logo

Nieoficjalny Portal Miasta Brzeska i Okolic

Home Almanach BBS Forum Historia Informator Leksykon Linki Mapa Na skróty Ogłoszenia Polonia Turystyka Autor

Nowela polityczna

Forum 2004-2005

Forum 2006

Forum 2007

Forum 2008

Forum 2009

Forum 2010

Forum 2011

Netykieta

Regulamin

Witamy Gościa! Aby skorzystać ze wszystkich możliwości proszę Zaloguj się lub Zarejestruj.

Notification

Icon
Error

6 Strony<1234>»
Ksiądz proboszcz ze Słotwiny wprowadził nowy podatek
Gość
#24 Wysłane : 10 czerwca 2012 07:58:10(UTC)
Ranga: Gość

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Originally Posted by: Guest Idź do cytowanego Wpisu
kredyt brali ludzie dorośli, ponoć wykształceni i inteligentni, więc chyba wiedzieli co robią. Nie informowali parafian o wszystkich swoich poczynaniach. Niestety, zignorowali ich wówczas więc niech się nie dziwią, że duża część ignoruje ich teraz. Mnie osobiście najbardziej ubodło to, iż zaraz po "zaproponowaniu dodatkowej składki" Ksiądz pozwolił sobie nadmienić, że jeszcze w tym roku trzeba położyć kostkę brukową wokół plebanii i zagospodarować obejście! Moim zdaniem to jest maksymalne przegięcie! Jak można mówić najpierw o tym, że jest problem ze spłatą kredytu i bieżącym utrzymaniem a zaraz po tym ogłaszać chęć kolejnych wydatków!!!

Ma nas za bydło rogate , wiec doi ile może - a może bo mohery ostatnia groszówkę mu na tace zaniosą
Gość
#26 Wysłane : 10 czerwca 2012 08:03:52(UTC)

A ile rodzin jest na Słotwinie 500-1000 ? to nawet jakby 500 rodzin dało po 20 zł to jest 10 tysięcy to po co mu aż tyle plus oczywiście składki normalne niedzielne.
Gość
#27 Wysłane : 10 czerwca 2012 08:22:52(UTC)

Proponuje wam przekazywać dary w postaci np:
kilograma jabłek , kilograma pomidorów, kilograma itd....

Ja tak stosuje odkąd poproszono mnie o 50 zł . Teraz mam spokój oprócz głupiego wzroku zbierających bo ksiądz sam nie przyjdzie. Ale dary zabierają.

Gość
#5 Wysłane : 10 czerwca 2012 12:55:44(UTC)

Czasy poddaństwa i niewolnictwa dawno się skończyły. Dam na tacę wtedy,gdy będę mieć pieniądze i ochotę.A w przypadku wyznaczania terminu " co drugą niedziele po 20" to chyba ochota mnie odeszła. Życie w luksusach dużo kosztuje, a mnie na to nie stać,więc niech Ksiądz mieszka skromnie,tak jak nakazują to przykazania. Ja w zimie mam temperatrę pokojową + 6 stopni bo mnie na tyle stać ,nie wyciągam ręki do ludzi,żeby mnie dofinansowali. Ksiądz też niech żyje za swoje,czyli za to co ludzie dadzą na msze św.i co uzbiera po kolędzie i w warunkach na jakie Go za to będzie stać.

Absolutnie się zgadzam. Z wyrazami współczucia, że Ksiądz został postawiony w takiej sytuacji, jak ta- nowa parafia z kredytem. Mnie nikt nie pytał, czy chcę spłacać wspólny kredyt- mam kilka swoich na głowie i dzieci na utrzymaniu. Ksiądz jest w sile wieku- powinien pracować w szkole na swoje utrzymanie, a nie wynajmować gosposię- za nasze. Jeśli Zdrowie mu nie pozwala na pracę- niech biskup zwolni go z obowiązków zarządzania parafią i odeśle na odpoczynek. Czasy list i kopert dawno za nami. \może jeszcze publicznie będzie \proboszcz zawstydzać parafian, którzy kopert nie złożą? GIODO się pokłoni:) Ja też będę składać się ile zechcę, a nie ile każą. parafianka z urodzenia
Gość
#28 Wysłane : 10 czerwca 2012 14:04:37(UTC)

