logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

2 Strony12>
Parkingi w mieście
Gość
#1 Wysłane : 10 stycznia 2012 17:24:13(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
W związku z informacja o poszerzeniu strefy płatnych parkingów mam wątpliwość. Jak podała na sesji radna Maria Kądziołka, 50 mieszkańców ul. Kościuszki podpisało petycję, żeby na tej ulicy były płatne parkingi. Czy 50 osób wobec ponad tysiąca tam mieszkających to nie za mało, żeby taki wniosek został zaakceptowany? Czy nie były to działania pod publikę, a raczej pod obecnie nam panujących, by zwiększyć dochody BOSiR-u, a tym samym odciążyć budżet miejski? Czy kolejny raz mieszkańcy maja płacić za błędy radnych???? Szkoda, że nie byliście tacy skrupulatni przy odbiorze tej drogi, gdy po remoncie studzienki były utopione i zawieszenia naszych aut cierpią przez chore układy urzędników!!!!
Gość
#2 Wysłane : 10 stycznia 2012 17:49:19(UTC)

ja tam jestem za bo mnie denerwuje fakt że przyjeżdżając do kościoła na 7 czy 8 nie ma szans na zaparkowanie na czas nabożeństwa bo ludzie co dojeżdżają do pracy do Krakowa parkuja tam od 5 do 19
Dadu
#4 Wysłane : 10 stycznia 2012 22:11:46(UTC)
Ranga: Advanced Member

Owszem parkingi w ścisłym centrum może i powinny być płatne, ale brakuje parkingów tzw. park&ride. Sporo osób dojeżdża do Brzeska i przesiada się na bus, autobus lub pociąg i jedzie dalej do Krakowa, Tarnowa lub Bochni. Powinni mieć gdzie zaparkować!
Gość
#7 Wysłane : 11 stycznia 2012 10:36:12(UTC)

Guest napisał:
W związku z informacja o poszerzeniu strefy płatnych parkingów mam wątpliwość. Jak podała na sesji radna Maria Kądziołka, 50 mieszkańców ul. Kościuszki podpisało petycję, żeby na tej ulicy były płatne parkingi. Czy 50 osób wobec ponad tysiąca tam mieszkających to nie za mało, żeby taki wniosek został zaakceptowany? Czy nie były to działania pod publikę, a raczej pod obecnie nam panujących, by zwiększyć dochody BOSiR-u, a tym samym odciążyć budżet miejski? Czy kolejny raz mieszkańcy maja płacić za błędy radnych???? Szkoda, że nie byliście tacy skrupulatni przy odbiorze tej drogi, gdy po remoncie studzienki były utopione i zawieszenia naszych aut cierpią przez chore układy urzędników!!!!

umowmy sie ze chodzi o fragment ulicy od cmentarza po restauracje galicyjska. ile widzisz po obu stronach domow jednorodzinnych??? wydaje mi sie ze jeden podpis na jedno gospodarstwo wystarczy!!
Gość
#9 Wysłane : 11 stycznia 2012 10:57:29(UTC)

Pani Radna Kądziołka mieszka na Osiedlu Ogrodowa, przy którym znajduje się duży parking i szczególnie oznakowany tabliczką z napisem, "Parking tylko dla mieszkańców Osiedla". Moje pytanie brzmi; ile podpisów zebrano w związku z wyodrębnieniem tego terenu i przypisaniu go szczególnej grupie mieszkańców zasobów SM Oś. Ogrodowa bloków 14 i 15.
Gość
#5 Wysłane : 11 stycznia 2012 13:45:11(UTC)

Dadu napisał:
Owszem parkingi w ścisłym centrum może i powinny być płatne, ale brakuje parkingów tzw. park&ride. Sporo osób dojeżdża do Brzeska i przesiada się na bus, autobus lub pociąg i jedzie dalej do Krakowa, Tarnowa lub Bochni. Powinni mieć gdzie zaparkować!

