdzie, kiedy, kto doświadczał tych profitów, jak cierpieli zwykli ludzie i jak służący "sowietom" byli wywyższani. I dopisz jeszcze ile wtedy miałeś lat. Bo ja jestem rocznik 53.
Gość
#91 Wysłane : 1 sierpnia 2017 09:36:15(UTC)

W Browarze ormowcy?
Gość
#89 Wysłane : 1 sierpnia 2017 09:49:36(UTC)

Dużo jest tych list. Kilka widziałem, o kilku słyszałem i kto je przechowuje. Są to listy brzeskich volksdeutschów, ubowców, esbeków, partyjnych i oczywiście ormowców... ormowcy z Browaru Okocim, Blaszanki, Magistratu i innych zakładów pracy, a było ich wiele. W jednym z największych ochotników było kilkuset. Jestem za tym, żeby listy były ujawnione, ale nie przypuszczałem, że dotknie to tak wiele osób.

Coś mi się wydaje, że za kiladziesiat lat, społeczeństwo będzie chciało rozlić "dobrą zmianę" tak jak oni teraz chcą rozliczać tych sprzed 20-30 lat.
Gość
#77 Wysłane : 1 sierpnia 2017 10:24:14(UTC)

No to opisz ty, jaka była ta rzeczywistość. Konkretnie, gdzie, kiedy, kto doświadczał tych profitów, jak cierpieli zwykli ludzie i jak służący "sowietom" byli wywyższani. I dopisz jeszcze ile wtedy miałeś lat. Bo ja jestem rocznik 53.

Jesteśmy w podobnym wieku dlatego dam jeden z przykładów. Pod koniec lat 70 studiowałem w Krakowie, nie przysługiwał mi akademik, za który płaciły dzieci wybrańców ok. 30 zł ja 1500 zł za pokój przy rodzinie. Stołówki też nie miałem, różnie jadałem obiady, ale przeważnie nie, bo mnie nie było stać. Koszt kilkadziesiąt zł i to nic nadzwyczajnego np. fasolka po bretońsku. Miałem kolegę, który raz zaprosił mnie na na obiad do kasyna dla mundurowych przy Placu Wolności, początek ulicy 18 stycznia. Pracował w więziennictwie. Wstęp za okazaniem legitymacji służbowej. Miałem pokazać studencką bo nikt dokładnie ich nie sprawdzał tak z daleka, była podobna to policyjnej. Tam elegancko można było zjeść do woli i duży wybór. Pani wychodziła i pytał ko zupę i wymieniała kilka, kto kotlety i inne drugie dania, desery: kompot, ciasto, lody, galaretki, owoce można było zamówić kilka. Odpowiadało się podniesieniem ręki. Obiad był bardzo smaczny, wielkim zaskoczeniem była cena, wszyscy niezależnie co i ile zjedli płacili 5 zł.
Gość
#78 Wysłane : 1 sierpnia 2017 10:30:18(UTC)

Jesteśmy w podobnym wieku dlatego dam jeden z przykładów. Pod koniec lat 70 studiowałem w Krakowie, nie przysługiwał mi akademik, za który płaciły dzieci wybrańców ok. 30 zł ja 1500 zł za pokój przy rodzinie. Stołówki też nie miałem, różnie jadałem obiady, ale przeważnie nie, bo mnie nie było stać. Koszt kilkadziesiąt zł i to nic nadzwyczajnego np. fasolka po bretońsku. Miałem kolegę, który raz zaprosił mnie na na obiad do kasyna dla mundurowych przy Placu Wolności, początek ulicy 18 stycznia. Pracował w więziennictwie. Wstęp za okazaniem legitymacji służbowej. Miałem pokazać studencką bo nikt dokładnie ich nie sprawdzał tak z daleka, była podobna to policyjnej. Tam elegancko można było zjeść do woli i duży wybór. Pani wychodziła i pytał ko zupę i wymieniała kilka, kto kotlety i inne drugie dania, desery: kompot, ciasto, lody, galaretki, owoce można było zamówić kilka. Odpowiadało się podniesieniem ręki. Obiad był bardzo smaczny, wielkim zaskoczeniem była cena, wszyscy niezależnie co i ile zjedli płacili 5 zł.

No rzeczywiście to były traumatyczne przeżycia ! Pytanie. Kto teraz dostaje miejsce w domach akademikich?
Gość
#79 Wysłane : 1 sierpnia 2017 10:43:21(UTC)

No rzeczywiście to były traumatyczne przeżycia ! Pytanie. Kto teraz dostaje miejsce w domach akademikich?

Dzisiaj ceny w akademikach są podobne jak na wolnym rynku.
Gość
#92 Wysłane : 2 sierpnia 2017 04:51:54(UTC)

do wpisu 77 tobie może było dobrze . i miałeś pieniędzy i możliwości .ale rzeczywistość była bardziej okrutna. opisujesz wg. swoich doznań i swojego toku rozumowania.mam 64 lata i dobrze pamiętam to co było w owym czasie.
Gość
#93 Wysłane : 2 sierpnia 2017 07:55:22(UTC)

do wpisu 77 tobie może było dobrze . i miałeś pieniędzy i możliwości .ale rzeczywistość była bardziej okrutna. opisujesz wg. swoich doznań i swojego toku rozumowania.mam 64 lata i dobrze pamiętam to co było w owym czasie.

No to podziel się traumą, jaką doświadczałeś. Jak cię system niszczył i co utraciłeś nie zapisując się do PZPR? Jak walczyłeś z systemem i dlaczego nie miałeś pieniędzy? Praca była DLA KAŻDEGO. Kto nie pracował? - leń i "lewy" rencista. Ale to nie TY. Ty pracowałeś od rana do nocy tylko nie brałeś pieniędzy?
Gość
#94 Wysłane : 2 sierpnia 2017 10:15:19(UTC)

Ironia losu. Czasy się zmieniły, a metody działania komunistów nie. Po wojnie ZBOWiD dla komunistów, teraz to samo z ŚZŻ AK. Syn ubeka, ostatni sekretarz PZPR w Brzesku. Jak do tego mogło dojść?
Gość
#95 Wysłane : 2 sierpnia 2017 12:24:13(UTC)

ty z 95 chyba ci przygrzało . praca? może ty zarabiałeś ?? ale inni na ciebie zapier...li.żyłeś w dostatku ?
11 Strony«<23456>»
Skok do forum