Drodzy Słotwiczanie, na początku trochę Was ta składka poboli, ale wkrótce się przyzwyczaicie. Nasz proboszcz ok. 10 lat temu wprowadził tzw. listę, po 20 zł. Nawet już nie pamiętam na co to było, ale płacę bo wstyd mnie przed sąsiadami.
Gość
#31 Wysłane : 10 czerwca 2012 14:15:55(UTC)

bez obrazy, ale glupi jestescie ze zgadzacie sie na cos takiego, ja tez bym chcial zeby mi wszyscy dawali. pokazalbym jednemu czy drugiemu wielkiego fucka !!! i walilo by mnie spojrzenie sasiadow, najgorzej to jest pokazac i bac sie ze moze pokrzyczy na ambonie, jak by ludzie zaczeli olewac troche ten panoszacy sie kler to moze by zmadrzeli.do roboty niech sie wezmie a jeden z drugim a nie nauczeni ze ludzie zawsze dadza, jakby reszcie spoleczesntwa lekko bylo i pieniadz sam przychodzil i spoleczesntwo ma dac, tylko pytanie z czego!!! ktos ma dziecku nie kupic bulki bo jemu trzeba dac. jeszcze moze wrocmy do czasu sredniowiecza kiedy to byly obowiazkowe daniny a spoleczesntwo balo sie kleru jak ognia
Gość
#32 Wysłane : 10 czerwca 2012 15:49:42(UTC)

I właśnie dlatego - że się kleru boją jak ognia - będą płakać i płacić ! Jeden ksiądz potrafi manipulować tysiącami mieszkańców . Po to go uczą w seminarium psychologii tłumu , retoryki , itp. form nacisku i psychologiczno-psychicznego oddziaływania. A z praktyki w poprzednich parafiach , ma to już we krwi. Formy te ma wypracowane i byłby wielce zdziwiony - gdyby miało się to zmienić akurat na Słotwinie. Tak było , jest i będzie na wieki wieków . Amen !
Gość
#28 Wysłane : 10 czerwca 2012 17:26:08(UTC)

Drodzy Słotwiczanie, na początku trochę Was ta składka poboli, ale wkrótce się przyzwyczaicie. Nasz proboszcz ok. 10 lat temu wprowadził tzw. listę, po 20 zł. Nawet już nie pamiętam na co to było, ale płacę bo wstyd mnie przed sąsiadami.

no i to jest właśnie jeden z podstawowych problemów! dlaczego ma Ci być wstyd przed sąsiadami, że Cię nie stać na czyjeś fanaberie, bądź nie masz ochoty ich współfinansować? Poza tym skąd niby sąsiedzi mają o tym wiedzieć czy płacisz czy nie?
Gość
#33 Wysłane : 10 czerwca 2012 17:32:38(UTC)

w dniu dzisiejszym ksiądz Proboszcz przesadził! Chyba po raz pierwszy odkąd u nas jest chodził po składce! Co dziwniejsze, wyszedł na plac przykościelny, a nawet za bramę kościoła!!! Wszystko to nic, bo największym przegięciem w mojej opinii było zwracanie się do kilkuletnich dzieci nadbiegających z "pieniążkiem " na tacę "Daj maluszku", "wrzuć maluszki"( co słyszałam na własne uszy, bo działo się ok. 2 metry ode mnie)!!! Do tej pory byłam przekonana, że odpowiedzią księdza na datek jest zwrot "BÓG ZAPŁAĆ", ale jak widać byłam w błędzie...
Gość
#34 Wysłane : 10 czerwca 2012 18:05:47(UTC)

Bo jak wrzucają "MALUSZKI" , czyli brzęczące miedziaki - a nie szeleszczące setki ... to za takie datki nie ma co dziękować . Bo to są dla niego faktycznie "maluszki" i bez wartości !
popik
#35 Wysłane : 10 czerwca 2012 20:28:16(UTC)
Ranga: Member

A wszystko zaczeło sie od SZczepanowa to Pasiut zapoczątkował to poddaństwo w swojej parafi pózniej rozeszło sie na dekanat a widze ze dotarło do Słotwiny ale to jeszcze wieś nie miasto bo niech spróbuje w Miłosierdziu to popłynie bo Oni sie nie dadzą nawet Józek nie spróbował bo wiedział ze nie tędy droga a po drugie jakie listy ochrona danych osobowych i po sprawie
Gość
#36 Wysłane : 10 czerwca 2012 23:39:00(UTC)