Juz tu pisałem rok temu w tej sprawie. Istnieje parking przy Miłosierdziu,tam mozna póki co za darmo postawić auto,a stamtąd i tak dużo ludzi do krak i Bochni jeżdi przez Rzezawę ,to po drodze jest, No i najwazniejsza sprawa,radziłbym tam zaklepać sobie parking albo placyk pod parking w związku ze zjazdem z autostradki.hehe.
Gość
#8 Wysłane : 12 stycznia 2012 14:31:54(UTC)

Originally Posted by: Guest Idź do cytowanego Wpisu
umowmy sie ze chodzi o fragment ulicy od cmentarza po restauracje galicyjska. ile widzisz po obu stronach domow jednorodzinnych??? wydaje mi sie ze jeden podpis na jedno gospodarstwo wystarczy!!

Biorąc pod uwagę bloki przy tej ulicy wychodzi ciut więcej jak 50. Skąd miał ktoś wiedzieć, że to wnioskują lub podpisują mieszkańcy odcinka do Galicyjskiej.Confused Parking wzdłuż ul. Kościuszki sięga do skrzyżowania z ul. Królowej Jadwigi, przy którym jest sporo bloków a mało parkingów. Poza tym jest to problem wyolbrzymiony, by pod przykrywką "dobra mieszkańców" odciążyć miasto od dotowania BOSiR-u. Parkowałem tam wielokrotnie na załatwianie spraw i nie miałem problemów ze znalezieniem miejsca parkingowego. Czy pacjenci, rodziny pacjentów przyjeżdżających do ZOL-u będę zwolnieni z opłat??
Gość
#10 Wysłane : 12 stycznia 2012 16:37:56(UTC)

wprowadzic najlepiej "chinskie" prawo,czyli 1 rodzina, 1 dziecko :) oczywiscie zamiast dziecko mam na mysli samochod :)))jest to moze smieszne,niedorzeczne i glupie,ale kiedy wracam do domu,i chce zaparkowac samochod pod wlasnym domem i nie moge tego zrobic poniewaz w niektorych domostwach na kazdego mieszkanca przypada auto,to juz zaczyna sie problem z parkingiem.
Gość
#11 Wysłane : 12 stycznia 2012 19:44:45(UTC)

Korzystniej byłoby dać na ul. Kościuszki fotoradar. Często mam wrażenie, że to przedłużenie autostrady A4.
Gość
#12 Wysłane : 16 stycznia 2012 14:47:59(UTC)

Ciekaw jestem sytuacji, jaką szykują nasi możnowładcy odnośnie parkingu przy dworcu kolejowym. Coś chodzą słuchy, że to będzie parking płatny. Wiele osób dojeżdża w to miejsce i parkuje, kontynuując dalszą jazdę pociągiem, do pracy. Przypomina mi się sprawa parkingu płatnego koło dworca w Bochni. "Byznesmen" chyba marnie ocenił możliwości, bo nawet na tym placu odbywał się handel drewnem opałowym. U nas być może też znalazła się jakaś "prywatna inicjatywa". Może warto brać przykład z gmin znajdujących się po drugiej stronie Krakowa (Zabierzów, Krzeszowice, Trzebinia), gdzie koło stacji kolejowych znajdują się bezpłatne, duże parkingi. Przy "szczupłym" rynku pracy w Brzesku, być może to będzie malutka pomoc dla szukających zatrudnienia właśnie w Krakowie, a nie wydzieranie na siłę tych ostatnich złotówek na parking.
Gość
#6 Wysłane : 16 stycznia 2012 23:48:10(UTC)

Juz tu pisałem rok temu w tej sprawie. Istnieje parking przy Miłosierdziu,tam mozna póki co za darmo postawić auto,a stamtąd i tak dużo ludzi do krak i Bochni jeżdi przez Rzezawę ,to po drodze jest, No i najwazniejsza sprawa,radziłbym tam zaklepać sobie parking albo placyk pod parking w związku ze zjazdem z autostradki.hehe.