Originally Posted by: popik Idź do cytowanego Wpisu
A wszystko zaczeło sie od SZczepanowa to Pasiut zapoczątkował to poddaństwo w swojej parafi pózniej rozeszło sie na dekanat a widze ze dotarło do Słotwiny ale to jeszcze wieś nie miasto bo niech spróbuje w Miłosierdziu to popłynie bo Oni sie nie dadzą nawet Józek nie spróbował bo wiedział ze nie tędy droga a po drugie jakie listy ochrona danych osobowych i po sprawie

Słotwina to taka sama wieś jak i całe Brzesko wiec nie rób podziału, bo miasta chyba na oczy nie widziałeś. Ksieża wami rządzą Małopolsko jak dawny car Rosją :)
Gość
#39 Wysłane : 11 czerwca 2012 12:32:46(UTC)

Mieszkańcy Słotwiny - Apel do Was : nie płakać ! Zaplanować szybko co dalej ...?! Plac trzeba wybrukować przed plebanią , jakiś taras postawić i chyba należy też pomyśleć o jakimś autku dla proboszcza ! Bo jakże to - proboszcz takiej parafii bez samochodu ??? Tego nie ma w żadnej parafii. Co - ksiądz ma na piechotę do pracy chodzić ?
Gość
#40 Wysłane : 11 czerwca 2012 13:12:03(UTC)

do jakiej pracy?
Gość
#37 Wysłane : 11 czerwca 2012 13:12:22(UTC)

Originally Posted by: popik Idź do cytowanego Wpisu

Proszę nie oplówać Miłosierdzia i jego Prałata bo takiego gospodarzaa nieznajdziecie nigdzie w 10 lat wybudować takie posiadłości i nigdy z ambony nie marudził że pieniędzy mało.
STIRI !
#41 Wysłane : 11 czerwca 2012 13:54:59(UTC)
Ranga: Advanced Member

BÓG jest wszędzie więc modlić się można gdziekolwiek . Nie musisz iść do kościoła parkować ekstra autem pod bramami twierdzy księdza, ubierać się w elegancki garnitur bądź śliczną sukienkę której pozazdrości Ci kobieta z ławki obok . Jezus chodził boso lub w sandałach , drogi przemierzał na ośle .

W maju dane było mi uczestniczyć w kilku mszach i wiem jak wygląda taca ( dodam w kilku kościołach ) i prośba lub jak kto woli nakaz wpłaty po 20 pln jest czymś bezczelnym . Swoja droga kto chce niech daje nawet Zygmunta w kopercie ale w Polsce jest około 120 tys głodnych dzieci i to tylko przykład na co można przekazać choćby 20 pln co miesiąc . TYLE
Gość
#42 Wysłane : 11 czerwca 2012 16:53:43(UTC)

Tylko tyle ? Kto to bada i pyta dzieci czy chodzą głodne ? Ponoć 60 % społeczeństwa żyje na granicy ubóstwa ...Ale w niedzielę i tak dają na tace - bo ... co ksiądz powie ...?!
Gość
#24 Wysłane : 11 czerwca 2012 19:02:26(UTC)

Tak,właśnie wybudowano plebanie ,ale czy wszystko ma być zaraz pięknie wykończone ,czy nie mozna troche odczekać z tymi luksusami w srodku i na zewnątrz . A ponadto czy w takim przypadku Kuria tarnowska nie powinna zwolnić parafi z przymusowej daniny i pozostawić pieniądze w parafi. Do tych wszystkich co mówią ,że chcieliście mieć to płaćcie - powiem mnie nikt nie pytał czy chcę , czy mam - mnie tyklo mówią daj i daj / na tacę , do koperty , do puszki itd , itp. Wiem też , że gdyby żył Śp.ks Stanisław lub proboszczem był ks. Wojciech nie byłoby kopert oni mieli swoje sposoby i pieniędzy tyle ile trzeba .
Gość
#43 Wysłane : 11 czerwca 2012 20:16:12(UTC)

Podatek, przymusowe, bezzwrotne i nieodpłatne świadczenie pieniężne o charakterze powszechnym, nakładane z mocy prawa przez państwo lub inne organy władzy publicznej (np. samorządy lokalne) na osoby fizyczne i prawne.
nic nie ma zeby ks. proboszcz nakładał podatki a dwa to chyba nie podatek tylko jakaś danina
Gość
#44 Wysłane : 12 czerwca 2012 20:13:51(UTC)

ludzie powinniście się skrzyknąć, żeby nie dawać kopert
6 Strony<1234>»
Skok do forum