Ja proponuję w związku z parkingiem przy Kościele Miłosierdzia zabukowac sobie miejsce dożywotnio, a nawet na wieczność. Jest to miejsce strategiczne ze wszech miar. Można by rzec: centrlne! Wszedzie blisko: począwszy od kościoła, poprzez dworzec PKP, wspomniany tutaj dostęp do autostardy, dworzec PKS-u, centrum miasta, miejsce kultu eligijnego, aż po miejsce wiecznego spoczynku bliskich, a potem własne. Miejsce to po śmierci własnej można oddać najbliższej sercu osobie, by mogła regularnie w pierwszym roku żałoby odwiedzać miejsce pochówku, w następnych bywać i wspominać.
Parking idealny to parking z dala od zatłoczonego osiedla mieszkaniowego, tutaj nikt nie przerysuje nowego lakieru na Twoim samochodzie! Absolutnie dobry pomysł.
Gość
#13 Wysłane : 16 stycznia 2012 23:55:44(UTC)

Ciekaw jestem sytuacji, jaką szykują nasi możnowładcy odnośnie parkingu przy dworcu kolejowym. Coś chodzą słuchy, że to będzie parking płatny. Wiele osób dojeżdża w to miejsce i parkuje, kontynuując dalszą jazdę pociągiem, do pracy. Przypomina mi się sprawa parkingu płatnego koło dworca w Bochni. "Byznesmen" chyba marnie ocenił możliwości, bo nawet na tym placu odbywał się handel drewnem opałowym. U nas być może też znalazła się jakaś "prywatna inicjatywa". Może warto brać przykład z gmin znajdujących się po drugiej stronie Krakowa (Zabierzów, Krzeszowice, Trzebinia), gdzie koło stacji kolejowych znajdują się bezpłatne, duże parkingi. Przy "szczupłym" rynku pracy w Brzesku, być może to będzie malutka pomoc dla szukających zatrudnienia właśnie w Krakowie, a nie wydzieranie na siłę tych ostatnich złotówek na parking.

Każdy, kto jest zmuszony sytuacją życiową korzystać z parkowania w okolicach dworca PKP "błogosławi" pana Burmistrza za tempo prac. Nie wiedzieć czemu parking, który co prawda jest integralną czescią obiektu dworcowego, ale jest juz wybudowany od prawie rku jst nadal zamknięty, stoi nieużyteczny, a ludzie gimnastykują się, bo nie ma jak pzejechać, o prakowaniu nie wspomnę. Bóg dał, że nie ma śniegu. Gdyby jeszcze doszły zwały śniegu, dojżdząjacy parkowalibny chyba juz od sławetnego ronda. Dla mnie to brak gospodarności. CZy we wlasnym domu też by tak gospodarzono? Że spano by w korytarzu, w salonie na drzwiach zawieszona kłódka, bo się elewacja jeszcze robi;)Pan Burmistrz stanowczo za mało chodzi po mieście, stanowczo za mało wchodzi w skórę przeciętnego użytkownika, obywatela. Ja zapraszam.
Gość
#3 Wysłane : 17 stycznia 2012 07:19:19(UTC)

ja tam jestem za bo mnie denerwuje fakt że przyjeżdżając do kościoła na 7 czy 8 nie ma szans na zaparkowanie na czas nabożeństwa bo ludzie co dojeżdżają do pracy do Krakowa parkuja tam od 5 do 19

a mnie denerwuje , że do kościoła dojeżdżają samochodami.... Do kościółka na pieszo się chodzi... tak jest pobożniej.
Gość
#15 Wysłane : 18 stycznia 2012 17:01:27(UTC)

Racja , w Brzesku totalnie brakuje miejsc do parkowania . Szczególnie w samym centrum na krótkie postoje - 10-15 minut !!! Jest idealny i zawsze wolny - piękny plac przy Pl.Kazimierza ... Tzw."plac defilad" , gdzie 1-2 razy w roku coś się dzieje . A potem stoi pusty przez 362 dni.
Dużo się w/w pisze o opłatach za parkowanie . Ciągłe wojny kto i na jakie cele przeznacza te środki. A ja mam pytanie - na jakie konto idą opłaty za parkowanie przy ul. Głowackiego , na parkingu vis-a-vis Urzędu Miasta ??? Bo jeżeli zbudowano tam parking ( legalnie ?) na miejscu Cmentarza Żydowskiego i bez ekshumacji tam spoczywających - to opłaty te powinny chyba zasilać konto Gminy Żydowskiej .
Starsi mieszkańcy miasta pamiętają , że w tym miejscu chowano Żydów , zanim zbudowano cmentarz przy Czarnowiejskiej. To tak ...ku ludzkiej pamięci ,bez względu na wyznanie !!!
Gość
#16 Wysłane : 18 stycznia 2012 17:21:30(UTC)

co Ty człowieku pieprzysz już przed I wojną to był cmentarz nieczynny .parę lat temu Gmina żydowska krakowska/jedyna w okolicy/ uznała te fakty i zgodziła się na parking w zamian za troskę o cmentarz przy ul. Czarnowskiej.Podobnych starych cmentarz Żydowskich w Brzesku i okolicach było parę ,miejsca te od dawno zostały SPRZEDANE przez Brzeskich Żydów i na ich miejscu stoją od wielu lat budynki.
Gość
#17 Wysłane : 18 stycznia 2012 17:49:38(UTC)

Różne są źródła i same przekazy . Pamięć ludzka też może być zawodna ale takie są wspomnienia naszych dziadków... A tak już na marginesie - osobiście bym nie chciał - aby kiedyś tam , nowe 2, 3 czy 4 pokolenie Brzeszczan - parkowało na moich szczątkach !
Gość
#14 Wysłane : 18 stycznia 2012 17:59:23(UTC)

Każdy, kto jest zmuszony sytuacją życiową korzystać z parkowania w okolicach dworca PKP "błogosławi" pana Burmistrza za tempo prac. Nie wiedzieć czemu parking, który co prawda jest integralną czescią obiektu dworcowego, ale jest juz wybudowany od prawie rku jst nadal zamknięty, stoi nieużyteczny, a ludzie gimnastykują się, bo nie ma jak pzejechać, o prakowaniu nie wspomnę. Bóg dał, że nie ma śniegu. Gdyby jeszcze doszły zwały śniegu, dojżdząjacy parkowalibny chyba juz od sławetnego ronda. Dla mnie to brak gospodarności. CZy we wlasnym domu też by tak gospodarzono? Że spano by w korytarzu, w salonie na drzwiach zawieszona kłódka, bo się elewacja jeszcze robi;)Pan Burmistrz stanowczo za mało chodzi po mieście, stanowczo za mało wchodzi w skórę przeciętnego użytkownika, obywatela. Ja zapraszam.

Od nowego ronda na Solskiego w kierunku PKP nie da się niestety zaparkować !!! Pas zieleni a właściwie to zielska rosnącego latem nie dają możliwości na postój . A wjechać i zaparkować po prawej stronie graniczy z cudem i grozi urwaniem koła . Krawężniki są na 20-30 cm !!!

Gość
#18 Wysłane : 19 stycznia 2012 11:10:42(UTC)

Pani Radna Kądziołka już nie mieszka w bloku 14 a ten parking zawsze odkąd były oddane a to już ponad 30 lat , był w zasobach spółdzielni mieszkaniowej i dla tych bloków przeznaczony jak nie wiesz to nie pleć
Gość
#20 Wysłane : 19 stycznia 2012 13:41:36(UTC)

30 lat temu żyliśmy w głębokim komunizmie i nikt nie wywieszał takich durnych tabliczek bo wszystko był wspólne. Dla podkreślenia głupoty kolejny mędrzec obok istniejącego zakazu wjazdu zamontował tablicę strefa ruchu.
Gość
#21 Wysłane : 21 stycznia 2012 12:14:06(UTC)

Parkingi powinny być bezpłatne w Brzesku. Dlaczego ja mam płacic za to że Urząd łata sobie tym budżet.
2 Strony12>
Skok do forum